Κυριακή, 18 Ιουλίου 2021 12:40

Ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων για απόσυρση φυτοφαρμάκων

Ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων για απόσυρση φυτοφαρμάκων

Φωτογραφία αρχείου

Εξηγήσεις για την απόσυρση μιας σειράς δραστικών φυτοφαρμάκων για την αντιμετώπιση εντόμων και μυκήτων της ελιάς, ζητεί ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων. Τονίζει τις επιπτώσεις που έχει η έλλειψή τους και κυρίως του Dimethoate και ζητεί την αντικατάστασή τους από άλλα αποτελεσματικά και με χαμηλό κόστος.

Σε επιστολή του συλλόγου προς τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, τη ΔΑΟΚ Τριφυλίας, το Δήμο Τριφυλίας και τους βουλευτές, σημειώνεται: «Ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων ζητεί εξηγήσεις και πληροφορίες όσον αφορά την απόσυρση σε μια σειρά δραστικών για την καταπολέμηση εντόμων (όπως δάκος, ρυγχίτης, πυρηνοτρήτης, καλόκορη, βαμβακάδα και άλλες ψώρες) και των μυκήτων (όπως γλοιοσπόριο, κερκόσπορα, κυκλοκόνιο). Η έλλειψη αυτών των δραστικών και κυρίως του Dimethoate θα έχει σαν αποτέλεσμα:

α) Την αύξηση του κόστους φυτοπροστασίας της ελιάς και κατά συνέπεια την αύξηση του κόστους παραγωγής.

β) Μη σωστή διαχείριση της ανθεκτικότητας στον δάκο, έναν εχθρό που σε ευνοϊκές συνθήκες μπορεί να καταστρέψει ολοσχερώς την παραγωγή.

γ) Την μη αποτελεσματική αντιμετώπιση του δάκου και την παρουσία υπολειμμάτων στο ελαιόλαδο που παράγεται από τις ελαιοποιήσιμες ποικιλίες.

Απαιτούμε από τους αρμόδιους του υπουργείου να θωρακίσουν ειδικότερα τους ελαιοπαραγωγούς, αλλά και όλους τους καλλιεργητές αντικαθιστώντας τις υπό απόσυρση δραστικές με άλλες αποτελεσματικές με χαμηλό κόστος».

Κ.Μπ.