Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023 09:14

Συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Με νέες υποσχέσεις επέστρεψαν οι αγρότες της Τριφυλίας

Γράφτηκε από τον
Συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Με νέες υποσχέσεις επέστρεψαν οι αγρότες της Τριφυλίας

Με μικρό καλάθι επέστρεψαν από την Αθήνα οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων Γαργαλιάνων και Φιλιατρών μετά τη συνάντηση που είχαν την Τρίτη το απόγευμα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι πρόεδροι των δύο συλλόγων Ασημάκης Ντεμερούκας και Αγγελής Κοροβίλας αντίστοιχα, καθώς και το μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Χρήστος Παναγόπουλος, παρουσία και του βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά.

Κατέθεσαν έγγραφο στον υπουργό με τα αιτήματά τους, στο οποίο σημειώνονται τα εξής:

«Εργάτες γης: Ανάγκη τουλάχιστον 4.500 εργατών γης για την κάλυψη των αναγκών των κηπευτικών καλλιεργειών με προσαύξηση τουλάχιστον 1.000 ακόμα στην συγκομιδή της ελιάς. Άμεση ανάγκη η ψήφιση της νέας ΚΥΑ. Πρόταση στέγασης μέσω επιδότησης αγοράς ISOBOX. Αλλαγή στο ισχύον πλαίσιο του 3μήνου για τους εργάτες γης και δυνατότητα έκδοσης 12μηνης visa που να τους επιτρέπει την ελεύθερη είσοδο και έξοδο από τη χώρα.

Κόστος παραγωγής: Άμεση και γενναία επιδότηση στα τιμολόγια των αγορασμένων λιπασμάτων του τελευταίου έτους. Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο μέσω των στρεμμάτων αλλά με τη θέσπιση ειδικού πίνακα που δεν θα λειτουργεί μόνο προς το συμφέρον των μεγάλων καλλιεργειών αλλά αναγνωρίζοντας και την εντατική εργασία που χρειάζεται κάθε καλλιέργεια. Στήριξη προϊόντων που έχουν πληγεί από τις αλλαγές της αγοράς λόγω πολέμου και κορονοϊού. Η σταφίδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Εάν δεν στηριχθεί άμεσα, προτού οι αγρότες ξεκινήσουν την καλλιέργεια της νέας σεζόν, τότε η καλλιέργεια κινδυνεύει με δραματική και άνευ προηγουμένου εγκατάλειψη.

Νέοι αγρότες - σχέδια βελτίωσης: Έγκριση όλων των επιλαχόντων νέων αγροτών σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, σε μια κρίσιμη καμπή για τον κλάδο η αποτροπή της περαιτέρω γήρανσης του αγροτικού κόσμου είναι προτεραιότητα. Αλλαγή των ποσών χρηματοδότησης στα σχέδια βελτίωσης και στόχευση ανάλογα με την επένδυση. Επενδύσεις σε θερμοκήπια, κτηνοτροφία και γεωργία ακριβείας. Οι νέοι αγρότες στα σχέδια βελτίωσης θα πρέπει να μπορούν να συντάξουν φάκελο 250.000 ευρώ (το μέγιστο ποσό του τρέχοντος προγράμματος). Το πλαίσιο που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 9/3/2023 συνδέει τη μέγιστη χρηματοδότηση (250.000 ευρώ) με το μέγεθος της επιχείρησης μέσω του ΟΣΔΕ 2022 αφήνοντας εκτός μεγάλης χρηματοδότησης σχεδόν κάθε νέο αγρότη. Πιστοποιητικό γνώσεων ορθολογικής χρήσης φυτοπροστατευτικών ουσιών. Τα πιστοποιητικά που ήταν σε ισχύ να συνεχίσουν να είναι χωρίς εκ νέου εξέταση. Νέα εξέταση να χρειάζεται μόνο για την έκδοση πιστοποιητικού από νέους αγρότες. Οι αγρότες της χώρας δεν ξέχασαν να χρησιμοποιούν ορθολογικά τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα μέσα σε λίγα χρόνια.

ΕΛΓΑ: Ριζικές αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας του ΕΛΓΑ και αποζημίωση στο 100% κάθε ζημιάς. Ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να εμπνέει ασφάλεια στον παραγωγό για να καλλιεργήσει. Σύσταση κλιμακίου στο ΥπΑΑΤ και στον ΕΛΓΑ για τις ζημιές στις καλλιέργειες από την κλιματική αλλαγή και ουσιαστική αποζημίωση αυτών. Η ελαιοκαλλιέργεια στη Μεσσηνία χτυπήθηκε ανεπανόρθωτα από το γλοιοσπόριο τον Δεκέμβριο και Ιανουάριο του 2022, με τους παραγωγούς να έχουν κάνει ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να το αποτρέψουν.

Εισαγωγές από τρίτες χώρες - έλεγχος αγοράς: Συστηματικός και ουσιαστικός έλεγχος των αγροτικών προϊόντων που μπαίνουν στη χώρα μας για υπολείμματα φυτοφαρμάκων και της τήρησης όλων των κανόνων. Συστηματικός και ουσιαστικός έλεγχος των τιμών πώλησης των αγροτικών προϊόντων και παρέμβαση για το κλείσιμο της ψαλίδας παραγωγού - καταναλωτή».

Από την πλευρά του υπουργού επισημάνθηκε μεταξύ άλλων ότι για τη σταφίδα θα υπάρχει ενίσχυση 50 ευρώ ανά στρέμμα, καθώς και επιστροφή στο πετρέλαιο κίνησης. Για τα προβλήματα που υπάρχουν με την ίωση στην ντομάτα, θα ετοιμαστεί ένας φάκελος σε συνεργασία με τη ΔΑΟΚ ώστε να προχωρήσει η διαδικασία αποζημίωσης. Για τους εργάτες γης δεν μπορεί να αλλάξει κάτι στην υπάρχουσα νομοθεσία, αλλά με τη νέα ΚΥΑ. Πάνω σε αυτό ο υπουργός είδε θετικά την επιδότηση ISOBOX για τη στέγαση εργατών, αλλά θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία και με άλλα υπουργεία. Για τα σχέδια βελτίωσης, είναι συγκεκριμένα τα ποσά για κάθε περιφέρεια, ενώ όσον αφορά τους νέους αγρότες που έχουν μείνει εκτός προγράμματος γίνονται προσπάθειες να βρεθούν κονδύλια ώστε να ενταχθούν.

Κ.Μπ. 


NEWSLETTER