Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2013 09:25

Δεν είναι μεγάλες οι ζημιές από ακρίδες

Γράφτηκε από τον
Δεν είναι μεγάλες οι ζημιές από ακρίδες

Δεν ήταν μεγάλη, τελικά, η ζημιά στην αγροτική παραγωγή από τις ακρίδες σε περιοχές της Ανατολικής Πυλίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας.

Οπως μας ενημέρωσαν αρμόδιοι γεωπόνοι, πιο μεγάλη ήταν η ζημιά στα κηπευτικά στις περιοχές Πεταλιδίου και Κορώνης και μικρότερη στα μικρά ελαιόδεντρα και τις συκιές, ενώ στα αμπέλια δεν υπήρξε πρόβλημα.
Μας επεσήμαναν ότι στην περιοχή της Καρποφόρας σε κάποια κτήματα η καθολική χημική ζιζανιοκτονία που δεν ενδείκνυται, ήταν αυτή που προκάλεσε τις επιδρομές των ακρίδων στα κηπευτικά και στα δέντρα. «Αφού η ακρίδα δεν έβρισκε ζιζάνια για να φάει, κατέφευγε στα δέντρα», μας ανέφεραν χαρακτηριστικά οι γεωπόνοι και σημείωσαν πως «στους κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής, σε περίοδο ανθοφορίας (στις ελιές) δεν επιτρέπεται η χημική ζιζανιοκτονία».
Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως επισημάνθηκε, αποζημίωση δεν προβλέπεται, καθώς πέρα από την εποχικότητα του φαινομένου, η περιοχή έπρεπε να κηρυχθεί ακριδόπληκτη, αλλά έγκαιρα, νωρίτερα, τον Απρίλιο.

 


NEWSLETTER