Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2023 09:03

Ζητούν μόνιμη λύση για χάνδακα Μουτελάκη

Ζητούν μόνιμη λύση για χάνδακα Μουτελάκη

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Το καλοκαίρι, από Μάιο έως Οκτώβριο, ο αποστραγγιστικός χάνδακας Μουτελάκη, στον Μπουρνιά της Καλαμάτας, είναι καθαρός. Τον χειμώνα βρωμίζει και δεν μπορείς να σταθείς από τη δυσοσμία, τονίζουν στην “Ε”, κάτοικοι, αγρότες κι επιχειρηματίες της περιοχής, ζητώντας, επιτέλους, να δοθεί λύση από τις αρμόδιες αρχές. Κι επισημαίνουν πως η περιοχή είναι ζώνη τουριστικής ανάπτυξης.

Την εικόνα αυτή παρουσίασαν και ζήτησαν να βρεθεί λύση οι Γιώργος Γκούμας, Γιώργος Δούβας, Γιάννης Κουβάτσος και Γιάννης Σακκάς.

Παρατήρησαν ότι “τώρα, από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο, ο χάνδακας του Μουτελάκη είναι καθαρός. Φαίνεται ο πυθμένας, έχει κεφαλόπουλα και λαβράκια. Ούτε εικόνα ρύπανσης ούτε δυσοσμία”.

Σημείωσαν ότι τον χειμώνα, από το Νοέμβριο έως και τον Απρίλιο, “όταν δουλεύει το αντλιοστάσιο του ΓΟΕΒ δεν μπορείς να σταθείς από τη βρώμα, στα κτήματα στο εργοστάσιο και σε κατάστημα εστίασης της περιοχής. Και υπάρχει εικόνα ρύπανσης. Πιο έντονο είναι το πρόβλημα το Σαββατοκύριακο. Εδώ και χρόνια υπάρχει το πρόβλημα και στην περιοχή δουλεύουμε και μένουμε”.

Μάλιστα, αναφέρθηκε ότι “μένω εδώ, αλλά τον χειμώνα αναγκάζομαι να μετακομίσω, γιατί δεν μπορώ να σταθώ από τη δυσοσμία, όπως δεν μπορούν να σταθούν εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις ή πελάτες”.

Συνεχίζοντας, διευκρίνισαν πως “δεν γνωρίζουμε ποιος είναι υπεύθυνος να δώσει λύση, αλλά δεν έχουμε εμείς την ελεγκτική αρμοδιότητα” καιι ξεκαθάρισαν: “Θέλουμε να δοθεί λύση, να μην επιβαρυνθεί άλλο η περιοχή, να σταματήσει η ρύπανση”.

Οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι, αγρότες κι επιχειρηματίες, επεσήμαναν ότι “δεν έχει γίνει τίποτα από τον Δήμο Καλαμάτας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Και δεν μπορεί να βρεθεί λύση και ταλαιπωρούμαστε, δεν μπορούμε να σταθούμε”.

Εκφράζοντας την ανησυχία τους, ανέφεραν πως “κάποιοι ποτίζουν απ’ αυτόν τον χάνδακα που είναι αποστραγγιστικός και δεν επιτρέπεται, από δω αρδεύεται μέρος του κάμπου” και μας ενημέρωσαν ότι “από τη δεκαετία του ‘60 υπήρχαν διαμαρτυρίες για ρύπανση στην περιοχή”.

Σημείωσαν ότι “η περιοχή που είναι ζώνη τουριστικής ανάπτυξης. Στην περιοχή υπάρχουν δωμάτια και σπίτια για επισκέπτες, για βραχυχρόνια μίσθωση, δίπλα στον Πάμισο με την ξεχωριστή φυσική ομορφιά, αλλά πως να έρθουν να μείνουν με τέτοια βρώμα;”.

Πάντως, και στο σημείο που ο χάνδακας ενώνεται με τον Πάμισο, στις εκβολές του ποταμού, είναι καθαρό το ποτάμι, όπως διαπιστώσαμε χθες κι επιβεβαιώσαμε ότι υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης και ανάδειξης της περιοχής.

Τέλος, οι διαμαρτυρόμενοι συμπολίτες μας ζήτησαν “οι νέες αρχές, δημοτική και περιφερειακή να ασχοληθούν σοβαρά με το πρόβλημα στον Μπουρνιά, να λάβουν μέτρα, να δώσουν λύση, για να είναι καθαρή και φιλόξενη η περιοχή και τον χειμώνα”.