Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2024 09:01

Προσδοκίες για καλές τιμές στη σταφίδα - Ξεκίνησε η παραλαβή από την Ενωση Μεσσηνίας

Προσδοκίες για καλές τιμές στη σταφίδα - Ξεκίνησε η παραλαβή από την Ενωση Μεσσηνίας

Η Ένωση Μεσσηνίας παραλαμβάνει σταφίδα και προαναγγέλλει ότι το Σεπτέμβριο θα ανακοινώσει τιμή πολύ υψηλότερη από τα περσινά 1,4 ευρώ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Μεσσηνίας για την  παραλαβή σταφίδας:

"Διανύουμε άλλη μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για τον πρωτογενή τομέα. Μετά τις δυσβάσταχτες αυξήσεις στο κόστος παραγωγής και την ακρίβεια που τσακίζει το εισόδημα των παραγωγών. Ήρθαν οι καιρικές συνθήκες για να δώσουν το οριστικό χτύπημα.

Η Μαύρη Σταφίδα αφού αφέθηκε βορά στις ορέξεις λίγων εμπόρων με απόλυτη ευθύνη της Κυβέρνησης, φέτος δέχθηκε άλλο ένα χτύπημα λόγω των καιρικών συνθηκών (καύσωνας) αλλά και των αγριόχοιρων.

Απευθύνουμε έκκληση προς την Πολιτεία για την ανάγκη άμεσης στήριξης των σταφιδοπαραγωγών για να περισώσουμε ότι προλαβαίνουμε πριν την ολική εξαφάνιση. Επανερχόμαστε στο πάγιο αίτημα μας για την άμεση ανάγκη θέσπισης κινήτρων για την αναδιάρθρωση της καλλιέργειας μιας και το τελευταίο πρόγραμμα απέτυχε οικτρά, την ανάγκη χορήγησης έκτακτου βοηθήματος στους πληγέντες από επιθέσεις αγριόχοιρων καθώς και προγράμματος ενίσχυσης για ειδική περίφραξη των σταφιδαμπελώνων.

Θα πρέπει άμεσα το Υπουργείο να επανεξετάσει το όριο παράδοσης σταφίδας (150 κιλά ανά στρέμμα) για την χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης μιας και στις περισσότερες των περιπτώσεων το όριο αυτό είναι ανέφικτο λόγω των επιθέσεων από αγριόχοιρους που ως γνωστών δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, με κίνδυνο παραγωγοί να μην τους χορηγηθεί συνδεδεμένη ενίσχυση.

Ξεκινάμε τις παραλαβές προς φύλαξη του προϊόντος στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού, εκτιμούμε πως από το 1.40 ευρώ το  κιλό που διαμορφώθηκε η τιμή πέρυσι, η φετινή εκκίνηση θα είναι αισθητά μεγαλύτερη και θα ανακοινωθεί αρχές Σεπτεμβρίου. 

Ευχαριστούμε τους Μεσσήνιους παραγωγούς που διαχρονικά εμπιστεύονται το προϊόν τους στο Συνεταιρισμό μας καθώς μόνον η στήριξη συνεργατικών σχημάτων μπορεί να εγγυηθεί καλύτερες αποδόσεις για τους παραγωγούς και ασφαλέστερα για το κοινό τρόφιμα".