Σάββατο, 22 Μαϊος 2021 09:13

Κοινό Μεσσηνιακό Μέτωπο Φορέων: Προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για προστασία ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Κοινό Μεσσηνιακό Μέτωπο Φορέων: Προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για προστασία ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας

 

Ρεπορτάζ: Θανάσης Λαγός

Η Μεσσηνία προσφεύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας προστασία της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας και του ευρωπαϊκού κανονισμού για τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία του δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου, μετά από καταγγελία του Αγροτικού Συνεταιρισμού "Ενωση Μεσσηνίας", όλοι οι Μεσσήνιοι δήμαρχοι, ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βαγγέλης Ξυγκώρος στέλνουν επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητώντας την προστασία του ΠΟΠ Καλαμάτα.

Οπως εξήγησε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Βασιλόπουλος, η Μεσσηνία δεν μπορεί να περιμένει άλλο τις προτάσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς την 1η Ιουνίου θα εκδικαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή του ΣΥΜΕΠΟΠ κατά της απόφασης Αποστόλου, με την οποία χαρακτηρίζεται ταυτόσημη της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας η ποικιλία Καλαμών.

Ο διευθυντής της "Ενωσης Μεσσηνίας" Γιάννης Πάζιος, μιλώντας στην ίδια συνέντευξη, είπε ότι αν χρειαστεί θα γίνει προσφυγή και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

 

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος δήλωσε:

«Είναι γνωστό ότι ως Δήμος Καλαμάτας, ως δημοτική αρχή, από την αρχή έχουμε βάλει πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας το θέμα που αφορά το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας. Άλλωστε έχουμε και ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου  που αναφέρουν ότι ξεκάθαρα υποστηρίζουμε την ακύρωση της απόφασης Αποστόλου και την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου - κάτι άλλωστε που έχει επανειλημμένως και η Ένωση. Ενός εθνικού διαλόγου, για να στηρίξουμε τους παραγωγούς της περιοχής αλλά και ενδεχομένως γειτονικούς παραγωγούς.

Εμείς ως δημοτική αρχή συμμετείχαμε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο. Εκεί στο υπουργείο, ο υπουργός μάς ενημέρωσε ότι θα κινήσει τις διαδικασίες, πρόδρομες ενέργειες δηλαδή, ώστε πριν φτάσουμε στην εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, να βρούμε ενδεχομένως κάποιες λύσεις. Δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο να γίνεται μέχρι τώρα.

Έτσι λοιπόν είμαστε εδώ για να συζητήσουμε και να υποστηρίξουμε ακόμα περισσότερο την προσφυγή κατά της απόφασης, μεθαύριο στο ΣτΕ.

Μην ξεχνάτε, έχουμε συζητήσει και με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, αλλά και με τον κ. Πάζιο, να κινήσουμε διαδικασίες ανάθεσης σε γραφείο στην Αθήνα -και περιμένουν μάλιστα την πρόταση από τον Δικηγορικό Σύλλογο- για την προστασία της εμπορικής ονομασίας του ονόματος "Καλαμάτα".

Σήμερα όμως είμαστε εδώ για μία ακόμα πρωτοβουλία που αναλαμβάνουμε. Μία πρωτοβουλία η οποία έρχεται ως συνέχεια της καταγγελίας - διαμαρτυρίας που λάβαμε και έχει υπογράψει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, ο πρόεδρος του Συλλόγου "Νηλέας", ο πρόεδρος του ΣΥΜΕΠΟΠ, που μας γνωστοποιεί όλα αυτά που γνωρίζουμε κι εμείς και συζητάμε όλο αυτό το διάστημα, και μας ζητά την παρέμβασή μας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα συλλογικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εμείς αυτό το κείμενο το μεταφράζουμε στα Αγγλικά, έχω επικοινωνήσει με συναδέλφους δημάρχους του νομού, με τον αντιπεριφερειάρχη και με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, όπου όλοι συμφωνούν να συνυπογράψουμε αυτό το κείμενο και να το στείλουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Zητάμε λοιπόν την παρέμβασή τους για την προστασία του ονόματος “Ελιά Καλαμάτας”».

 

ΕΛΙΕΣ "ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ" ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ 

O διευθυντής της Ένωσης, Γιάννης Πάζιος, δήλωσε:

«Μιλώ εκ μέρους του αγροτικού συνεταιρισμού "Ένωση Μεσσηνίας”, που είναι και ο φορέας καταχώρισης του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, ως γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ), αλλά και εκπροσωπώντας τον Αγροτικό Συνεταιρισμό "Νηλέας". Ως γνωστόν, έχουμε δημιουργήσει αυτή την ομάδα με σκοπό την προστασία, προώθηση και προβολή του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας. Σε συνέχεια όλων αυτών των ενεργειών που έχουμε κάνει γνωστές ήδη εδώ και ένα χρόνο, αναφορικά τόσο με την απόφαση Αποστόλου και τα προβλήματα που αυτή έχει δημιουργήσει στην εσωτερική αγορά, όσο και με την κατάρρευση των τιμών παραγωγού και με τη δυνατότητα διακίνησης, με την ονομασία “Καλαμάτα”, ελιών από όλο τον πλανήτη».

Αφού ευχαρίστησε τους δημάρχους και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, ο κ. Πάζιος συνέχισε λέγοντας:

«Γνωστοποιήσαμε στο δήμαρχο Καλαμάτας μια καταγγελία η οποία περιγράφει όλα αυτά τα οποία σας είναι γνωστά αναφορικά με τις παραβιάσεις που υπάρχουν με το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και με την καταστρατήγηση του ενωσιακού κανονισμού για μια δεκαετία και πλέον. Βρισκόμαστε πλέον στη θέση, στο πλαίσιο των ενεργειών που έχουμε εξαγγείλει από κοινού με τον δήμαρχο αυτό το προηγούμενο διάστημα, να κάνουμε ένα βήμα περαιτέρω – το οποίο είναι να τα γνωστοποιήσουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να ζητήσουμε την παρέμβασή της, μιας και η χώρα μας δεν έχει μεριμνήσει και δεν έχει φροντίσει ως τώρα να διασφαλίσει και να κατοχυρώσει τα συμφέροντα ενός προϊόντος εμβληματικού, το οποίο κατοχυρώνεται σε δεκάδες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ την την ίδια ώρα στο εσωτερικό της Ευρώπης καταστρατηγείται παράφορα.

Ως εκ τούτου, χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του δημάρχου να μπει μπροστά και να ηγηθεί σε αυτή την προσπάθεια, προκειμένου ακριβώς να γνωστοποιήσουμε πλέον στον ύψιστο δυνατό βαθμό (που είναι οι αρμόδιοι Ευρωπαίοι επίτροποι Γεωργίας και Υγείας που σχετίζονται με τα ζητήματα της ονομασίας και τα ζητήματα των προϊόντων ΠΟΠ), προκειμένου να ζητήσουμε την αρωγή τους και τη συνδρομή τους, ούτως ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση αυτή, μιας και βρισκόμαστε ήδη περίπου 10 μέρες πριν από την εκδίκαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. 

Αναφορικά με την προσφυγή που έχει υποβάλει ο ΣΥΜΕΠΟΠ, δεν γνωρίζουμε ακόμα την έκβαση και αν τελικά θα γίνει ή αν θα πάρουμε μια νεότερη αναβολή... Με δεδομένη την αβελτηρία που υπάρχει από την πλευρά του υπουργείου ούτως ώστε ακριβώς να δοθεί μια λύση σε ένα πρόβλημα διαχρονικό, ένα πρόβλημα το οποίο μας ταλανίζει πάνω από μία δεκαετία, δεν μπορούμε πλέον να μένουμε με σταυρωμένα χέρια.

Θεωρώ ότι έχουμε δημιουργήσει μια πολύ συμπαγή ομάδα, που πέρα από τους παραγωγικούς φορείς και όσους ασχολούνται με την αλυσίδα διακίνησης του προϊόντος, την αγκαλιάζει η τοπική αυτοδιοίκηση, η περιφερειακή αυτοδιοίκηση, οι βουλευτές μας και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.

Είναι πολύ σημαντικό στις εποχές που ζούμε να στείλουμε μηνύματα ενότητας. Για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε ένα εμβληματικό προϊόν. Για να μπορέσουμε μέσα από τη σύνθεση δυνάμεων, να διεκδικήσουμε ό,τι καλύτερο γίνεται για το νομό μας, για την προστασία της ταυτότητάς μας, της κουλτούρας μας και των παραδόσεών μας.

Γιατί το προϊόν ΠΟΠ Καλαμάτας δεν είναι ένα προϊόν που αφορά μόνο τους παραγωγούς. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι για εμάς είναι ιερό καθήκον. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή κάνουμε ένα γενναίο βήμα, που με την αρωγή του Δήμου Καλαμάτας, των υπολοίπων δημάρχων και με την πρωτοβουλία αυτή του δήμου (και βέβαια όλων όσοι έχουν αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια και για άλλη μια φορά θα τους ευχαριστήσουμε), εκτιμώ ότι θα ευδοκιμήσει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και με την παρέμβαση της Επιτροπής, ούτως ώστε να επιλυθεί αυτό το ζωτικό πρόβλημα».

 

"ΒΟΜΒΑ ΣΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΕΝΔΕΙΞΕΩΝ" 

Απαντώντας σε ερώτηση για τους παραγωγούς της ποικιλίας Καλαμών από άλλους νομούς, ο κ. Πάζιος είπε:

«Πρωτίστως πρέπει αυτοί να προτείνουν τι θέλουν, με τους θεσμικούς φορείς και εκπροσώπους. Γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πρόταση – και γι’ αυτό λέγαμε ότι το υπουργείο όφειλε όλους εμάς να μας βάλει σε ένα τραπέζι, να καταθέσει ο καθένας τη δική του άποψη, τεκμηριωμένα, γιατί υπάρχουν ευρωπαϊκοί κανονισμοί, ενωσιακό δίκαιο, που περιλαμβάνει το τι μπορείς και τι δεν μπορείς να κάνεις.

Δεν είναι μια συζήτηση στον αέρα, “τι θα ήθελα θεωρητικά να κάνω”. Η εμπορική πολιτική της χώρας δεν μπορεί να χαραχθεί καταστρατηγώντας την πολιτική για τα ΠΟΠ. Και για εμάς είναι πολύ σημαντικό, γιατί η απόφαση Αποστόλου (κι αυτό αναδεικνύεται και με την επιστολή δημάρχου και όλων όσοι συνυπογράφουν) βάζει βόμβα στα θεμέλια των Γεωγραφικών Ενδείξεων σε όλη την Ευρώπη. Ανοίγει δηλαδή μια πόρτα η οποία μπορεί να έχει άσχημες εξελίξεις στον ίδιο το θεσμό. Γι' αυτό και ζητάμε την αρωγή τους.

Τώρα, στο εσωτερικό περιβάλλον, ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν, να αναληφθούν πρωτοβουλίες... Εχουμε επιστήμονες, έχουμε τεχνοκράτες που μπορούν να σταθούν αρωγοί. Ας καθίσουμε να βρούμε μια λύση. 

Και το πιο σημαντικό, ακόμα και για την απόφαση Αποστόλου εμείς δεν ζητάμε να φύγει αύριο το πρωί, όπως κάποιοι κινδυνολογούν για να αλλοιώσουν την πραγματικότητα. Εμείς λέμε να υπάρχει η λεγόμενη διαχείριση μετάβασης (change management). Θέλετε 2 χρόνια; Θέλετε 5; Να μπορείτε να χρησιμοποιείτε (σ.σ. την ονομασία ¨Καλαμάτα") όσοι μεταποιητές έχετε συμβόλαια, αλλά στο μεσοδιάστημα να δώσουμε μια λύση.

Γιατί αυτή τη στιγμή, με το όχημα και το επιχείρημα “τι θα κάνουν οι παραγωγοί άλλων περιοχών”, έχουμε επιτρέψει να χρησιμοποιείται η ονομασία “Καλαμάτα” σε όλο τον πλανήτη. Δεν είναι δηλαδή το πρόβλημά μας ο Αιτωλοακαρνάνας ή ο παραγωγός της Φθιώτιδας. Προς Θεού. Το πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή όμως είναι ότι, με όχημα αυτόν, έχουμε απολέσει μια εμβληματική ονομασία κι έχει δημιουργηθεί μια παγκόσμια σύγχυση, η οποία όσο συνεχίζεται θα χάσουμε τα αυγά και τα πασχάλια.

Αντιλαμβάνεστε ότι όταν η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε προχθές προστασία στην Κίνα, έκανε 4 ρεπορτάζ το Κινεζικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, για να προβάλουν ελιές Καλαμάτας και να εξηγήσουν σε μια αγορά ενάμισι δισεκατομμυρίου πληθυσμού, ότι εδώ είναι η πόλη της Καλαμάτας, από δω είναι οι ελιές Καλαμάτας. Γιατί δυστυχώς υπάρχει σύγχυση στην παγκόσμια αγορά εξαιτίας αυτών των πραγμάτων».


NEWSLETTER