Πέμπτη, 19 Μαϊος 2022 16:45

Κλίμα αγανάκτησης και αντίδρασης στους πατατοπαραγωγούς της Μεσσήνης (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

Κλίμα αγανάκτησης και αντίδρασης επικρατεί στους πατατοπαραγωγούς της Μεσσήνης, γιατί η τιμή της πρώιμης πατάτας έχει κατρακυλήσει κάτω από το κόστος και η φετινή χρονιά, μια ακόμα, αναμένεται να είναι καταστροφική.

Τονίζουν ότι η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο, απειλούν με δυναμικές και κινητοποιήσεις πέρα από τα όρια και ζητούν από τους πολιτικούς και τους αρμόδιους της Πολιτείας να ενδιαφερθούν για τους αγρότες και την ντόπια παραγωγή.

Η δύσκολη αυτή κατάσταση αποτυπώθηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στον σιδηροδρομικό της Μεσσήνης, από πατατοπαραγωγούς της πόλης.

Ο παραγωγός Κώστας Δουρούμης είπε ότι υπάρχει πρόβλημα σοβαρό και σε έντονο ύφος παρατήρησε: “Πουλάμε πατάτες 20 και 27 λεπτά κι έχουμε κοστολόγιο 30 με 40 λεπτά. Είναι μέσα χιλιάδες τόνοι Αιγυπτιακές πατάτες. Τις παίρνουν 20 και 25 λεπτά και τις πουλάνε στα σούπερ μάρκετ 1 ευρώ και ο φτωχός κόσμος δεν μπορεί να τις φάει”.

Ζήτησε “αφού έχουν διακρατική συμφωνία με την Αίγυπτο, να μας πουν «μη βάζετε πατάτες, δεν σας θέλουμε» και προειδοποίησε πως “θα κάνουμε συλλαλητήριο και δεν θα μείνει τίποτα”.
Εξήγησε ότι “ως εδώ και μη παρέκει, το πράγμα έχει φθάσει στο απροχώρητο. Δεν θα δουλεύουμε και θα χρωστάμε” κι έστειλε πρόσκληση “οι βουλευτές και οι νομάρχες να πάρουν θέση, γιατί θα έρθουν για ψήφους. Τους στέλνουμε μαντάτα”.

Απείλησε πως “θα γεμίσουμε την πλατεία της Καλαμάτας πατάτες” και προέτρεψε: “Ολοι θέλουν να τα πάρουν. Από που θα τα πάρουν; Να πάνε στην Αίγυπτο να πληρωθούν η ΔΕΗ και οι φόροι και το νερό και το καθένα”.

Ο παραγωγός Δημήτρης Διονυσόπουλος ανέφερε ότι “οι πατάτες είναι κάτω του κόστους 10 λεπτά” και σημείωσε πως “5 προμηθευτές των σούπερ μάρκετ καθορίζουν τις τιμές στην Ελλάδα εδώ και χρόνια. Σαμποτάρουν τις ντόπιες πατάτες για να πουλάνε τις εισαγόμενες. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Πρέπει να κοιτάξουν οι πολιτικοί και μας, γιατί η επόμενη κίνηση θα γίνει πόλεμος. Ολα τα προϊόντα τα δικά μας είναι στον πάτο, τα εισαγόμενα πανάκριβα.

Εχουμε φθάσει στο σημείο να μην μπορούμε να ταΐσουμε τις οικογένειές μας, γιατί το θέλουν πέντε κύριοι”.

Προειδοποίησε ότι “την επόμενη φορά θα βγούμε στους δρόμους με τις καραμπίνες και ας μας βάλουν φυλακή”.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μεσσήνης Χρήστος Θεοδωρακόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του συλλόγου για τις τιμές της πατάτας που έχουν κατρακυλήσει και οι παραγωγοί δεν μπορούν να βγάλουν ούτε τα έξοδά τους και να πάρουν ένα μεροκάματο για τις οικογένειές τους.

Στάθηκε, ακόμα, στις “αθρόες εισαγωγές πατάτας”, στους “ελέγχους που δεν γίνονται από το κράτος και πάντα την πληρώνουν οι παραγωγοί”.

Γ.Σ.