Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2022 19:15

Ξεκινούν από βδομάδα ψεκασμοί δακοκτονίας (βίντεο)

Ξεκινούν από βδομάδα ψεκασμοί δακοκτονίας (βίντεο)

Την επόμενη εβδομάδα, αν χρειαστεί, ανάλογα με την εικόνα στις παγίδες, θα ξεκινήσουν οι ψεκασμοί δακοκτονίας στη Μεσσηνία.

Αυτό επεσήμανε χθες σε συνέντευξη Τύπου στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας, ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου πρωτογενούς τομέα Στάθης Αναστασόπουλος.
Οπως ενημέρωσε, πρόβλημα υπάρχει με 7 κοινότητες του νομού, μία στην Πυλία και 6 στους Δήμους Δυτικής Μάνης και Καλαμάτας, που δεν έχουν εργολάβους ψεκασμών. Για την Καλλιθέα δεν κατατέθηκε καμία προσφορά και βρίσκεται σε εξέλιξη νέος διαγωνισμός. Στις κοινότητες Εξωχωρίου, Προαστίου, Σωτηριανίκων, Κέντρου, Προσηλίου και Βέργας ο μοναδικός υποψήφιος ανάδοχος ακυρώθηκε και απαιτείται νέα διαγωνιστική διαδικασία.
Όσον αφορά την ανθοφορία και καρπόδεση της ελιάς στη Μεσσηνία η εικόνα γενικά είναι πολύ καλή, με προβλήματα, αστοχίες σε κάποιες λίγες περιοχές, λόγω μικροκλίματος.

Αναλυτικά, ο αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε συμπληρωματική κατανομή για τη δακοκτονία και η Περιφέρεια Πελοποννήσου χρηματοδοτείται με επιπλέον ποσό 1.082.000 ευρώ. Με τη χρηματοδότηση αυτή δίνεται η δυνατότητα πραγματοποίησης και 4ου ψεκασμού, εφόσον κριθεί αναγκαίο. Ακόμα, μετά από αιτήματα των αναδόχων, αποφασίστηκε, σύμφωνα και με το ισχύον νομικό πλαίσιο, να δοθεί επιπλέον ποσό 10%, εξαιτίας της αύξησης των τιμών των καυσίμων.
Στη Μεσσηνία οι ψεκασμοί θα ξεκινήσουν με προσωρινούς αναδόχους, σύμφωνα και με φετινή νομοθετική ρύθμιση, μέχρι την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και την υπογραφή των συμβάσεων. Και η ανάρτηση των παγίδων που θα δώσει τις πρώτες εκτιμήσεις του δακοπληθυσμού εντός των ημερών, έχει γίνει με προσωρινούς αναδόχους.
Ο διαγωνισμός της δακοκτονίας στη Μεσσηνίας είναι τριετής (μέχρι και το 2024), με προϋπολογισμό 6.095.394 ευρώ (ψεκασμοί 5.238.825, παγιδοθεσία 856.569 ευρώ).
Όσον αφορά την ανθοφορία και καρπόδεση της ελιάς στη Μεσσηνία είναι
αρκετά πλούσια με τοπικές διαφοροποιήσεις.

ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ
Στη Λακωνία: Διαγωνισμός τριετής, προϋπολογισμός 2.350.910,83 ευρώ (ψεκασμοί
2.167.430,61, παγιδοθεσία 183.480,22 ευρώ). Έχουν εγκριθεί οι προσωρινοί
ανάδοχοι των ψεκασμών και προχωρά η διαδικασία συμβασιοποίησης. Προσδιορίζεται η έναρξη των ψεκασμών αρχές Ιουλίου. Όσον αφορά την παγιδοθεσία, οι προσωρινοί ανάδοχοι έχουν εγκριθεί και η ανάρτηση των παγίδων προγραμματίζεται άμεσα.
Από τη διαγωνιστική διαδικασία προέκυψε 12 κοινότητες να μην έχουν ανάδοχο, επειδή δεν κατατέθηκε καμία προσφορά και προγραμματίζονται νέοι διαγωνισμοί.
Τα άγονα τμήματα του διαγωνισμού είναι: Αγγελώνα, Άγιος Ιωάννης - Μονεμβασιά, Άνω Καστένα Βοιών, Βασιλική - Γοράνοι, Βρέστενα, Σελλασία - Κονιδίτσα, Βουτιάνοι - Κλαδάς, Θεολόγος και Σκαμνάκι, συνολικού προϋπολογισμού 243.360 ευρώ.
Η ανθοφορία της ελιάς στη Λακωνία είναι αρκετά πλούσια, ενώ η καρπόδεση είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τα προηγούμενα έτη.

Στην Αργολίδα: Διαγωνισμός τριετής, προϋπολογισμός 604.000 ευρώ (ψεκασμοί και παγιδοθεσία). Οι προσωρινοί ανάδοχοι του διαγωνισμού έχουν υπογράψει συμβάσεις, η παγιδοθεσία έχει ξεκινήσει αρχές Ιουνίου και οι ψεκασμοί προβλέπεται να ξεκινήσουν στο μέσο της επόμενης εβδομάδας.

Στην Κορινθία: Διαγωνισμός ετήσιος, προϋπολογισμός 301.000 ευρώ, ο οποίος ολοκληρώθηκε με
υπογεγραμμένες συμβάσεις οριστικών αναδόχων παγιδοθεσίας και ψεκασμών.
Η παγιδοθεσία ξεκίνησε αρχές Ιουνίου, ενώ οι ψεκασμοί προβλέπονται να ξεκινήσουν αρχές Ιουλίου. Η ανθοφορία για την Κορινθία δεν ήταν εκτεταμένη, με αποτέλεσμα η φετινή παραγωγή να αναμένεται μειωμένη σε σημαντικό ποσοστό.

Στην Αρκαδία: Διαγωνισμός τριετής, προϋπολογισμού 1.060.600 ευρώ. Έχουν υπογραφεί οι
συμβάσεις των οριστικών αναδόχων ψεκασμών και παγιδοθεσίας. Η ανάρτηση των παγίδων για την περιοχή της Κυνουρίας έχει ξεκινήσει και αναμένονται ψεκασμοί αρχές Ιουλίου. Η ανθοφορία ήταν πολύ καλή στην Αρκαδία, όπως και η καρπόδεση.