Κυριακή, 31 Ιουλίου 2022 14:47

Πρόταση “Νηλέα” για ομάδες δασοπυρόσβεσης

Γράφτηκε από την
Πρόταση “Νηλέα” για ομάδες δασοπυρόσβεσης

 

Την ένταξη στο Τοπικό Συντονιστικό Όργανο Πολίτικης Προστασίας πιστοποιημένων εθελοντικών ομάδων αγροτών δασοπυρόσβεσης, προτείνει ο "Νηλέας".

Οι προτάσεις πυροπροστασίας    που υιοθετήθηκαν ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση  του Αγροτικού Ελαιοπαραγωγικού Συνεταιρισμού "Νηλέας" κατά την ολομέλεια της 27η Ιουλίου 2022, εστάλησαν στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασία και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Αναλυτικά η επιστολή με τις προτάσεις την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης Παναγιώτης Τσόπελας και ο γραμματέας Χρήστος Κορωνιός:

"Οι καταστροφικές πυρκαγιές είναι πλέον μια μόνιμη πραγματικότητα τη θερινή και όχι μόνο περίοδο, στερώντας μας πολύτιμο και αναντικατάστατο φυσικό πλούτο και φυτικό αγροτικό κεφάλαιο.

Αυτό που διαπιστώνουμε ύστερα από κάθε πυρκαγιά είναι οι εκατέρωθεν κατηγορίες για το τι δεν έγινε και είναι λίγες οι ψύχραιμες φωνές που διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει κάποιο ολιστικό σχέδιο αντιμετώπισης που να μην στηρίζεται μόνο στις ούτως ή άλλως περιορισμένες δυνατότητες της αρμόδιας υπηρεσίας.

Μια τεράστια υποδομή που ενώ είναι διαθέσιμη δεν αξιοποιείται, είναι οι αγρότες και ο εξοπλισμός τους (αγροτικά μηχανήματα), οι οποίοι ανεπίσημα στις πλέον κρίσιμες ώρες καλούνται να συνδράμουν στη λύση του προβλήματος. Έτσι έγινε και στον τόπο μας στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 (Ιούλιο και Αύγουστο), όταν το μέτωπο της φωτιάς συγκρατήθηκε από τα δεκάδες τρακτέρ με τα ψεκαστικά μηχανήματα, όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις. Και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο διότι:

Οι αγρότες έχουν άριστη γνώση του πεδίου.

Με τα τρακτέρ τους μπορούν να φτάσουν στα πιο δυσπρόσιτα σημεία, εκεί που οι δυνάμεις της πυροσβεστικής είναι αδύνατο να προσεγγίσουν.

Έχουν την πρόσβαση να αξιοποιήσουν τις αρδευτικές γεωτρήσεις και το δίκτυο των αγωγών που αρδεύουν τα χωράφια τους.

Τα αναρτώμενα ψεκαστικά μηχανήματα χωρητικότητας 500 ή 600 λίτρων μπορούν άνετα να μετατραπούν σε πυροσβεστικά μηχανήματα.

Τα παραπάνω αποτελούν ασύγκριτα πλεονεκτήματα, πόσο μάλλον αν θα μπορούσαν με οργανωμένο τρόπο να συνδράμουν καταλυτικά στην πυρασφάλεια και πυρόσβεση. Η πάγια τακτική, όμως, είναι να γίνεται επίκληση της βοήθειας από την πυροσβεστική υπηρεσία τη στιγμή του πανικού. Επιπρόσθετα, να σημειωθεί ότι δεν επιτρέπεται σε ένα ευνομούμενο κράτος να δέχεται τη βοήθεια εθελοντικών ομάδων τη στιγμή της πυρκαγιάς και στη συνέχεια να αγνοεί την ύπαρξή τους, τους κινδύνους που αναλαμβάνουν και τις ζημιές που έχουν υποστεί.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω τα οποία τέθηκαν στη ΓΣ του ΑΕΣ ΝΗΛΕΑΣ, η ολομέλεια προτείνει προς τα αρμόδια υπουργεία Πολιτικής Προστασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα κάτωθι:

Την αναγνώριση και πιστοποίηση εθελοντικών ομάδων αγροτών δασοπυρόσβεσης στα πλαίσια οργανώσεων παραγωγών και συνεταιρισμών.

Την παροχή μέσων ατομικής προστασίας.

Την ένταξή τους στο Τοπικό Συντονιστικό Όργανο.

Την ασφάλιση των ανθρώπων και των μηχανημάτων από ατυχήματα και ζημιές.

Την εκπόνηση ολοκληρωμένων τοπικών σχεδίων δράσης σε περίπτωση δασικών πυρκαγιών.     

Αξιότιμοι κύριοι

Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής είναι σε εξέλιξη και οι πυρκαγιές θα αποτελούν πλέον συχνή πραγματικότητα. Η αντιμετώπισή τους είναι υπόθεση όλων μας στο πλαίσιο ενός αποτελεσματικού και ολιστικού σχεδιασμού που θα ενεργοποιεί όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις".

(Φωτογραφία αρχείου)


NEWSLETTER