Τρίτη, 27 Απριλίου 2021 18:55

Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών: Ποιοι απεργάζονται σενάρια σε βάρος των σταφιδοπαραγωγών;

Γράφτηκε από την
Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών: Ποιοι απεργάζονται σενάρια σε βάρος των σταφιδοπαραγωγών;

Γεγονός αδιαμφισβήτητο είναι ότι η πανδημία έχει επηρεάσει αρνητικά την ζωή μας, την υγεία μας και το εισόδημά μας.

Αρκετά αγροτικά προϊόντα όπως το κρασί, η σταφίδα μας κλπ έχουν ζημιωθεί πολύ ένεκα της μειωμένης ζήτησής τους.
Η επιβράδυνση των εξαγωγών της χώρας μας, ένεκα της πανδημίας συνεχίζεται μέχρι σήμερα και είναι μεγάλη, με αποτέλεσμα κάποια προϊόντα που εξάγονται σχεδόν στο σύνολό τους όπως η σταφίδα να έχουν υποστεί σημαντικές συνέπειες και το μέλλον της να διαγράφεται δυσοίωνο καθώς έχουν συσσωρευτεί μεγάλα πλεονάσματα.
Το εύλογο ερώτημα αλλά και η αγωνία των σταφιδοπαραγωγών είναι το τι θα γίνει με την τιμή της σταφίδας νέας εσοδείας που θα αρχίσει τον Αύγουστο ;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εάν δεν αποσυρθούν τα πλεονάσματα της σταφίδας οι τιμές στην κυριολεξία θα καταρρεύσουν.
Οι σταφιδοπαραγωγοί ζητούν από την πολιτεία να λάβει μέτρα και να στηρίξει το προϊόν τους, τη σταφίδα, τις εξαγωγικές συνεταιριστικές οργανώσεις τους και τις εξαγωγικές εταιρείες, όπως έπραξε και με άλλα προϊόντα που επλήγησαν από την πανδημία.
Το δίκαιο αυτό αίτημα των σταφιδοπαραγωγών υποστηρίζεται σθεναρά από την συνεταιριστική οργάνωση Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών και από μια μεγάλη ιδιωτική εξαγωγική εταιρεία και όχι όπως θα ανέμεναν από όλους τους εμπόρους…
Η πολιτεία καλείται να πράξει τα δέοντα και να στηρίξει την Κορινθιακή σταφίδα, όπως έκανε και με άλλα προϊόντα που επλήγησαν από την πανδημία.
Ο πρόεδρος της Παναιγιαλείου Ενώσεως Συνεταιρισμών κ. Αθανάσιος Σωτηρόπουλος μας δήλωσε :
« Η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών, ως ο μεγαλύτερος εξαγωγικός φορέας του προϊόντος της Κορινθιακής Σταφίδας της χώρας μας, δεδομένου ότι πραγματοποιεί περίπου το 60 % των ετήσιων εξαγωγών του προϊόντος, είναι σε θέση να παρακολουθεί με πραγματικά στοιχεία την πορεία της εμπορίας του σε παγκόσμιο επίπεδο.
Από τα στοιχεία αυτά καταγράφεται πράγματι μια σημαντική μείωση της εμπορικής διάθεσης του προϊόντος, ενώ η τάση αυτή αναμένεται δυστυχώς να αυξηθεί, καθόσον αφενός μεν η πλήρης επαναλειτουργία της παγκόσμιας αγοράς λόγω της πανδημίας είναι βέβαιο ότι θα καθυστερήσει σημαντικά, ενώ ακόμη και μετά την επαναλειτουργία της είναι βέβαιο ότι η απορρόφηση του προϊόντος δεν θα είναι ικανοποιητική, αφετέρου δε η συνεχής υποτίμηση του νομίσματος της τουρκικής λίρας έχει καταστήσει μη ανταγωνιστικό το προϊόν της ελληνικής σταφίδας, δεδομένου ότι οι ποσότητες της τουρκικής σταφίδας που παράγονται και διατίθενται προς πώληση στη διεθνή αγορά είναι πολλαπλάσιες του δικού μας προϊόντος.
Η Παναιγιάλειος Ένωση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας στις εξαγωγές της Κορινθιακής σταφίδας, έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την οικονομική στήριξη τόσο των σταφιδοπαραγωγών όσο και των εξαγωγικών επιχειρήσεων Κορινθιακής Σταφίδας, ζητώντας από την πολιτεία μέτρα στήριξης ανάλογα των οινοποιητικού κλάδου.
Η άμεση λήψη μέτρων είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να επιβιώσουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, που διαχρονικά στηρίζουν το προϊόν και τον σταφιδοπαραγωγό και να στηρίξουν με τη σειρά τους την τιμή αγοράς του προϊόντος από τους παραγωγούς, ώστε να μην εγκαταλειφθεί η καλλιέργεια αυτού του μοναδικού και αμιγώς εξαγωγικού προϊόντος για τη Χώρα μας.
Οι σταφιδοπαραγωγοί έντονα ανησυχούν και είναι σε στάση αναμονής για τις αποφάσεις της πολιτείας καθώς ακούγονται στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα φήμες για πολιτικές παρεμβάσεις που κινούνται παρασκηνιακά και εκπορεύονται από συμφέροντα μικρών εμπόρων.
Ως σταφιδοπαραγωγοί προσπαθούμε να αποτρέψουμε την βέβαιη κατάρρευση των τιμών που θα επέλθει τον Αύγουστο για να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε, κάποιοι άλλοι όμως επιθυμούν το αντίθετο και το βλέπουν ως ευκαιρία πλουτισμού.
Δηλώνουμε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι αυτό δεν θα το επιτρέψουμε να συμβεί !!
Ενημερώνουμε τους σταφιδοπαραγωγούς της Πελοποννήσου και των Ιονίων νήσων αλλά και τους θεσμικούς εκπροσώπους της πολιτείας και του κοινοβουλίου για την σοβαρότητα της κατάστασης, για να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.
Για τον σκοπό αυτό στείλαμε την παρακάτω επιστολή:

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
με μεγάλη μας θλίψη πληροφορηθήκαμε πως μια μικρή ομάδα εμπόρων, με μικρή έως ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ εξαγωγική δραστηριότητα για μερικούς εξ΄ αυτών, και στο σύνολό τους με μικρή αντιπροσωπευτικότητα στην διαχείριση της Κορινθιακής σταφίδας, σας απέστειλαν μια επιστολή που με προφανή σκοπιμότητα συντεχνιακής συνέργειας προσπαθούν να μην αναληφθεί καμιά πρόνοια από την πολιτεία για τους σταφιδοπαραγωγούς που το προϊόν τους επλήγη εξαγωγικά από τη πανδημία.
Ο σκοπός αυτής της ενέργειας δεν επιδέχεται κανενός είδους ερμηνεία, γιατί είναι τόσο ξεκάθαρος ….
Στην αγωνία των σταφιδοπαραγωγών, της οποίας είμαστε αποδέκτες και την βιώνουμε καθημερινά, καθώς είμαστε και οι ίδιοι σταφιδοπαραγωγοί η δε οργάνωσή μας αμιγώς συνεταιριστική, και στο ερώτημά τους για το τι θα συμβεί σε τέσσερες μήνες στην τιμή της σταφίδας από την συσσώρευση μεγάλων πλεονασμάτων της προηγούμενης εσοδείας, η απάντηση είναι προφανής και αυτονόητη.
Οι επιπτώσεις στην τιμή της σταφίδας θα είναι καταστροφικές και ολέθριες για την καλλιέργειά της, καθώς δεν αντέχουν οι σταφιδοπαραγωγοί άλλη μείωση στην τιμή, η οποία έχει ήδη μειωθεί σημαντικά κατά το διάστημα των τελευταίων μηνών καθώς η διεθνής αγορά αντιλαμβάνεται το αυτονόητο που ήδη επισημάναμε, ότι τα υψηλά πλεονάσματα θα οδηγήσουν άμεσα στην κατάρρευση των τιμών του παραγωγού.
Την άποψή μας αυτή την υιοθετούν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις - ιδιωτικές και συνεταιριστικές - καθώς και οι συνεταιριστικές οργανώσεις και Ομάδες Παραγωγών που εκπροσωπούν την συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών και αντιπροσωπεύουν την εξαγωγή του προϊόντος σε ποσοστό που υπερβαίνει το 70%, στηρίζουν δε διαχρονικά και αποδεδειγμένα την τιμή του προϊόντος και τον παραγωγό όσο κανένας άλλος.

Κυρίες και Κύριοι,
επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε, ως πολιτική ηγεσία, για την πραγματική κατάσταση της αγοράς και να αποσοβήσουμε μια προφανή κατάρρευση των τιμών της σταφίδας που θα έχει ως αποτέλεσμα την εγκατάλειψη της καλλιέργειας από χιλιάδες παραγωγούς και την εξαφάνιση αυτού του μοναδικού, ιστορικού για τη Χώρα μας και αμιγώς εξαγωγικού προϊόντος.
Μας είναι αδιανόητο, με βάση τους θεμελιώδεις κανόνες της αγοράς, να πιστέψουμε πως αυτή η ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ καταστροφική εξέλιξη για τον παραγωγό δεν είναι αντιληπτή ;; από ανθρώπους του εμπορίου... Κατά συνέπεια κάποιοι σκέπτονται πώς θα βγάλουν μεγαλύτερο εισόδημα από τους συναδέλφους σταφιδοπαραγωγούς που η ανέχειά τους θα τους αναγκάσει τον Αύγουστο να ξεπουλήσουν τη σταφίδα τους όσο κι όσο.
Αυτό σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να το αφήσουμε να συμβεί.

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
ως πρόεδρος μιας ανέκαθεν υγιούς συνεταιριστικής οργάνωσης, της μεγαλύτερης εξαγωγικής εταιρείας της χώρας μας στον τομέα της σταφίδας, και μιας εκ των μεγαλύτερων εξαγωγικών εταιρειών, είμαι βέβαιος ότι κοινή μας πεποίθηση είναι να υπηρετούμε το υπέρτερο συμφέρον, που είναι πολιτικές για την κοινωνία και να αφήσουμε κατά μέρος τακτικές που υπηρετούν συντεχνίες και δεν συνάδουν με το συμφέρον της κοινωνίας και πολύ περισσότερο μάλιστα όταν αφορούν αδύναμες ομάδες εργαζομένων, όπως είναι οι αγρότες, από τους οποίους η πανδημία, σε πολλές περιπτώσεις, έχει στερήσει τα απολύτως αναγκαία προς το ζην.

Κύριε Υπουργέ,
Κυρίες και Κύριοι βουλευτές,
η εφαρμογή προγράμματος απόσυρσης των πλεονασμάτων, ενός ανάλογου του προγράμματος για τον οινοποιητικό τομέα με την «απόσταξη κρίσης» για τις οινοποιητικές επιχειρήσεις και τον «πράσινο τρύγο» για τον παραγωγό, θα προστατεύσει την τιμή του παραγωγού από την αδιαμφισβήτητα μεγάλη κρίση που έρχεται σε τέσσερες μήνες.
Θα προστατεύσει επίσης τις υγιείς εξαγωγικές επιχειρήσεις που διαχρονικά, και όχι ευκαιριακά, υπηρετούν την αγορά, η οποία έχει ανάγκη την υγιή επιχείρηση αλλά και τον παραγωγό...».


NEWSLETTER