Τετάρτη, 15 Μαϊος 2013 08:00

11 τόνοι λάδι στην Αυστραλία από το Συνεταιρισμό Γαργαλιάνων: Συνολικά θα τυποποιηθούν 500.000 κιλά

Γράφτηκε από τον
11 τόνοι λάδι στην Αυστραλία από το Συνεταιρισμό Γαργαλιάνων: Συνολικά θα τυποποιηθούν 500.000 κιλά

Μια ακόμη εξαγωγική δραστηριότητα ολοκλήρωσε χθες ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γαργαλιάνων, για πρώτη φορά προς την αγορά της Αυστραλίας όπου προώθησε 11 τόνους τυποποιημένο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. 

Μετά τη σημαντική εξαγωγή που είχε γίνει πρόσφατα προς την αγορά της Κίνας, έρχεται να προστεθεί το άνοιγμα αυτό σε μία πολύ σημαντική αγορά - χωρίς μάλιστα οι κινήσεις και οι δραστηριότητες να σταματούν εδώ. 

Ολα αυτά οδηγούν φέτος τον συνεταιρισμό σε ρεκόρ τυποποίησης λαδιού, αφού υπολογίζεται ότι μέχρι την αρχή της νέας ελαιοκομικής περιόδου θα αγγίξει τους 500 τόνους. Γι' αυτό και σε προχθεσινή του απόφαση το Διοικητικό Συμβούλιο όρισε ως κατώτατη τιμή εκκαθάρισης για τους παραγωγούς τα 2,75 ευρώ το κιλό, αφού οι προοπτικές δείχνουν να είναι αρκετά καλές.

Η φόρτωση του ελαιολάδου προς την Αυστραλία έγινε σε κοντέινερ, με εμφανή την ικανοποίηση του Δ.Σ. που παρακολούθησε την όλη διαδικασία, ενώ εκφράστηκε η αισιοδοξία ότι σύντομα θα γίνουν κι άλλες ανάλογες κινήσεις.

Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Τάσος Προσηλιακός επισήμανε: 

"Συνεχίζουμε το πρόγραμμα εξαγωγών. Μετά το άνοιγμα στην Κίνα ανοίγουμε ένα καινούργιο δρόμο στην Αυστραλία, στη Μελβούρνη. Με έναν επιτυχημένο συμπατριώτη μας, τον Κώστα Ανδρώνη, ξεκινά μια καινούργια δουλειά εμπορίας και προώθησης ελαιόλαδου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ το Νίκο Ανδρώνη που είναι εξάδελφός του και βοήθησε τα μέγιστα για να ανοίξει αυτή η μεγάλη δουλειά, που πιστεύω ότι έχει μέλλον και θα έχουμε συνέχεια. Χωρίς ΠΟΠ Καλαμάτας και άλλα συναφή προσπαθούμε και ανοίγουμε νέους δρόμους... καθώς δυστυχώς το ΠΟΠ το έχουν κάνει για δικό τους όφελος  2-3 επιχειρηματίες.

Από εκεί και πέρα ως Συνεταιρισμός, έχοντας υπογεγραμμένα συμβόλαια και συμφωνίες, θα χρειαστούμε μέχρι την εποχή της ελαιοσυγκομιδής 300 τόνους ελαιόλαδο τυποποιημένο - που το έχουμε και ίσως χρειαστεί να πάρουμε και λίγο απέξω. Για τους παραγωγούς μας θέλω να πω ότι, επειδή χρειαζόμαστε να μείνει λάδι για να τυποποιείται και να μην φεύγει χύμα στην Ιταλία, μετά από ένα χθεσινοβραδινό συμβούλιο αποφασίσαμε να έχουνε εγγυημένη τιμή τα 2,75 συν ό,τι προκύψει εκκαθάριση στο τέλος της περιόδου. 

Τη Δευτέρα έχουμε μια ακόμη συνάντηση για να φύγει ένα ακόμη κοντέινερ για την Κίνα. Θέλω να πιστεύω ότι θα έχουμε συνέχεια και κάθε μήνα θα φεύγουν 1 με 2 κοντέινερ. 

Το πρώτο φορτίο για τη Μελβούρνη είναι 2.500 πεντόλιτρα και 200 μπουκάλια μισού λίτρου δείγμα. Είναι μια καλή δουλειά γιατί ο συμπατριώτης μας εκεί έχει 2.000 σημεία πώλησης και έχει την δυνατότητα να βάλει το λάδι μας παντού".

Ο κ. Προσηλιακός τόνισε ακόμη πως φέτος υπολογίζουν να τυποποιήσουν περίπου 500 τόνους ελαιόλαδου όταν τα προηγούμενα χρόνια έφταναν μόλις τους 150. Και σημείωσε ότι στόχος τους είναι το λάδι να μην πουλιέται στα 2 ευρώ όπως γίνεται κάθε χρόνο την περίοδο της ελαιοσυγκομιδής, γι' αυτό έβαλαν και την τιμή στα 2,75, ώστε οι παραγωγοί να έχουν μια αξιοπρεπή τιμή και να φεύγει τι λάδι τους τυποποιημένο κι όχι χύμα όπως θέλουν οι Ιταλοί. Υπογράμμισε ότι η περιοχή έχει πολλή παραγωγή ελαιόλαδου και πέρυσι το 98% της παραγωγής ήταν κάτω από 5/10 οξύτητα, σε ένα σύνολο που άγγιξε τους 1800 τόνους.

Από την πλευρά του ο Νικόλαος Ανδρώνης από τους Γαργαλιάνους που διαμεσολάβησε για αυτή την εξαγωγική κίνηση υπογράμμισε: 

"Το σημαντικότερο γεγονός είναι ότι, όπως φεύγει το λάδι, έτσι θα πάει στον καταναλωτή. 

Η αγορά της Αυστραλίας είναι τεράστια και πιστεύω ότι σε ένα χρόνο θα υπάρξει αύξηση πάνω από 200% στις πωλήσεις. Ερχόμενος εδώ ο ξάδερφός μου και συζητώντας με διάφορους προέδρους, είδαμε ότι μπορούμε να αναπτύξουμε το λάδι στην αγορά της Αυστραλίας - και έτσι ξεκινήσαμε. Σε ένα διάστημα πάνω από ένα χρόνο θα έχουμε μια πολύ καλή αγορά, σταθερή και με ανοδική πορεία".

Κ.Μπ.


NEWSLETTER