Σάββατο, 06 Ιουλίου 2024 15:59

Ικανοποίηση για την πορεία της φετινής δακοκτονίας στη Μεσσηνία

Ικανοποίηση για την πορεία της φετινής δακοκτονίας στη Μεσσηνία

 

Την ικανοποίηση τους για την πορεία της φετινής δακοκτονίας εξέφρασαν χθες ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος και η διευθύντρια της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας Ευσταθία Γεωργακοπούλου.

Στην συνέντευξη που παραχώρησαν χθες στα γραφεία της ΔΑΟΚ ο κ. Αναστασόπουλος και η κ. Γεωργακόπουλου ζήτησαν από τους πολίτες να εμπιστευτούν τις επιστημονικές μεθόδους δακοκτονίας και τόνισαν τόσο τη χρήση νέων αποτελεσματικότερων δραστικών ουσιών όσο και τη χρήση καταγραφικών πορείας (GPS) με ενσωματωμένο ροόμετρο.

Η διευθύντρια της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας Ευσταθία Γεωργακοπούλου είπε ότι έχουν τοποθετηθεί από την 1η Ιουνίου 4.800 παγίδες σε 170 τοπικές κοινότητες και ότι οι δολοματικοί ψεκασμοί ξεκίνησαν στις 27 Ιουνίου. Η κ. Γεωργακόπουλου είπε ότι η απόφαση για τους ψεκασμούς λαμβάνεται με βάση το πληθυσμό του δάκου ανά παγίδα σε χρονικό διάστημα  δεκαπέντε μερών και ότι συνυπολογίζονται μεταξύ άλλων οι κλιματικές συνθήκες και η ποσόστωση αρσενικών και θηλυκών εντόμων. Μιλώντας για το ίδιο θέμα ο κ. Αναστασόπουλος επεσήμαινε ότι η λανθασμένη χρήση των διακοπαγίδων από ιδιώτες, με χρήση π.χ. περισσότερης αμμωνίας που έλκει τα έντομα,   ενδέχεται να οδηγήσει σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Ο κ. Αναστασόπουλος είπε ότι η χρήση φέτος για πρώτη φορά στη Μεσσηνίας της δραστικής ουσίας Spinosad, που σκοτώνει ακόμα το 95% των εντόμων του δάκου, θα οδηγήσει σε πιο επιτυχημένα αποτελέσματα.

Τέλος η κ. Γεωργακόπουλου είπε ότι υπάρχει σχέδιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προκειμένου να ξεκινήσει στη Μάνη πιλοτικό πρόγραμμα παρακολούθησης της δακοκτονίας με drone.

Θ.Λ.