Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2024 09:07

Δημιουργία Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μεσσηνίας (βίντεο)

Δημιουργία Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μεσσηνίας (βίντεο)

 

Ιδρυτικό συνέδριο για τη δημιουργία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μεσσηνίας πραγματοποιείται την Τετάρτη 12 Ιουλίου, στο Δημαρχείο Μεσσήνης.

Χθες σε συνέντευξη Τύπου στον σταθμό της Μεσσήνης, πρόεδροι και αγροτικών συλλόγων του νομού αναφέρθηκαν στη σημασία της δημιουργίας της ομοσπονδίας κι επεσήμαναν την κρίσιμη κατάσταση που βιώνει ο αγροτικός κόσμος.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη φετινή παραγωγή ελαιολάδου, είπαν ότι σε γενικές γραμμές είναι καλή η ανθοφορία, όμως, επεσήμαναν ότι “αυτή την περίοδο δεν αγοράζει κανείς λάδι, προσπαθούν να πιέσουν τις τιμές.

Αναλυτικά, ο γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Μεσσήνης Σπύρος Νικολόπουλος είπε ότι “η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη. Χειροτερεύουν τα πράγματα για τους αγρότες” και προέτρεψε τους συναδέλφους του να κάνουν νέους συλλόγους και να ενταχθούν σε αυτούς που υπάρχουν.

Οσον αφορά τα προβλήματα, επεσήμανε πως “δεν έχουν ανοίξει ακόμα οι αιτήσεις ΟΣΔΕ” και υπενθύμισε τις περυσινές  “πετσοκομμένες ενισχύσεις και το κλέψιμο από πύλες διαχείρισης και το υπουργείο”.

Για τις διώξεις σε αγρότες επέκρινε την κυβέρνηση που στέλνει κλητεύσεις σε αγρότες για να δικαστούν στις 26 Ιουλίου, για τα μπλόκα του 2022. “Η κυβέρνηση είναι υπαίτια, αυτή θα έπρεπε να δικάζεται. Ο αγώνας μας ήταν για τα παιδιά και τις οικογένειές μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

 Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού Κώστας Αποστολόπουλος κάλεσε τους αγρότες της Μεσσηνίας να στηρίξουν την προσπάθεια δημιουργίας της ομοσπονδίας, για να γίνει πιο ισχυρή. Παρατήρησε ότι “τα αιτήματα των αγροτών γίνονται αιτήματα επιβίωσης” και δήλωσε πως “η ομοσπονδία θα διεκδικεί και δεν θα συμβιβάζεται, δεν θα επισκέπτεται πολιτικά και υπουργικά γραφεία και θα αγωνίζεται στους δρόμους”.

Αναφέρθηκε στα προβλήματα της δακοκτονίας, της λειψυδρίας και της κλιματικής αλλαγής και στη χθεσινή παράσταση διαμαρτυρίας του συλλόγου από το Χανδρινού στη ΔΑΟΚ Μεσσηνίας.

“Ο δάκος έχει αυξηθεί, καθυστερούν τους ψεκασμούς. Δεν ικανοποιηθήκαμε από τις απαντήσεις’, δήλωσε ο Κ. Αποστολόπουλος και ζήτησε σύγχρονη και τέλεια δακοκτονία.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων Νίκος Σινάνης είπε ότι “η ομοσπονδία θα είναι βασικό ενωτικό όργανο των αγροτικών συλλόγων της Μεσσηνίας για να προωθήσουμε οργανωμένα τα αιτήματα των αγροτών”. Παρατήρησε πως “η Πολιτεία ασκεί πολιτική ενάντια στον αγροτικό τομέα, η παραγωγή έχει μειωθεί 40%” και μίλησε για έλλειψη εργατών και ανυπέρβλητο κόστος παραγωγής. Εκφράζοντας την ανησυχία του δήλωσε ότι “έχουμε χρεοκοπήσει, δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε” και προέτρεψε “να ενωθεί ο αγροτικός κόσμος που είναι πολύ απογοητευμένος”.

Για τη φετινή παραγωγή είπε ότι “είναι καλή, αλλά αβέβαιη λόγω της ξηρασίας, ενώ έχουν ξεκινήσει και οι δακοπροσβολές” και μίλησε για ανεξέλεγκτο κόστος για τα φυτοφάρμακα, για 10 βυτία που χρειάζονται για τον δάκο, όταν το κάθε βυτίο κοστίζει 70 με 80 ευρώ.

Ο αγρότης Βασίλης Κότσιρας από το Χανδρινού ενημέρωσε ότι για τη χθεσινή παράσταση διαμαρτυρίας δεν πήραν καμία απάντηση στη ΔΑΟΚ. Ανέφερε πως “βλέπουμε μια έξαρση του δάκου. Το πρόβλημα έρχεται από το υπουργείο” κι εξέφρασε την ελπίδα να μην πάθουν ζημιά από τον δάκο.

Γ.Σ.