Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2024 09:17

Λίγο πριν την έναρξη της νέας συγκομιδής: Αγωνία στη Μεσσηνία για την τιμή του ελαιόλαδου

Λίγο πριν την έναρξη της νέας συγκομιδής: Αγωνία στη Μεσσηνία για την τιμή του ελαιόλαδου

 

 

Αγωνία επικρατεί στην αγορά της Μεσσηνίας για την τιμή του ελαιόλαδου της νέας συγκομιδής, αφού από το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η βιωσιμότητα πολλών τοπικών επιχειρήσεων. 

Οι τιμές ρεκόρ της περσινής σοδιάς δύσκολα θα διαμορφωθούν ξανά τα επόμενα χρόνια και όλοι πλέον αναρωτιούνται σε ποια επίπεδα θα ισορροπήσει η αγορά. Στη Μεσσηνία λίγο πριν ξεκινήσει η συγκομιδή της πρώιμης ποικιλίας μαυρολιά η τιμή του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου οξύτητας μέχρι  0,3 γραμμές  διαμορφώνεται στα 7 ευρώ το κιλό ενώ στις αρχές Αυγούστου ήταν 7,10 ευρώ το κιλό. Στην υπόλοιπη Ελλάδα,  σύμφωνα με το Δελτίο Τιμών του ΣΕΔΗΚ, η τιμή κυμαίνεται από 6 ευρώ στο Αίγιο  (6,5 η χαμηλότερη τιμή τον Αύγουστο  στην Κρήτη)  μέχρι 7,6 ευρώ στη Λακωνία (7 ευρώ η υψηλότερη τιμή τον Αύγουστο στη Λακωνία).

Στην Ισπανία,  η μέση τιμή του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου αυξήθηκε από 7,12  ευρώ στις αρχές Αυγούστου  επταήμερο σε 7,29 ευρώ το κιλό την τρέχουσα εβδομάδα. Στην Ιταλία η  μέση τιμή του ίδιου προϊόντος μειώθηκε από 9,16ευρώ  σε 9,13 ευρώ το κιλό ενώ στην Τυνησία η τιμή την ίδια περίοδο αυξήθηκε από 7,23  σε 7,5 ευρώ το κιλό

Στην Ισπανία την τρέχουσα εβδομάδα η μέγιστη τιμή του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου άγγιξε τα 7,78 ευρώ και η ελάχιστη το 7 ευρώ το κιλό. Η μέση τιμή του παρθένου ελαιόλαδου διαμορφώθηκε στα 6,84 ευρώ το κιλό και του λαμπάντε στα 6,66 ευρώ το κιλό.

Στην Ιταλία η μέγιστη τιμή του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου άγγιξε τα 12 ευρώ (στην Πεσκάρα) και η ελάχιστη τα 8 ευρώ το κιλό (σε Λέτσε, Πρίντεζι και Τάραντα). Η τιμή των ΠΟΠ ελαιόλαδων κυμάνθηκε μεταξύ 9,20 ευρώ και 12 ευρώ το κιλό. Η τιμή του λαμπάντε κυμάνθηκε μεταξύ 5 ευρώ και 5,50 ευρώ το κιλό.

Στην Τυνησία η τιμή του λαμπάντε διαμορφώθηκε στα 5,55 ευρώ το κιλό.

Θ.Λ.