Παρασκευή, 15 Απριλίου 2022 08:48

Τριφυλία: Η αύξηση τιμών δεν καλύπτει το κόστος στα κηπευτικά

Γράφτηκε από τον

 

Η αύξηση του κόστους παραγωγής εξανεμίζει τα κέρδη από τις ελαφρώς καλύτερες τιμές που έχουν φέτος τα κηπευτικά από τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες της Τριφυλίας.

Έτσι μπορεί οι αγρότες να βλέπουν τις τιμές να έχουν κινηθεί ανοδικά σε σχέση με πέρυσι, όμως η αύξηση του κόστους παραγωγής αλλά και η πιο όψιμη χρονιά δεν αφήνουν περιθώρια για πολλά χαμόγελα.

Όπως μας επισήμανε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Οπωροκηπευτικών Φιλιατρών «Η Τριφυλία», Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, αυτή την εποχή είναι σε πλήρη εξέλιξη η συγκομιδή του αγγουριού που ξεκινά πάντα και πρώτο από τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Επίσης, τα φασόλια και οι πιπεριές, ενώ αυτή την περίοδο ξεκίνησαν και οι ντομάτες. Γενικά επισήμανε ότι είναι μια χρονιά πιο όψιμη και σε αυτό έχει παίξει καθοριστικό ρόλο ο καιρός, με τις πολλές ημέρες με συννεφιά, σε συνδυασμό με τα κρύα αλλά και την αύξηση της τιμής του πυρηνόξυλου που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση, το οποίο οι παραγωγοί χρησιμοποιούσαν με φειδώ. Όλα αυτά, όπως ανέφερε, έχουν επηρεάσει και την παραγωγή που είναι μικρότερη.

Από εκεί και πέρα οι τιμές κινούνται -μέχρι τώρα- σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, με μια αύξηση περίπου 20%. Ωστόσο η αύξηση του κόστους παραγωγής είναι τέτοια που δεν αφήνει περιθώρια για κάτι καλό. Υπογράμμισε ότι το κόστος παραγωγής υπολογίζεται να έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο περίπου 40% σε σχέση με πέρυσι, καθώς αυξήσεις υπάρχουν σε όλα τα είδη. Ενδεικτικά μας είπε ότι σε ορισμένους τύπους λιπασμάτων οι αυξήσεις είναι της τάξεως του 100-150%. Πέρα από τα λιπάσματα, αυξήσεις έχουν γίνει στα πλαστικά, στα φυτοφάρμακα, στο ρεύμα, στο πετρέλαιο, αλλά και στο πυρηνόξυλο όπου υπήρξε κατακόρυφη άνοδος.

Ευελπιστούν πάντως οι τιμές, και λόγω Πάσχα που ακολουθεί, να κρατηθούν σε καλά επίπεδα.

 Κ.Μπ.