Σάββατο, 13 Νοεμβρίου 2021 17:14

Δημητρούλια για δακοκτονία στη Μεσσηνία

Δημητρούλια για δακοκτονία στη Μεσσηνία

 

Να συμβάλουν όλοι, κράτος και παραγωγοί, στην επιτυχία του προγράμματος δακοκτονίας, κάλεσε η Δήμητρα Δημητρούλια, γεωπόνος της επιτροπής δακοκτονίας στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας.

Σε δήλωσή της, με αφορμή την ολοκλήρωση του φετινού προγράμματος δακοκτονίας, η Δ. Δημητρούλια ανέφερε ότι “είναι ένα τεράστιο πρόγραμμα” και παρατήρησε: “Πρέπει όλοι να συμβάλουμε στην επιτυχία του. Και το κράτος με μεγαλύτερη ευχέρεια οικονομική, με περισσότερο προσωπικό. Κάποτε οι τομεάρχες ήταν 23, τώρα είναι 12 με 13. Και οι παραγωγοί μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά, επιβλέποντας όχι τον ψεκασμό κατά τη διάρκειά του, αλλά μπορούν να δουν αν το χωράφι τους έχει ψεκαστεί, την επόμενη μέρα, ή μπορούν να συνεννοηθούν το πρωί με το συνεργείο ψεκασμού για το κτήμα τους. Ολο αυτό θα βοηθήσει στην καλύτερη αποτελεσματικότητα”.

Η γεωπόνος επεσήμανε πως “η ελαιοκαλλιέργεια δεν γίνεται πλέον από το καφενείο. Πρέπει να είμαστε κοντά στα κτήματά μας, να βλέπουμε την κατάσταση με αρρώστιες και προσβολές”.

Για το επόμενο διάστημα μέχρι την ελαιοσυγκομιδή, διευκρίνισε ότι “αν η προσβολή από το δάκο ξεπερνάει το 3% με 5%, οι παραγωγοί πρέπει να επέμβουν με δικά τους μέσα”. Και ενημέρωσε ότι οι καιρικές συνθήκες, υγρασία και ζέστη, ευνοούν τον δακοπληθυσμό και την αύξηση μολυσμάτων από μύκητες, με κυρίαρχο το γλοιοσπόριο.

Γ.Σ.