Τρίτη, 07 Ιουνίου 2022 22:55

Αγρότες της Τριφυλίας στον Γεωργαντά για την έλλειψη εργατών γης

Γράφτηκε από τον
Αγρότες της Τριφυλίας στον Γεωργαντά για την έλλειψη εργατών γης

Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιο Γεωργαντά είχαν σήμερα το μεσημέρι αγρότες από την Τριφυλία για το μεγάλο ζήτημα που υπάρχει με την έλλειψη εργατικών χεριών για τις καλλιέργειες τους.

Τον υπουργό επισκέφθηκαν συνοδευόμενοι από το βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Βασίλης Αθανασόπουλος, τα μέλη Δημήτρης Στασινόπουλος και Αγγελής Κοροβίλας, ο Λάμπρος Χρυσανθακόπουλος από τον Αγροτικό Σύλλογο Γαργαλιάνων και ο Κώστας Θεοδωρόπουλος από την περιοχή της Κυπαρισσίας.
Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα με τον υπουργό να γνωρίζει το σοβαρό προβλήματος που υπάρχει, όπως μας μετέφεραν οι παραγωγοί, και να τονίζει ότι γίνονται προσπάθειες για να βρεθούν λύσεις.
Από την πλευρά του οι παραγωγοί επισήμαναν ότι η περιοχή της Τριφυλίας είναι μια δυναμική περιοχή και τα εργατικά χέρια είναι αναγκαία για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν. Όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, επισήμαναν, σε λίγο καιρό θα είναι αδύνατο να καλλιεργήσουν όλες τις εκτάσεις με τις επακόλουθες συνέπειες στις επισιτιστικές ανάγκες που υπάρχουν αλλά και στο εγχώριο εισόδημα αφού πολλά προϊόντα εξάγονται. Επισήμαναν δε ότι θα πρέπει να υπάρξει τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου για να διευκολυνθεί η διαδικασία με τους εργάτες γης.
Αυτό που ζήτησαν είναι για τους εργάτες που ήδη είναι στη χώρα μας να μπορούν να έχουν την δυνατότητα εξόδου προς τη χώρα τους και εισόδου πάλι στη δική μας.
Να απλουστευτούν οι διαδικασίες για τη πρόσκληση εργατών αλλά και νομιμοποίησης τους ως προς την εργασία τους.
Να υπάρξουν κάποιες διακρατικές συμφωνίες που θα εξασφαλίζουν την έλευση εργατών.
Ενώ ειδικά για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες που χρειάζονται εργάτες για όλο το χρόνο (όπως και στην κτηνοτροφία) κατ΄ εξαίρεση οι εργάτες που έχουν προσκληθεί να μπορούν να παραμένουν για όλο το χρόνο με δυνατότητα να φεύγουν για ένα μήνα και όχι για υποχρεωτικά 3 που ισχύει σήμερα.


NEWSLETTER