Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2022 09:05

Καλαμάτα: Ζημιές σε πατατοχώραφα στον Μπουρνιά από τους ισχυρούς ανέμους (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Καλαμάτα: Ζημιές σε πατατοχώραφα στον Μπουρνιά από τους ισχυρούς ανέμους (βίντεο)

  

Ζημιές σε πατατοχώραφα στην πρώιμη καλλιέργεια της πατάτας προκάλεσαν οι ισχυροί άνεμοι στον Μπουρνιά της Καλαμάτας, ενώ δύσκολη αναμενόταν η χθεσινή νύχτα όσον αφορά την προστασία από τον πάγο.

Αυτό διαπιστώθηκε σε χθεσινή επίσκεψη - αυτοψία του αρμόδιου θεματικού αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλου στην περιοχή και στην Μπούκα της Μεσσήνης, μαζί με τη διευθύντρια Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας Εφη Γεωργακοπούλου.

“Δεν μας έχει πάρει βαριά αυτή η τελευταία κακοκαιρία, παρ’ όλα αυτά όμως υπάρχουν ζημιές” παρατήρησε ο κ. Αναστασόπουλος. Ενημέρωσε ότι “ο ΓΟΕΒ και η ΔΑΟΚ, η διευθύντρια Εφη Γεωργακοπούλου, έχουν κάνει ό,τι προβλέπεται για να υπάρχει το νερό, ώστε να γίνεται η προστασία που κάνουν οι πατατοπαραγωγοί κάθε φορά με πότισμα, για να μην κατέβει η θερμοκρασία πολύ χαμηλά” – και πρόσθεσε: “Ο αέρας, βεβαίως, όταν τα φυτά ήταν πιο μεγάλα, έχει κάνει ζημιά. Είμαστε σε επιφυλακή, ιδιαίτερα και για τη βραδιά που έρχεται που τα πράγματα μπορεί να είνα πιο δύσκολα, και ευχόμαστε κι ελπίζουμε να μην υπάρξουν ζημιές στο νομό μας”.

Για τους άλλους νομούς της Περιφέρειας ανέφερε ότι “σε άλλες περιοχές υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν ισχυρές χιονοπτώσεις στην Αργολίδα, που εκεί τα εσπεριδοειδή έχουν πρόβλημα. Και προς την Κορινθία έχουμε περισσότερα χιόνια”.

Η διευθύντρια Εφη Γεωργακοπούλου επεσήμανε πως “βλέπουμε τα πρώτα προβλήματα στα πατατοχώραφα από την πτώση της θερμοκρασίας και από τους ισχυρούς έως θυελλώδεις ανέμους. Είμαστε σε αναμονή να δούμε τι θα συμβεί απόψε το βράδυ και θα είμαστε πάντα σε συνεργασία με τον ΓΟΕΒ στο πλευρό των παρατοπαραγωγών”.

Ο αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε πως “η αντίστοιχη αναφορά του διευθυντή ΑΟΚ Τριφυλίας περί ζημιών είναι ότι τα πράγματα είναι ακόμη ελεγχόμενα και δεν έχουμε μεγάλα προβλήματα κι εκεί”.

 

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ

Ο αντιπεριφερειάρχης αγροτικών θεμάτων ενημέρωσε ότι νωρίτερα χθες ολοκλήρωσε μια τηλεδιάσκεψη με όλους τους διευθυντές ΑΟΚ της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

“Αντηλλάγησαν απόψεις και μου έχουν καταθέσει και υπομνήματα με τα προβλήματα που υπάρχουν και τα οποία θα τα αντιμετωπίσουμε” είπε και παρατήρησε: “Σταδιακά σχεδιάζω τις επισκέψεις και στις άλλες Περιφερειακές Ενότητες σε συνεννόηση με τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες, τις ΔΑΟΚ, τους προϊσταμένους Εγγείων Βελτιώσεων και Κτηνιατρικής. Θέλουμε να δούμε όλα τα θέματα, όχι μόνο τα εγγειοβελτιωτικά, αλλά και όλα τα άλλα που σχετίζονται με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο έχει πάρα πολλά χρήματα. Στις συναντήσεις που κάνω, καταγράφω τα προβλήματα για να μπορέσουμε να έχουμε μια ολοκληρωμένη άποψη και για τη Μεσσηνία και για όλους τους νομούς”.

Επίσης, ο κ. Αναστασόπουλος ενημέρωσε ότι αύριο Πέμπτη έχουν πρόσκληση από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης όλοι οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες για την αγροτική ανάπτυξη, για συνάντηση στο υπουργείο.


NEWSLETTER