Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2022 09:23

Καλό κλίμα στη σύσκεψη στο Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης: Ουσιαστικός διάλογος για ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

 

Ρεπορτάζ: Θανάσης Λαγός

Μετά από πολλά χρόνια προσχηματικών συναντήσεων, χθες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έγινε για πρώτη φορά ουσιαστικός διάλογος για την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) Ελιά Καλαμάτας. Οι εκπρόσωποι της Μεσσηνίας, της Λακωνίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου στη χθεσινή συνάντηση με τον Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά ανάπτυξαν διεξοδικά τις πάγιες θέσεις για επέκταση της ζώνης ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας στη Νότια Πελοπόννησο, τροποποίησης των προδιαγραφών του προστατευόμενου προϊόντος και ορισμού μεταβατικής περιόδου για τα εμπορικά συμβόλαια που έχουν κλείσει για την "Ελιά  Καλαμάτας"   Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια άκουσε με προσοχή τις απόψεις της Πελοποννήσου για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας διαπιστώνοντας ότι δεν ίσχυαν όσα κακόβουλα διέδιδαν, κυρίως για τη Μεσσηνία, παράγοντες και επιχειρηματικά συμφέροντα που θέλουν να καταργηθεί η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Ελιά Καλαμάτας. Ο κ. Γεωργαντάς  και η γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης Χριστιάνα Καλογήρου διαπίστωσαν ότι η Μεσσηνία δεν θέλει την καταστροφή των παραγωγών στους άλλους νομούς και ότι συζητά ακόμα και της επέκταση της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας σε ζώνες της Αιτωλοακαρνανίας και της Φθιώτιδας αρκεί να υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση που δεν θα συγκρούεται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα των Βρυξέλλων.

Ο υπουργός δήλωσε ότι θα ακούσει όλες τις πλευρές και στη συνέχεια το υπουργείο θα διατυπώσει τις προτάσεις ώστε να ξεκινήσει η δεύτερη φάση του διαλόγου

Τις θέσεις της Πελοποννήσου για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας στη χθεσινή συνάντηση εξέφρασαν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας,

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Στάθης Αναστασόπουλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος, ο πρόεδρος του Α.Σ. Ενωση Μεσσηνίας Γιώργος Λαζόγιαννης, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΜΕΠΟΠ Γιάννης Πάζιος, ο αντιπρόεδρος και ο γραμματέας του εν λόγω φορέα Δημήτρης Γυφτέας και Γιάννης Σταθόπουλος αντίστοιχα, ο τεχνικός σύμβουλος Κώστας Πεϊμανίδης, και τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής Λακωνίας Σταύρος Χρυσαδάκος και Παναγιώτης Φαρλέκας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής Λακωνίας Σταύρος Χρυσαδάκος και Παναγιώτης Φαρλέκας εκπροσωπούν παραγωγούς 25.000 τόνων ελιάς Καλαμών από τους 35.000 τόνους που παράγει συνολικά η Λακωνία.

Υπενθυμίζουμε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου με απόφαση του έχει ζητήσει την επέκταση της ζώνης ΠΟΠ Καλαμάτας σε Λακωνία, Κυνουρία και Ολυμπία.  

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας χαρακτήρισε τη χθεσινή συνάντηση “ουσιαστική” και πρόσθεσε: “Μεταφέραμε στον υπουργό πως η απόφαση του ΣτΕ είναι σωστή και αποτελεί ευκαιρία ώστε να τακτοποιηθεί ένα θέμα που πάνω από δέκα χρόνια πλήττει το προϊόν. Ακόμα, του γνωστοποιήσαμε τις κοινές εκ μέρους όλων των φορέων -και της Λακωνίας και της Μεσσηνίας-, θέσεις μας σχετικά με το ζήτημα αυτό.

Πλέον, τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι, έκδοση απόφασης από τον υπουργό -η οποία θα έχει και πολιτική διάσταση βεβαίως-, κι ακόμα αγώνας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης όσον αφορά στην προστασία του προϊόντος, ενώ τονίσαμε πως δεν υπάρχει καμία διαφωνία για την επέκταση της ΠΟΠ και σε Λακωνία, νότια Αρκαδία και νότια Ηλεία -χωρίς να “ξεχειλώσει” όμως και με βάση τις κοινές εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες. Οι εν λόγω περιοχές, εξ άλλου, παράγουν πάνω από το 1/3 της ποσότητας ελιάς Καλαμάτας στην Ελλάδα”

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος δήλωσε μετά τη συνάντηση: «Στις 31 Μαΐου όταν και γνωστοποιήθηκε η απόφαση του ΣτΕ για την υπόθεση του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας είχα αναφέρει ότι πέραν των άλλων είναι σημαντικό να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος στήριξη και ανάδειξη του προϊόντος. Και η σημερινή σύσκεψη υπό τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε. Ως φορείς καταθέσαμε απόψεις και προτάσεις προκειμένου να οδηγηθούμε στη θέσπιση μιας ενιαίας εθνικής στρατηγικής για την προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση του εμβληματικού μας προϊόντος. Μένει ο διάλογος να συνεχιστεί και σύντομα να έχουμε τα αποτελέσματα που επιθυμούμε».