Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2023 18:07

ΔΗΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ: Αποζημίωση ελαιοπαραγωγών για γλοιοσπόριο

ΔΗΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ: Αποζημίωση ελαιοπαραγωγών για γλοιοσπόριο

Την άμεση αποζημίωση των αγροτών, βάσει των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ και της ΔΑΟΚ, για τις ζημιές στην ελαιοπαραγωγή από το γλοιοσπόριο, ζητεί με ομόφωνο ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Μάνης.

Στο ψήφισμα του Δ.Σ. Δυτικής Μάνης που εστάλη στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του ΕΛΓΑ, σημειώνεται:
“Το γλοιοσπόριο προξένησε ζημιές στην ελαιοπαραγωγή στον δήμο και ζητείται ενίσχυση για απώλεια εισοδήματος, καθώς παρατηρείται σημαντική μείωση της παραγωγής και ποιοτική υποβάθμιση του παραγόμενου ελαιολάδου. Αυτό οφείλεται στην καθυστέρηση της συγκομιδής και στις ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες που επικράτησαν (υψηλή σχετική υγρασία και θερμοκρασίες 16-24ο C) με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλες προσβολές από το γλοιοσπόριο.
Η έλλειψη εργατικών χεριών, επίσης, καθυστέρησε μοιραία τη συγκομιδή με αποτέλεσμα την περαιτέρω καταστροφή του ελαιοκάρπου από το γλοιοσπόριο. Ιδιαιτέρως σε μια χρονιά όπως η φετινή, με ικανοποιητικές τιμές στο ελαιόλαδο, η έλλειψη εργατικών χεριών αποδεικνύεται μοιραία για τους παραγωγούς. Επιπλέον, σε αρκετές περιοχές οι ελιές έμειναν και ασυγκόμιστες, διότι ήδη είχαν μουμιοποιηθεί.
Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ και της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας επισκέφθηκαν την περιοχή για εκτίμηση της ζημιάς. Με βάση τις εκτιμήσεις του κλιμακίου θα πρέπει άμεσα να υπάρχει πόρισμα για το ύψος της ζημιάς και να ληφθεί μέριμνα για την αποζημίωση των παραγωγών.
Ζητούμε: 1. Την άμεση αποζημίωση των αγροτών, βάσει των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ και της ΔΑΟΚ. 2. Τη συνεχή στήριξη των παραγωγών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του γλοιοσπορίου, από τις αρμόδιες υπηρεσίες. 3. Τη βελτίωση του εθνικού προγράμματος δακοκτονίας με εφαρμογή τόσων ψεκασμών όσων χρειάζονται (βάσει επιστημονικών κριτηρίων) και χρήση φυτο-προστατευτικών προϊόντων αποτελεσματικών για την αντιμετώπιση του δάκου, τα οποία να ανήκουν σε διαφορετικές ομάδες, για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση”.