Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2013 14:43

Αρχισαν να μπαίνουν τα σύκα στα απεντομωτήρια

Τα πρώτα σύκα της φετινής παραγωγής μπήκαν ήδη στα απεντομωτήρια της Συκικής στη Μεσσηνία, που άνοιξαν τη Δευτέρα. Η παραγωγή είναι πιο πρώιμη φέτος και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνουν και οι πρώτες εξαγωγές.

Στο απεντομωτήριο στο Μάνεση ήδη έχουν παραλειφθεί πολλά σακιά με σύκα. Ο απεντομωτής Γιώργος Αναστασόπουλος, που είναι και παραγωγός στο Πανιπέρι και γνωρίζει πολύ καλά το προϊόν, μας επιβεβαίωσε ότι η παραγωγή είναι πιο πρώιμη κατά 10 ημέρες. Παρατήρησε πως «μέχρι τώρα είναι καλά τα σύκα» και πρόσθεσε: «Τις τελευταίες μέρες όμως άλλαξαν οι κλιματολογικές συνθήκες - και όταν ο καιρός είναι ξερός, τα σύκα χάνουν σε ποιότητα και ποσότητα». Εκτίμησε ότι «η παραγωγή ποιοτικά φαίνεται να είναι πολύ καλή, αλλά ποσοτικά είναι κάτω από μέτρια, στα περσινά επίπεδα, όπου δεν ήταν καλή η χρονιά». Υπενθύμισε πως «οι ποιότητες έχουν αλλάξει φέτος. Η
β2 δεν υπάρχει και η γ’ ποιότητα είναι εμπορεύσιμη».
Ο κ. Αναστασόπουλος επεσήμανε ότι «το σύκο είναι καλό εισόδημα, αλλά ακολουθεί φθίνουσα πορεία» και τόνισε: «Με τα σύκα γίνονται εξαγωγές, δουλεύουν εργάτες στα απεντομωτήρια και τα τυποποιητήρια. Υπάρχει δουλειά για 1,5 μήνα τουλάχιστον».