Παρασκευή, 22 Απριλίου 2022 22:03

Διπλό χρυσό μετάλλιο σε λάδι από Γαργαλιάνους

Γράφτηκε από τον

 

Διπλό χρυσό μετάλλιο στον διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου «Athena 2022» κατέκτησε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Ελαιώνας» από τους Γαργαλιάνους με το ελαιόλαδό του «Vatsiko» από 100% κορωνέικη ποικιλία.

Μία ακόμη διάκριση που καταδεικνύει την εξαιρετική ποιότητα λαδιού που παράγεται, αλλά και την οργανωμένη και συστηματική δουλειά που γίνεται από τους παραγωγούς του συνεταιρισμού.

Ο διαγωνισμός διεξήχθη το τριήμερο 7-9 Απριλίου στη Σητεία της Κρήτης, με τις συμμετοχές να είναι μοιρασμένες από Ελλάδα και εξωτερικό. Οι συμμετοχές έφτασαν τα 563 ελαιόλαδα. Η παγιωμένα υψηλή συμμετοχή ελαιολάδων από το εξωτερικό επιβεβαιώνει το κύρος και τη σημασία του διαγωνισμού για την Ελλάδα, που καθίσταται διεθνώς η έδρα μιας εκ των πιο σημαντικών διαδικασιών αξιολόγησης ενός εμβληματικού για την πατρίδα μας προϊόντος.

Η Ελλάδα συμμετείχε στο διαγωνισμό με 287 ελαιόλαδα (σχεδόν το 51%), με τα υπόλοιπα 276 (πάνω από 49%) να προέρχονται από 22 χώρες από όλες τις ηπείρους της γης: Αλγερία, Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λίβανος, Λιβύη, Μαρόκο, Νότιος Αφρική, Πορτογαλία, Σαουδική Αραβία, Σλοβενία, Τουρκία, Τυνησία και Χιλή. Αυτή τη στιγμή 58 χώρες σε όλο τον κόσμο παράγουν ελαιόλαδο, ωστόσο το 98% της παγκόσμιας παραγωγής προέρχεται από τη λεκάνη της Μεσογείου και το 80% από χώρες της Ε.Ε.

Υπό την προεδρία του Ισπανού José María Penco, η διεθνής κριτική επιτροπή του διαγωνισμού απένειμε 366 μετάλλια, τα 176 εκ των οποίων σε ελληνικά ελαιόλαδα ως εξής: 32 διπλά χρυσά (τα 7 ελληνικά), 135 χρυσά (τα 39 ελληνικά), 126 αργυρά (τα 81 ελληνικά) και 73 χάλκινα (τα 49 ελληνικά).

Κ.Μπ.