Τρίτη, 06 Απριλίου 2021 09:05

Κρατά τα 45 λεπτά η πρώιμη πατάτα από Μπουρνιά και Μεσσήνη

Γράφτηκε από τον
Κρατά τα  45 λεπτά η πρώιμη πατάτα από Μπουρνιά και Μεσσήνη

Με αργούς ρυθμούς κινείται τις τελευταίες μέρες η συγκομιδή της φετινής πρώιμης πατάτας στον Μπουρνιά της Καλαμάτας και στη Μεσσήνη, που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα.

Η εικόνα στα πατατοχώραφα επιβεβαιώνει ότι η παραγωγή είναι αρκετά μειωμένη, λόγω της χαμηλής απόδοσης των φυτών, ενώ η τιμή παραμένει στα 45 λεπτά για τις χοντρές πατάτες.

Ειδικότερα, παραγωγοί από τον Μπουρνιά μας είπαν ότι “η συγκομιδή κινείται σε αργούς ρυθμούς. Η παραγωγή είναι μειωμένη, κάτω από το μισό της περσινής”. Μας εξήγησαν ότι “ήταν ζεστός ο καιρός τον Δεκέμβριο, όταν φύτρωνε η πατάτα. Τότε το φυτό θέλει κρύο, 6 με 7 βαθμούς, όχι πάγο, αλλά όχι και 20 και πάνω βαθμούς που είχε. Το κρύο το είχε μετά, που δεν το χρειαζόταν τόσο.

Αποτέλεσμα είναι να βγαίνουν λίγες πατάτες σε κάθε φυτό”. Και ανέφεραν πως “έχει συμβεί και άλλες χρονιές η κατάσταση αυτή”.

Ο τυποποιητής - εξαγωγέας Γιώργος Γκούμας μας είπε ότι “τις δύο τελευταίες μέρες έχουν πέσει οι ποσότητες στη συγκομιδή. Σήμερα (χθες) βγήκαν γύρω στους 70 τόνους, ενώ αναμέναμε διπλάσια ή και τριπλάσια ποσότητα. Από την Τετάρτη περιμένουμε να αυξηθούν οι ποσότητες που θα βγουν”.

Ο κ. Γκούμας επιβεβαίωσε πως “είναι πολύ χαμηλή η απόδοση, σε κάποια χωράφια είναι και κάτω από 2 τόνους το στρέμμα” και μας ενημέρωσε ότι “η τιμή διατηρείται στα 45 λεπτά για τις χοντρές πατάτες και στα 35 για τις ψιλές (πάνε για εξαγωγή). Η αγορά κινείται αργά και υπάρχει προβληματισμός και για την απεργία στις λαϊκές αγορές”.

Ο τυποποιητής παρατήρησε πως “οι πατάτες πρέπει να παραμείνουν στα 45 λεπτά, γιατί δεν είναι πολλές κι έτσι θα καλυφθεί ένα μέρος της ζημιάς των παραγωγών από τις χαμηλές αποδόσεις”.

Οσον αφορά τις εξαγωγές μας είπε ότι “στην Πολωνία σταμάτησαν από την περασμένη Παρασκευή έως και αύριο Τετάρτη, λόγω του Πάσχα των καθολικών. Από την Πέμπτη και μετά θα ξεκινήσουν και πάλι και περιμένουμε να πάνε πατάτες σε Τσεχία, Σλοβακία και Ρουμανία”.

Τέλος, μας πληροφόρησε ότι “ξεκίνησαν και οι φορτώσεις και θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, με φρέσκες πατάτες για μεγάλα σούπερ μάρκετ της χώρας μας”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER