Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2021 16:51

Δράσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών για την «Ελιά Καλαμών»

Γράφτηκε από την
Δράσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών για την «Ελιά Καλαμών»

 

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός "Δρόμοι της Ελιάς" συζητά με τη Συντεχνία Αρτοποιών Μεσσηνίας πρόταση να δημιουργηθεί στις 26 Νοεμβρίου 2022 «αλυσίδα αξίας με μπουκουβάλα (καψάλα) από ελιόψωμο βουτηγμένο σε πρωτόλαδο, με στόχο να συμπεριληφθεί στη λίστα ρεκόρ Γκίνες».

Παράλληλα, με την ευκαιρία της Ημέρας Ελιάς η οποία εορτάζεται παγκοσμίως στις 26 Νοεμβρίου, ο Πολιτιστικός Οργανισμός "Δρόμοι της Ελιάς", διαπιστευμένος φορέας από το Συμβούλιο της Ευρώπης και αναγνωρισμένος από την UNESCO ως Παγκόσμια Πολιτιστική Διαδρομή Διαπολιτισμικού Διαλόγου και Βιώσιμης Ανάπτυξης (UNESCO 166 ExCo/2003), πήρε την πρωτοβουλία και επικοινωνεί με φορείς και Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών για να συμμετέχουν σε δράσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών για την επιτραπέζια «Ελιά Καλαμών».

Η πρωτοβουλία τελεί υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Μεσσηνίας, του Δήμου Καλαμάτας και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, και εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια ανάδειξης της Καλαμάτας σε γαστρονομικό προορισμό με την αξιοποίηση της διεθνούς φήμης «Ελιάς Καλαμών» με την υπέροχη γεύση και την πολύτιμη διατροφική της αξία για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Σύμφωνα με την ενημερωτική επιστολή, την οποία υπογράφει ο εκτελεστικός διευθυντής του Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμοι της Ελιάς» και τέως πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γιώργος Καραμπάτος, μέχρι σήμερα έχουν δηλώσει συμμετοχή οι:

Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Καλαμάτας. Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας. Γεωργικό Σχολείο ΚΕΔΙΒΙ Μεσσηνίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. ΙΕΚ ιδιωτικά και δημόσια στην Καλαμάτα. Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας. ΟΕΒΕ Καλαμάτας. Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας. Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας. Ελαιοτριβεία Καλαμάτας. Αρτοποιοί της Καλαμάτας και μέλη της Συντεχνίας Αρτοποιών Μεσσηνίας. Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας. Σύλλογος Καταστηματαρχών Τροφίμων και Σούπερ Μάρκετ Μεσσηνίας (καταστήματα Καλαμάτας). Επιχειρήσεις Τυποποίησης Ελαιοκομικών Προϊόντων στην Καλαμάτα. Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Καλαμάτας. Κοιν.Σ.Επ. ''Έθος Πελοποννήσου''. Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας. Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών με έδρα την Καλαμάτα. Οργανώσεις της κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με έδρα την Καλαμάτα.

Λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων Covid στην πόλη μας, οι δράσεις θα περιοριστούν στην ευαισθητοποίηση – ενημέρωση των πολιτών, με διάδοση ειδικά σχεδιασμένης αφίσας στα καταστήματα των συμμετεχόντων, λιόψωμο από αρτοποιούς, ανακοινώσεις σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, στον ιστότοπο των πολιτιστικών διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης, και από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας προβολή ταινιών στο YouTube με θέμα την ελιά: “The Olive Oil of Messinia” του Βασίλη Μαρλαντή

και "Ψωμί κι Ελιές / Bread and Olives” των Alexander Jaschik και Ιορδάνη Ορφανίδη

Πληροφορίες: Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμοι της Ελιάς», τηλ. 2721095620, ηλεκτρονική διεύθυνση: info@olivetreeroute.gr


NEWSLETTER