Τρίτη, 26 Ιουλίου 2022 11:04

Λαμπρόπουλος σε Γεωργαντά για συνώνυμο ποικιλίας ελιάς Καλαμών

Γράφτηκε από την

"Τη διαγραφή της προστατευόμενης ονομασίας Καλαμάτα, ως συνώνυμο της ποικιλίας Καλαμών, από τον Εθνικό αλλά και τον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Ποικιλιών, ζήτησε από τον υπουργός Αγροτικής και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος.

Αναλυτικά η γραπτή δήλωση του κ. Λαμπρόπουλου για την επικοινωνία του με τον κ. Γεωργαντά: "Σε επικοινωνία που είχα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων    Γιώργο Γεωργαντά, του γνωστοποίησα τις θέσεις μας για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

Συγκεκριμένα του ζήτησα:

• Τη διαγραφή της προστατευόμενης ονομασίας Καλαμάτα, ως συνώνυμο της ποικιλίας Καλαμών, από τον Εθνικό αλλά και τον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Ποικιλιών, με παράλληλη ενημέρωση του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου.

• Η όποια απόφαση, η οποία θα περιλαμβάνει συνώνυμο ή ομώνυμο της ποικιλίας Καλαμών, την προστατευόμενη ονομασία Καλαμάτα (στα πρότυπα της απόφασης Αποστόλου), δεν πρόκειται να γίνει δεκτή.

• Να υπάρξει μεταβατική περίοδος χρήσης της ονομασίας, για να αποφευχθούν πιθανά προβλήματα στις εξαγωγές.

• Να δρομολογηθεί η επέκταση της ζώνης του Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ, με παράλληλη επικαιροποίηση των προδιαγραφών, σε γειτονικούς Νομούς, χωρίς να αποκλείουμε την επέκταση σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή κρίνουν ότι είναι εφικτό, οι αρμόδιες Υπηρεσίες (Τμήμα ΠΟΠ-ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ).

• Σε κάθε περίπτωση να προστατευθεί το Ελληνικό προϊόν από τον ανταγωνισμό τρίτων χωρών.

Ευχαρίστησα τον Υπουργό για την συνομιλία που είχαμε."