Κυριακή, 29 Μαϊος 2022 09:26

Ο παραγωγός πατάτας Κυριάκος Πατρινός στην «Ε»: «Βαδίζουμε προς χρεοκοπία, θα σταματήσουμε να καλλιεργούμε»

Γράφτηκε από τον
Ο παραγωγός πατάτας Κυριάκος Πατρινός στην «Ε»: «Βαδίζουμε προς χρεοκοπία, θα σταματήσουμε να καλλιεργούμε»

 

Στα 60 με 70 λεπτά πωλούνταν οι φρέσκες πρώιμες πατάτες την Τετάρτη, στη λαϊκή της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας.

Ομως, τα πράγματα δεν είναι αισιόδοξα, καθώς οι μεγάλες ποσότητες φεύγουν προς τους εμπόρους με 25 λεπτά και οι παραγωγοί κινδυνεύουν με χρεοκοπία.

Ο παραγωγός Κυριάκος Πατρινιός, πρόεδρος της Κοινότητας Μαυρομματίου Παμίσου, επέρριψε τις κυριότερες ευθύνες στην Πολιτεία, μίλησε για μερίδιο ευθύνης των παραγωγών και πρότεινε τη δημιουργία συνεταιρισμού με συσκευαστήριο ως μόνη λύση για τη σωτηρία του προϊόντος και των παραγωγών.

“Δεν υπάρχει μέλλον, θα σταματήσουμε να καλλιεργούμε”, είπε ο κ. Πατρινιός και παρατήρησε: “Παραγωγοί δίνουν την πατάτα με 25 λεπτά ή και χωρίς τιμή. Το λίπασμα θα πάει στα 2 ευρώ, η ρήτρα αναπροσαρμογής έφθασε στα ύψη. Περιμένουμε να βγάλουμε ένα κέρδος, αλλά μπαίνουμε μέσα. Η Πολιτεία τι κάνει;”.

Σημείωσε πως “θα πρέπει γίνουν συνεταιρισμοί και συσκευαστήρια και το κέρδος των εμπόρων να το κερδίζει ο κάθε συνεταιριστής. Αν δεν κάνουμε αυτό, θα πρέπει να σταματήσουμε να καλλιεργούμε πατάτα”.

Παραδέχθηκε ότι “μερίδιο ευθύνης έχουν και οι παραγωγοί”, αλλά επεσήμανε πως “το κυριότερο το έχει η εκάστοτε κυβέρνηση” και αναρωτήθηκε: “Η Διεύθυνση Γεωργίας που είναι; Ασχολείται με το προϊόν;”.

Ο κ. Πατρινιός διευκρίνισε ότι “στη λαϊκή δεν φεύγει ποσότητα. Τι να πουλήσουμε, 200 - 300 κιλά;

Και στην Αθήνα που πουλάνε 90 λεπτά και 1 ευρώ, πάνε να βγάλουν 20 με 25 λεπτά, αφού πρέπει να βγάλουν μεροκάματο, να πληρώσουν τον βοηθό, την Εφορεία και τη θέση”. 

Κλείνοντας, επέμεινε “συνεταιρισμοί με συσκευαστήριο, με ψυκτικό θάλαμο, να συσκευάζεις και το φιστίκι και τα άλλα προϊόντα. Με μάνατζερ, γραμματέα, θέσεις στην Κεντρική Αγορά Αθήνας, Θεσσαλονίκης και στο εξωτερικό”, εκτιμώντας πως “βαδίζουμε προς χρεοκοπία, σε 2 χρόνια θα έχουμε χρεοκοπήσει”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER