Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2021 15:30

Μήνυμα του οργανισμού “Δρόμοι της Ελιάς” για την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα

Γράφτηκε από την

Η Καλαμάτα που γιορτάζει σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς, μπορεί να γίνει γαστρονομικός προορισμός με όχημα την ελιά Καλαμών, τονίζει σε μήνυμά του ο οργανισμός “Δρόμοι της Ελιάς”.

Επισημαίνει ότι στο πλαίσιο της σημερινής γιορτής “επαγγελματίες (αρτοποιοί, εστιάτορες, παραδοσιακά καταστήματα τροφίμων, ελαιοτριβεία, μεταποιητικές επιχειρήσεις, έμποροι κ.ά.) υποδέχονται τους πελάτες τους με κέρασμα (π.χ. λιόψωμο, ελιές Καλαμών, ζεστό ψωμί αλειμμένο με πρωτόλαδο), δίνουν μαθήματα γευσιγνωσίας, μοιράζουν συνταγές με βάση την ελιά Καλαμών και ό,τι άλλο δημιουργικό σκεφτούν”.

Οι “Δρόμοι της Ελιάς” ενημερώνουν πως οι δράσεις ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας για τη σημασία της ΠΟΠ “Ελιά Καλαμών” δεν αφορούν συγκεντρώσεις κοινού, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού και είναι: Αφισοκόλληση στις βιτρίνες και χώρους δουλειάς των συμμετεχόντων. Αφίσες στους χώρους του Πανεπιστημίου και σ’ όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Καλαμάτας. Προβολή στα κοινωνικά δίκτυα και στα ΜΜΕ με δελτία Τύπου και ανακοινώσεις. Ενημέρωση μαθητών σχολείων για την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς, για τη μάνα ελιά Καλαμάτας, τη σημασία της ΠΟΠ “Ελιάς Καλαμών” στην ανθρώπινη υγεία, την τοπική μας οικονομία και τη στάση των Ελλήνων καταναλωτών απέναντι στη χρήση της βρώσιμης ελιάς και του ελαιολάδου, την οικιακή αποθήκευση και τη γνώση της ποιότητας, σύμφωνα με έρευνα του ΕΦΕΤ κ.α. Ανακοίνωση συνδιοργάνωσης μαθητικού διαγωνισμού της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, του πολιτιστικού οργανισμού “Δρόμοι της Ελιάς” και των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας με θέμα “H Καλαμάτα γαστρονομικός προορισμός με όχημα την ελιά Καλαμών. Είναι εφικτό;”. Προώθηση ενημερωτικού υλικού σ’ όλους τους αποδέκτες Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (καθηγητές, φοιτητές, διοικητικό προσωπικό). Αναφορά για την πρωτοβουλία με την ευκαιρία της ορκωμοσίας την ίδια ημέρα (26 Νοεμβρίου) των μεταπτυχιακών φοιτητών του προγράμματος “Ελιά και ελαιόλαδο” Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ενημέρωση των καταρτιζόμενων του Γεωργικού Σχολείου ΚΕΔΙΒΙΜ Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Προβολή βίντεο στο YouTube: “The Olive Oil of Messinia” του Βασίλη Μαρλαντή https://youtu.be/5cJuNeUawo4 & “Ψωμί και Ελιές” Bread and Olives των Alexander Jaschik και Ιορδάνη Ορφανίδη https://www.youtube.com/watch?v=tJ9dl9KIZ5w&ab_channel=HellenicFilmSocietyUSA.

Ακόμα, “Οι Δρόμοι της Ελιάς” αναφέρουν: “Η Παγκόσμια Ημέρα της Ελιάς είναι μία ακόμη ευκαιρία για την τοπική κοινωνία να κατανοήσει ότι τα τοπικά τρόφιμα αποτελούν το βασικό κίνητρο του γαστρονομικού τουρισμού και συνδέονται με πολλά οφέλη. Η Καλαμάτα έχει την τύχη να διαθέτει καλάθι εκλεκτών αγροτικών προϊόντων, μεταξύ των οποίων την ΠΟΠ “Ελιά Καλαμών”, ένα τοπικό τρόφιμο γνωστό στα πέρατα του κόσμου και υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποτελέσει το βασικό στοιχείο γοητείας και προσέλκυσης φίλων του γαστρονομικού τουρισμού που αναζητούν προορισμούς για να γευτούν τοπικά φαγητά που δημιουργούνται από το κλίμα, τα συστατικά, τον πολιτισμό, τα έθιμα, τις παραδόσεις και την ιστορία της πόλης”.