Κυριακή, 12 Μαρτίου 2023 09:24

Σε κρίσιμη καμπή ο αγροτικός τομέας: 4.500 εργάτες γης χρειάζεται η Τριφυλία - Δύο πρόεδροι αγροτικών συλλόγων μιλάνε στην «Ε»

Σε κρίσιμη καμπή ο αγροτικός τομέας: 4.500 εργάτες γης  χρειάζεται η Τριφυλία - Δύο πρόεδροι αγροτικών συλλόγων μιλάνε στην «Ε»

 

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται ο αγροτικός τομέας στην περιοχή της Τριφυλίας όπου το υψηλό κόστος καλλιέργειας και η έλλειψη από εργατικά χέρια, προκαλούν αρρυθμίες στην καρδιά της αγροτικής παραγωγής.

Πριν λίγες ημέρες οι αγρότες της περιοχής με ειρηνικό τρόπο βγήκαν για ακόμη μια φορά στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν για τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Προβλήματα που οδηγούν αρκετούς παραγωγούς στο να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειες, με αποτέλεσμα την συρρίκνωση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, η να στραφούν σε καλλιέργειες λιγότερο κοστοβόρες και αποδοτικές. Από την άλλη η υψηλή τιμή (σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια) που παρατηρείται σε ορισμένα προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο και κάποια κηπευτικά, σημειώνουν ότι είναι συγκυριακό λόγω των γεγονότων σε διεθνές επίπεδο. Συμπληρώνουν μάλιστα πως ακόμη και με αυτές τις τιμές το περιθώριο κέρδους συμπιέζεται από το υψηλό κόστος.

Οσον αφορά τα εργατικά χέρια που είναι σημαντικός παράγοντας, επισημαίνεται ότι με τους πιο «χαλαρούς» υπολογισμούς η περιοχή χρειάζεται σε μόνιμη βάση 4.500 εργάτες, με αυξομειώσεις ανά καλλιεργητική εποχή. Εργάτες που δεν υπάρχουν, καθώς δεν υπάρχει ούτε σταθερό πλαίσιο από την πολιτεία, ούτε διευκόλυνση σε μια σειρά από προτάσεις που έχουν καταθέσει. Ολα αυτά τα προβλήματα προσπαθεί ο αγροτικός κόσμος να τα λύσει μέσα από συλλογικές δράσεις για αυτό και βλέπουμε στην περιοχή δύο δραστήριους Αγροτικούς Συλλόγους των Φιλιατρών και των Γαργαλιάνων. Με νέες διοικήσεις και οι δύο σύλλογοι έχουν ενώσει σε πολλά σημεία τις δυνάμεις τους σε κοινούς αγώνες, καθώς κοινή είναι η γη που καλλιεργούν, κοινά και τα προβλήματα. Μάλιστα γίνεται προσπάθεια αυτό να πάρει μεγαλύτερη διάσταση και με άλλους Αγροτικούς Συλλόγους της χώρας και ειδικά με την Κρήτη που υπάρχει συνάφεια καλλιεργειών.

Για την κατάσταση στον αγροτικό κόσμο, τα προβλήματά τους αλλά και το μέλλον τους μίλησαν στην «Ε» οι πρόεδροι των Αγροτικών Συλλόγων Φιλιατρών Αγγελής Κοροβίλας και Γαργαλιάνων Ασημάκης Ντεμερούκας.

 

ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Σχετικά με τις κινητοποιήσεις που έκαναν πρόσφατα στα Φιλιατρά, αλλά και το γεγονός ότι σχεδόν την ίδια εποχή κάθε χρόνο να κινητοποιούνται ο κ. Κοροβίλας τόνισε: «Δεν έχει να κάνει με την εποχή, οι συγκυρίες αυτή τη στιγμή είναι πάρα πολλές και πολλαπλές. Ένα από τα πολύ μεγάλα προβλήματα είναι το αυξημένο κόστος σε ενέργεια, αγροτικά εφόδια και εργατικά χέρια.

Αν μιλήσουμε για ενέργεια, μπορεί να έχουμε τώρα μια πτώση στη τιμή, αλλά την προηγούμενη σεζόν έφτασε σε αύξηση το 200%. Τα καύσιμα πάνω από 50%, το πυρηνόξυλό επίσης από 85 λεπτά πήγε στο 1,4. Τα λιπάσματα έχουμε αυξήσεις από 80-150%, φυτοφάρμακα πάνω από 40%, σπόροι 30%, νάιλον 30%, χαρτόκουτα και όλα τα συναφή 40% και πάνω. Όλο αυτό το κόστος το επωμίζεται ο παραγωγός με αποτέλεσμα κάποιοι δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος και βγαίνουν εκτός καλλιέργειας.

Εμείς ζητάμε να παρέμβει η πολιτεία σε κάποια πράγματα και να δει την κατάσταση πως έχει».

Προσθέτοντας ο κ. Ντεμερούκας: «Εμείς σαν περιοχή αυτή την εποχή δεν είμαστε «λάσκα» από δουλειές, είμαστε στο πικ των δραστηριοτήτων, οπότε δεν ισχύει ότι βγαίνουμε στους δρόμους τη συγκεκριμένη εποχή γιατί δεν έχουμε δουλειές. Όμως την περίοδο που πέρασε, ο Χειμώνας ήταν πολύ δύσκολος, σε ρεύμα, πυρηνόξυλο και γενικά ενέργεια. Επίσης μέσα στις ελιές φάνηκε πόσο σαθρό είναι το οικοδόμημα με τα εργατικά χέρια. Και η μη υποστήριξη του κράτους σε αυτά που παρέχει. Είδαμε εργάτες να φεύγουν από τα θερμοκήπια να πηγαίνουν στις ελιές και να χάνονται συγκομιδές και φυτεύσεις.

Οι αυξήσεις που βλέπουμε σήμερα στα προϊόντα είναι το αποτέλεσμα ότι έμειναν θερμοκήπια αφύτευτα. Δημιουργούνται έτσι ελλείψεις στην αγορά. Από την άλλη ο παραγωγός όταν αφήνει ένα θερμοκήπιο αφύτευτο δε χάνει μόνο το κέρδος, αλλά δεν κάνει και αποσβέσεις στις πάγιες εγκαταστάσεις του.

Ζητάμε παρεμβάσεις, ξέρουμε ότι το κράτος για παράδειγμα δεν μπορεί να παρέμβει στις τιμές του λιπάσματος, όμως η ενίσχυση που μας έδωσε 10% είναι αστεία όταν η αύξηση είναι 200%. Επίσης δε γίνεται ο αγρότης να πληρώνει το πετρέλαιο όπως ένας που πηγαίνει βόλτα αναψυχής. Μπορεί να βλέπουμε το αφορολόγητο στάσιμο, αλλά έχουμε αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές 10%. Επίσης ο αγρότης δεν προστατεύεται πουθενά από την αισχροκέρδεια που υπάρχει δίπλα του χωρίς να μπορεί ο ίδιος να επιβάλει τιμές».

 

ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ

Για το σοβαρό ζήτημα που δημιουργείται από την εγκατάλειψη καλλιεργειών ο κ. Κοροβίλας ανέφερε: «Προϊόντα εξαγωγής που βγάζει η Τριφυλία, όπως τα πρώιμα καρπούζια είναι μειωμένα κατά 25%, είναι ένα κομμάτι που αφαιρεί από τον εθνικό πλούτο και από εμάς αρκετά χρήματα. Τα θερμοκήπια της περιοχής δεν έχουν φυτευτεί όλα, και έχουν φύγει από τις «βαριές» καλλιέργειες αγγούρια, ντομάτες. Έχουν πάει σε πιο φθηνές όπως κολοκύθια, φασόλια».

Με τον κ. Ντεμερούκα να υπογραμμίζει: «Στις ντομάτες είμαστε ελλειμματικοί και εισάγουμε. Αντί να προωθηθούμε να παράξουμε παραπάνω, μειώνεται η παραγωγή. Το Φθινόπωρο μας έλεγαν ότι καθώς αυξάνεται πολύ το κόστος στην βόρια Ευρώπη, η Ελλάδα έχει ευκαιρία να μπει σε νέες αγορές. Πώς θα μπει; Είχαμε βοήθεια από το κράτος;»

Για χαμένη ευκαιρία λόγω των συγκυριών να αναπτυχθεί η αγροτική παραγωγή αφού δεν υπήρξε στήριξη έκανε λόγο ο κ. Κοροβίλας σημειώνοντας: «Οι συγκυρίες λόγω της ενέργειας, οδήγησαν να μην μπορούν να καλλιεργήσουν ούτε τα Βαλκάνια ούτε οι βόρειες χώρες. Εμείς είχαμε την ευκαιρία να μπορέσουμε να φέρουμε έσοδα στην περιοχή και στο κράτος μας, το κομμάτι αυτό το χάσαμε από την έλλειψη εργατών. Χτυπάγαμε τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και 1,5 χρόνο. Έπρεπε να λυθεί αυτό με νόμιμους εργάτες, να ξέρουμε ότι έχουμε αυτό το προσωπικό, τα κηπευτικά δεν μπορούν να περιμένουν. Είναι τεράστιο το πρόβλημα. Η εκτίμηση που έχουμε κάνει με το Διευθυντή της ΔΑΟΚ με βάση τις καλλιέργειες για εργάτες στην περιοχή είναι 4.500 μόνιμοι εργάτες με αυξομειώσεις ανά εποχή. Στα κηπευτικά για περίπου 2 στρέμματα χρειάζεται ένας εργάτης».

Η έλλειψη εργατών είναι μείζον πρόβλημα για τον αγροτικό τομέα και όπως φαίνεται και η όλη διαδικασία για μόνιμους και νόμιμους εργάτες δαιδαλώδεις. Χαρακτηριστικά ο Αγγελής Κοροβίλας επισήμανε: «Θα πρέπει οι εδώ εργάτες με κάποιο τρόπο να νομιμοποιηθούν. Να δοθούν κίνητρα. Ώστε και εμείς να είμαστε νόμιμοι και να κάνουμε τη δουλειά μας. Δεν σημαίνει ότι με το που έρχεται ένας εργάτης ξεκινά και βγάζει δουλειά, για να βγάλει δουλειά πρέπει να τη μάθει πρώτα. Για να τη μάθει θέλει ένα χρόνο».

Συμπληρώνοντας ο Ασημάκης Ντεμερούκας πως: «Για κάποιον που έχει μπει παράνομα στη χώρα μας και έχει βγάλει άδεια εργασίας, το πλαίσιο λέει, 3 μήνες δουλειά με εργόσημο, για να γίνει αυτό χρειάζεται παράβολο 110 ευρώ συν αμοιβή δικηγόρου. Στους 3 μήνες ανανέωση για άλλους 3 μήνες με αμοιβή δικηγόρου. Ενώ στους έξι μήνες η διαδικασία ξεκινά από την αρχή. Αυτοί οι άνθρωποι για να βγάλουν βίζα, δηλαδή να μπορούν να πάνε στη χώρα τους και να ξαναγυρίσουν, πρέπει να κλείσουν 7 χρόνια εδώ. Δηλαδή είναι εγκλωβισμένοι εδώ. Αυτό που ζητάνε οι εργάτες είναι να γίνει κάτι να μπορούν να πάνε στη χώρα τους και να ξαναγυρίσουν.

Αν ακολουθήσουμε τη διαδικασία να καλέσουμε εργάτες από τρίτη χώρα πρέπει να κάνουμε προσωπική πρόσκληση, να συνεννοηθούν οι πρεσβείες να περάσει συνέντευξη και αν όλα πάνε καλά μετά από 5-6 μήνες μπορεί να έρθει για ένα χρόνο με ασφάλιση ΙΚΑ.

Ζητάμε για όσους είναι παράνομα στη χώρα να μπορούν να βγάζουν βίζα εργασίας, να ξέρουν ότι για ένα χρόνο θα έχουν τη δουλειά και να μπορούν να πάνε στην πατρίδα τους και να γυρίσουν».

Ενώ ο κ. Κοροβίλας τόνισε πως έχουν κάνει πρόταση για επιδοτηθούν κατασκευές isobox ώστε να λυθεί και το πρόβλημα στέγασης άμεσα Συμπληρώντας ο κ. Ντεμερούκας πως είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν στην επίλυση του ζητήματος στέγασης.

 

ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος της περιοχής με τον κ. Κοροβίλα να επισημαίνει: «Είμαστε στο μεταίχμιο για το ποιος θα προχωρήσει μπροστά και ποιος θα σταματήσει εδώ. Το κόστος δεν ξέρω πόσες εγκαταστάσεις θα μπορέσουν να το αντέξουν. Και για τις καλές τιμές που βλέπουμε στον παραγωγό, πίσω υπάρχουν άλλα πράγματα, μη καλλιεργήσιμες εκτάσεις, μη παραγωγικές καλλιέργειες. Προχωράμε με μεσοβέζικες λύσεις».

Πάνω σε αυτό ο κ. Ντεμερούκας τόνισε: «Οι τιμές κατά περιόδους ανεβαίνουν, αυτό υπάρχει από την τεχνική έλλειψη από τις μη φυτεύσεις. Όμως και πάλι το περιθώριο κέρδους είναι πολύ χαμηλό. Είμαστε ένας κλάδος εξαιρετικά γερασμένος, δεν μπαίνουν νέοι στο επάγγελμα. Βλέποντας μάλιστα μια ανασφάλεια, να δουλεύουν μια περιουσία χιλιάδων ευρώ πουν τους αφήνει τίποτα. Είμαστε σε μια ιστορική καμπή, είναι «ο θάνατος» κάποιων παραγωγών.

Η πολιτεία έχει αργήσει πάρα πολύ και αν δεν γίνει κάτι εξαιρετικά άμεσα δεν σώνεται η κατάσταση, βλέπουμε πολλές εγκαταστάσεις παρατημένες.

Ακόμη και η νέα ΚΑΠ ψηφίστηκε με απουσία της Ελλάδας, μας διατάζει να κόψουμε το 30% των σκευασμάτων φυτοπροστασίας μέχρι το 2027. Ο αγρότης για να έχει ένα προϊόν με μειωμένο φυτοπροστατευτικό υπόλειμμα χρειάζεται πολλά σκευάσματα, όσες ποιο πολλές δραστικές έχουμε για να καταπολεμήσουμε ένα εχθρό τόσο πιο λίγοι ψεκασμοί θα γίνουν. Αν έχεις δυο δραστικές τόσες πιο πολλές επαναλήψεις θα κάνεις».

 

ΚΟΙΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Κλείνοντας αναφέρθηκαν στις κοινές δράσεις που αναπτύσσουν σαν Σύλλογοι αλλά και στην προσπάθεια που γίνεται για συνεργασία και με άλλους Συλλόγους της χώρας. Χαρακτηριστικά ο κ. Ντεμερούκας ανέφερε: «Είμαστε δύο νέα διοικητικά συμβούλια, κοινές καλλιέργειες, δίπλα οι περιουσίες μας, κοινές οι διεκδικήσεις μας, η επίλυση του ενός είναι λύση και για τον άλλο. Ενώ μιλάμε και με τους άλλους Συλλόγους της Μεσσηνίας για να μεγαλώσει αυτό. Διεκδικούμε λύσεις στα προβλήματα, αλλά δυστυχώς δεν βλέπουμε αποτέλεσμα. Δε ζητάμε επιδότηση, αλλά μια μικρή βοήθεια, να διευκολύνουν κάποια πράγματα και να υπάρχει σχεδιασμός».

Συμπληρώνοντας ο κ. Κοροβίλας: «Κάναμε άνοιγμα και στη Κρήτη, είχα πάει ο ίδιος και μίλησα με τους 4 μεγάλους Συλλόγους της περιοχής, όπου έχουμε και τις ίδιες καλλιέργειες. Συνεννοηθήκαμε σε κάποια πράγματα και δεν ζητάμε κάτι παράλογο, αυτό που θέλουμε είναι να καθίσουμε με την πολιτεία σε ένα τραπέζι να βρούμε μια λύση. Ζούμε σε μια γωνιά του κόσμου που είναι κλιματικά από τις καλύτερες . Ας κοιτάξουν τον πυλώνα τις αγροτικής οικονομίας, αυτός έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, αυτός έβαλε πλάτη όταν είχαν παγώσει τα πάντα με τον covid. Να κοιτάξουνε να μην πεινάσουν οι Ελληνες».

Κ.Μπ.