Τρίτη, 01 Ιουνίου 2021 08:47

Στο ΣτΕ σήμερα το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Στο ΣτΕ σήμερα το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας

 

Σήμερα θα εκδικαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά από 4 αναβολές, η προσφυγή κατά της απόφασης Αποστόλου, με την οποία η ποικιλία Καλαμών χαρακτηρίστηκε συνώνυμη της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) Ελιά Καλαμάτας, με συνέπεια να πωλούνται στην Ευρώπη προϊόντα με την ονομασία "Kalamata Olives" από όλο τον κόσμο.

Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί σε 5-6 μήνες, αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις νωρίτερα μετά την επιστολή που έστειλε ο Δήμος Καλαμάτας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας την παρέμβασή της για την προστασία των προϊόντων ΠΟΠ.

Υπενθυμίζουμε ότι ήδη ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος έχει στείλει επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνοντας παρατυπίες στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα προϊόντα ΠΟΠ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείεται πριν την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας να υπάρξει προσφυγή από τον ΣΥΜΕΠΟΠ στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη, καθώς τα μέλη του φοβούνται ότι ακόμα και αν ακυρωθεί η απόφαση Αποστόλου η κυβέρνηση θα εκδώσει νέα, με την οποία θα επιτρέπεται η χρήση του ονόματος "Kalamata Olives" για όλες τις ελιές της ποικιλίας Καλαμών.

Θ.Λ.


NEWSLETTER