Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2022 08:45

Μεσσηνία: Πρόβλημα η μετακίνηση για έλεγχο δακοκτονίας

Μεσσηνία: Πρόβλημα η μετακίνηση για έλεγχο δακοκτονίας

 

Ζήτημα σοβαρό υπάρχει με τις μετακινήσεις των τομεαρχών γεωπόνων για την παρακολούθηση των ψεκασμών δακοκτονίας και με τους εργολάβους των ψεκασμών, εξαιτίας της μεγάλης αύξησης της τιμής των καυσίμων.

Στο μεταξύ, σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας υπάρχουν αυξημένοι πληθυσμοί δάκου και το πρόγραμμα καταπολέμησης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας, η τιμή αποζημίωσης για τον τομεάρχη που βάζει το αυτοκίνητό του για να παρακολουθήσει τους ψεκασμούς, είναι μόλις 0,15 ευρώ το χιλιόμετρο. Τιμή που ισχύει εδώ και 15 χρόνια και είναι πολύ μακριά από τα σημερινά δεδομένα της αγοράς καυσίμων.

Μάλιστα, τομεάρχες έχουν ενημερώσει με έγγραφό τους τον περιφερειάρχη ότι με τέτοια τιμή δεν θα βάλουν τα αυτοκίνητά τους, γιατί ζημιώνονται αρκετά, μπαίνουν μέσα.

Η Ομοσπονδία των Συλλόγων Υπαλλήλων στις Περιφερειακές Ενότητες και αυτή των γεωπόνων δημοσίων υπαλλήλων έχουν ζητήσει σημαντική αναπροσαρμογή της τιμής αποζημίωσης.

Το αυξημένο κόστος των καυσίμων απασχολεί και τους εργολάβους ψεκασμών, που έχουν κάνει παραστάσεις στον περιφερειάρχη, επισημαίνοντας ότι η τιμή του πετρελαίου έχει ανέβει αρκετά από την περίοδο που κατέθεσαν τις προσφορές.

Ως λύση που θα μειώσει το πρόβλημα, εξετάζεται η διάθεση υπηρεσιακού οχήματος σε τομεάρχες που πηγαίνουν σε μακρινές αποστάσεις.

Μακροπρόθεσμα εξετάζεται η παρακολούθηση των ψεκασμών με ψηφιακό τρόπο, με εφαρμογή τεχνολογιών γεωπληροφορικής.

Η Περιφέρεια Κρήτης πρωτοπορεί σε αυτόν τον τομέα. Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Χανίων που έχει την τεχνογνωσία, πιλοτικά υλοποιεί τέτοιο πρόγραμμα η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας. Η Διεύθυνση Μεσσηνίας έχει ενημερωθεί για προϋπολογισμούς και θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου να αξιοποιήσει τον ψηφιακό τρόπο παρακολούθησης των ψεκασμών.

* Οσον αφορά τους αυξημένους πληθυσμούς δάκου, καταγράφονται σε παραδοσιακές και πιο πρώιμες περιοχές του νομού, όπου οι καιρικές συνθήκες, μπόρες και βροχές Ιουνίου, επηρεάζουν περισσότερο και οδηγούν στην αύξηση του δάκου. Εκτιμάται, πάντως, πως είναι μια αναμενόμενη εικόνα, στην οποία η υπηρεσία ανταποκρίνεται με ικανοποίηση.

Γ.Σ.