Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2023 09:06

Ξεκίνησαν οι φυτεύσεις καρπουζιών στην Τριφυλία

Γράφτηκε από τον
Ξεκίνησαν οι φυτεύσεις καρπουζιών στην Τριφυλία

 

Ξεκίνησαν οι φυτεύσεις καρπουζιών στην περιοχή της Τριφυλίας παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχής τις τελευταίες ημέρες, κυρίως τις βραδινές ώρες.

Στόχος των παραγωγών η πρωιμότητα, γι’ αυτό και παρά τις μη ευνοϊκές συνθήκες προχωρούν στις φυτεύσεις, έχοντας όμως σύμμαχό τους εξελιγμένα μέσα φυτοκάλυψης που παρέχονται από εξειδικευμένες εταιρείες, όπως τα Πλαστικά Κρήτης.

Πάντως φέτος αναμένεται μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων κατά 10%, δηλαδή θα καλλιεργηθούν περίπου 5.000 στρέμματα, σύμφωνα με εκτίμηση της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, όπως μας επισήμανε ο διευθυντής Αντώνης Παρασκευόπουλος. Το υψηλό κόστος καλλιέργειας σε συνδυασμό με την έλλειψη εργατικών χεριών είναι αυτό που οδηγεί αρκετούς παραγωγούς εκτός καλλιέργειας.

Σε ό,τι αφορά τις φυτεύσεις, ο κ. Παρασκευόπουλος επισήμανε πως έχουν ξεκινήσει δειλά - δειλά αν και οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ιδανικές, γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, αφού τις βραδινές ώρες οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές. Οι παραγωγοί πρέπει να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα θερμοκάλυψης. Ωστόσο παρατήρησε πως δεν χρειάζεται να υπάρχει βιασύνη στις φυτεύσεις. Όπου γίνονται φυτεύσεις, οι αρδεύσεις πρέπει να γίνονται με προσοχή, μόνο με τις απαραίτητες ποσότητες και να χορηγούνται λιπάνσεις πλούσιες σε φώσφορο.

Επίσης σημείωσε ότι αναμένεται μείωση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων κατά 10% περίπου, δηλαδή θα καλλιεργηθούν γύρω στα 5.000 στρέμματα. Όπως είπε, οι μεγάλοι παραγωγοί μένουν στην καλλιέργεια, όχι όμως και αρκετοί μικροκαλλιεργητές. Βασικοί παράγοντες είναι το υψηλό κόστος καλλιέργειας αλλά και η έλλειψη σε εργατικά χέρια, τα οποία είναι απαραίτητα σε κρίσιμα στάδια της καλλιέργειας, όπως η συγκομιδή, αφού είναι ένα ευπαθές προϊόν που πρέπει να συγκομιστεί συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Έχει δημιουργηθεί, υπογράμμισε, ένα δύσκολο περιβάλλον και αυτό είναι θέμα για την εξέλιξη της καλλιέργειας.

Τέλος τόνισε πως οι φυτεύσεις τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εντατικοποιηθούν και προς το τέλος του μήνα, ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες, θα έχουν ολοκληρωθεί.

Κ.Μπ.


NEWSLETTER