Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2023 16:10

Κοινοτικός αμπελώνας δημιουργείται στην Αλαγονία

Κοινοτικός αμπελώνας δημιουργείται στην Αλαγονία

Κοινοτικός αμπελώνας δημιουργείται στην Αλαγονία. Η φύτευση του αμπελώνα θα γίνει την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου.

Οπως ανακοινώνει η κοινότητα, μετά τον κοινοτικό λαχανόκηπο που υλοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2023 στην Αλαγονία, ήρθε και η ώρα για τη δημιουργία του κοινοτικού αμπελώνα, όπου σε μια έκταση περίπου ενός στρέμματος, θα φυτευτούνε 100 περίπου φυτά της ποικιλίας πλατάνα ή κουτσαβίτικο, που θεωρείται ότι ήταν η ποικιλία από την οποία έφτιαχναν τον φημισμένο αρχαίο οίνο, τον Δένθι. Ο χώρος παραχωρήθηκε από κάτοικο της Αλαγονίας στον Αϊ-Γιάννη, ιστορική περιοχή με παλιούς αμπελώνες.

Επισημαίνεται ότι “όπως και στην περίπτωση του κοινοτικού λαχανόκηπου και του κοινοτικού σιταροχώραφου, ο απώτερος στόχος είναι η αυτάρκεια και παράλληλα η αναβίωση του παλιού συλλογικού πνεύματος του χωριού, το κτίσιμο ανθρώπινων σχέσεων, που αποτελεί τον αληθινό πλούτο στη ζωή τον ανθρώπων. Να δράσουμε συλλογικά, δηλαδή, να τρυγήσουμε σε λίγα χρόνια τα σταφύλια, να τα πατήσουμε, να φτιάξουμε κρασί, να φέρουμε πιο κοντά τους ανθρώπους. Είναι, επομένως, μεγάλη μας χαρά να σας καλέσουμε στην φύτευση και να σας μιλήσουμε γι’ αυτό που χτίζεται στην Αλαγονία”.

Στην ανακοίνωση - πρόσκληση αναφέρεται ότι “μετά την φύτευση θα παρατεθεί γεύμα στην κοινότητα, οπότε θα μας δοθεί ευκαιρία να μιλήσουμε με τους συμμετέχοντες για τις δράσεις που γίνονται στο χωριό μας. Η φύτευση θα γίνει Κυριακή 17 του μηνός και ο τόπος συνάντησης για όσους θέλουν να πάρουν μέρος, θα είναι στην κοινότητα 10.30 π.μ. Με την ευκαιρία της πρόσφατης εκπομπής από την Ιαπωνική Τηλεόραση ταινίας ντοκιμαντέρ για την φυσική καλλιέργεια που γυρίστηκε στην Αλαγονία, στη συνάντηση θα γίνει και η προβολή του εν λόγω ντοκιμαντέρ”.