Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2022 09:22

Κανένα περιθώριο για ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας - Επιθετική απάντηση Γεωργαντά σε Λαμπρόπουλο στη Βουλή

Γράφτηκε από τον

 

Στις δικαστικές αίθουσες θα βρει για μια ακόμα φορά το δίκιο της η Μεσσηνία για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας καθώς ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς δεν άφησε κανένα περιθώριο πολιτική συνεννόησης για τον προϊόν.

"... Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έχει μια ευθύνη και μια υποχρέωση να προστατέψει ένα εθνικό προϊόν. Νομίζω σε αυτή την κατεύθυνση κινείται αυτή η απόφαση" δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Γεωργαντάς απαντώντας χθες στη Βουλή σε ερώτημα που του απεύθυνε ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος κατά την διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης για τους νέους αγρότες. Η απάντηση του κ. Γεωργαντά δεν αφήνει κανένα περιθώριο διαλόγου και καθιστά μονόδρομο τη νέα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Ετσι η κυβέρνηση κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με μια νέα καταδικαστική απόφαση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου

Αναλυτικά ο διάλογος του κ. Λαμπρόπουλου και του κ. Γεργαντά όπως καταγράφηκε στα πρακτικά της Βουλής:

Γιάννης Λαμπρόπουλος: «Κύριε Υπουργέ, πριν δέκα μέρες, σαββατιάτικα, ανακοινώσατε χωρίς να μας ενημερώσετε την απόφαση για την ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας. Εν ονόματι όλων των φορέων της Μεσσηνίας σας καλώ να την πάρετε πίσω πριν το Ανώτατο Δικαστήριο ξανακυρώσει την απόφαση, όπως έκανε με την απόφαση Αποστόλου.»

Γιώργος Γιωργαντάς: Απαντώντας στο πρώτο σχόλιο του συναδέλφου, να πω το εξής: Βεβαίως και ένας Βουλευτής έχει την απόλυτη νομιμοποίηση να εκφράσει τη βούληση των συμπατριωτών του και τις θέσεις τους, αλλά ακόμα περισσότερο πρέπει να δεχτούμε ότι ένας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κάθε Υπουργός, αλλά εν προκειμένω ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έχει μια ευθύνη και μια υποχρέωση να προστατέψει ένα εθνικό προϊόν. Νομίζω σε αυτή την κατεύθυνση κινείται αυτή η απόφαση. Θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε περισσότερο το επόμενο διάστημα με όποιους θεωρούν ότι δεν είναι σωστή η απόφαση. Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα προστατευθεί και το ΠΟΠ και το μη ΠΟΠ προϊόν.

Γιάννης Λαμπρόπουλος: Όσον αφορά στο πρώτο θέμα που έθεσα για τις ελιές, πίστη μας είναι ότι το ΠΟΠ το κατοχυρώσαμε εμείς οι Μεσσήνιοι από το 1996. Όλα τα κράτη προσπαθούν να φτιάξουν ΠΟΠ. Εμείς ερχόμαστε να το καταργήσουμε; Αυτό αφορά όλα τα προϊόντα. Με αυτή την απόφαση, όπως δεν προστατεύτηκε η ελιά το 2018 από την απόφαση Αποστόλου και κατέρρευσαν στην ουσία οι τιμές το 2019 στα 0,40 και στα 0,60 λεπτά, φοβάμαι και εύχομαι να μην συμβεί αυτό και τώρα. Γιατί κυρίως δίνεται η δυνατότητα στις τρίτες χώρες με το Καλαμάτα Olives να εξάγουν το προϊόν μας και να παραποιούν και να δημιουργούν σύγχυση στην αγορά.

Πάλι κάνω έκκληση, κύριε Υπουργέ, να το δείτε. Εμείς ως Μεσσήνιοι είχαμε δηλώσει προς κάθε κατεύθυνση ότι θέλουμε να ενταχθούν και οι Λάκωνες, να ενταχθούν και Αιτωλοακαρνάνες, να ενταχθούν και οι Λαμιώτες, να το επεκτείνουμε το ΠΟΠ και όχι να το καταργήσουμε.

Θ.Λ.