Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2021 08:49

Σκληρή επίθεση σε Λιβανό από Παναιγιάλειο και Ένωση Μεσσηνίας για το αδιέξοδο στη σταφίδα

Γράφτηκε από τον
Σκληρή επίθεση σε Λιβανό από Παναιγιάλειο και Ένωση Μεσσηνίας για το αδιέξοδο στη σταφίδα

Σκληρή επίθεση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό εξαπολύει ο πρόεδρος της Παναιγιαλείου Ενωσης Θανάσης Σωτηρόπουλος, για το φοβερό αδιέξοδο με τη σταφίδα και την προοπτική εγκατάλειψης της καλλιέργειας από την επόμενη χρονιά.

Χαρακτηρίζοντάς τον ακατάλληλο υπουργό, σημειώνει ότι αυτός ευθύνεται για το τέλος της σταφίδας, “για να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα και συντεχνίες”.

Αναλυτικά, για την κατάσταση που βρίσκεται η σταφίδα, ο πρόεδρος της Παναιγιαλείου μας είπε ότι “δεν έχει αλλάξει τίποτα. Ο υπουργός έβγαλε ανακοίνωση ότι έστειλε αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ενωση για απόσυρση της σταφίδας περσινής παραγωγής”.

Αντιδρώντας, ξεκαθάρισε ότι “εμείς ζητάμε να αποσυρθεί η περσινή παραγωγή από εθνικούς πόρους, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, και μετά να ενημερώσει την Ε.Ε. για ποιο λόγο το κάνει. Η Ε.Ε. δεν θα πει όχι” – και σημείωσε: “Με το αίτημα που έστειλε στην Ε.Ε., απάντηση θα δοθεί από το Μάρτιο του 2022 και μετά, και τότε θα έχει προστεθεί και το απόθεμα της φετινής παραγωγής”.

Κατηγορώντας τον υπουργό, ο κ. Σωτηρόπουλος υπογράμμισε πως “η σταφίδα τελείωσε με τις ενέργειες του υπουργού. Θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τους παραγωγούς. Η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη. Ενας υπουργός ακατάλληλος τελείωσε ένα εμβληματικό προϊόν για τις συντεχνίες”. Και είπε ότι “αν μας άκουγε από την αρχή, μπορεί να μη χρειαζόταν να δώσει χρήματα, καθώς μειώθηκαν οι ποσότητες για απόσυρση. Από τον Απρίλιο τα είχαμε πει και δυστυχώς επαληθευτήκαμε”.

Ο πρόεδρος της Παναιγιαλείου μας ενημέρωσε ότι “τώρα η σταφίδα πωλείται με σκοτωμένες τιμές. Την παίρνουν από τους παραγωγούς χωρίς να δίνουν τιμή, και στο τέλος δίνουν όλο και μικρότερη. Εχει φτάσει στα 80 λεπτά”. Είπε μάλιστα ότι αυτό γίνεται “γιατί ο υπουργός στήριξε τα ιδιωτικά συμφέροντα, σε βάρος των παραγωγών και των οργανώσεων που στηρίζουν το προϊόν και τους παραγωγούς”.

Ακόμα, θύμισε πως “ήρθε και μας είπε ο υπουργός ότι είμαστε καλή οργάνωση” και διευκρίνισε ότι “δεν περιμέναμε τον υπουργό να μας το πει, γιατί πάντα κοιτάζουμε το συμφέρον του κόσμου”.

Κλείνοντας, δήλωσε με αγανάκτηση πως “θα εγκαταλειφθεί η σταφίδα, ένα εξαγώγιμο και ιστορικό προϊόν” και τόνισε: “Την οδηγεί στην καταστροφή ένας ανιστόρητος και ακατάλληλος υπουργός, για να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα και συντεχνίες”.

Η ΕΝΩΣΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Την απόγνωση των σταφιδοπαραγωγών του νομού μας επεσήμανε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού “Ενωση Μεσσηνίας” Γιώργος Λαζόγιαννης.

“Ο υπουργός έκανε το αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ενωση για να κλείσει τα μάτια του κόσμου. Ο κόσμος δεν έχει πάρει λεφτά από σταφίδα και δεν ξέρει πού να πρωτοπληρώσει από τις υποχρεώσεις του” σημείωσε και τόνισε: “Εχουν φρακάρει όλα, κανένας δεν παίρνει τη σταφίδα. Παραγωγοί σε απόγνωση, μας ζητούν να πάρουμε τη σταφίδα, αλλά δεν μπορούμε. Υπάρχει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα στους παραγωγούς”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER