Κυριακή, 06 Απριλίου 2014 10:11

Την Τρίτη δημοπρασίες για τους εργολάβους δακοκτονίας

Την Τρίτη δημοπρασίες για τους εργολάβους δακοκτονίας

Την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθούν στην Καλαμάτα και την Κυπαρισσία οι δημοπρασίες για την ανάδειξη των εργολάβων για τους δολωματικούς ψεκασμούς της δακοκτονίας, στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας και Τριφυλίας, αντίστοιχα. Οι ψεκασμοί, σύμφωνα με τις διακηρύξεις, προβλέπεται να διεξαχθούν από τις 15 Ιουνίου, το πιο νωρίς, έως τις 15 Νοεμβρίου, το αργότερο.

 

Για τη Μεσσηνία τα προστατευόμενα ελαιόδεντρα είναι 8.215.505 και τα ψεκαζόμενα 4.107.553, με προϋπολογιζόμενη δαπάνη 748.688 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ. Για την Τριφυλία τα αντίστοιχα νούμερα είναι 1.530.200 και 765.100 ελαιόδεντρα, με προϋπολογιζόμενη δαπάνη 235.819,80 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ.

Οι διαδικασίες για τους εργολάβους παγιδοθεσίας έχουν προχωρήσει. Για τη Διεύθυνση Μεσσηνίας, για την τοποθέτηση παγίδων, με προϋπολογισμό 198.552,64 ευρώ, έχει κατατεθεί μία προσφορά, αυτή της Ενωσης Μεσσηνίας. Για τη Διεύθυνση Τριφυλίας με προϋπολογισμό 40.264,16 ευρώ, έχει υποβληθεί μία προσφορά, της εταιρείας "Γ. Γαραντζιώτης - Δ. Θεοδωρόπουλος και Σία Ο.Ε.". Οι προσφορές έγιναν δεκτές από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας και έχουν ανοιχθεί και τα οικονομικά τους στοιχεία. Το πρόγραμμα της παγιδοθεσίας εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει αρχές Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί την 1η Νοεμβρίου.

Λόγω της γραφειοκρατίας και του χρόνου που απαιτείται, οι διαδικασίες για το πρόγραμμα δακοκτονίας έχουν ξεκινήσει από το Φεβρουάριο, ενώ από το Δεκέμβριο οι υπηρεσίες έχουν ζητήσει στοιχεία από τους δήμους.

Υπηρεσιακός παράγοντας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας μας επεσήμανε ότι θα έρθουν σε επαφή με τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες «για να έχουν ρόλο, να συντονιστεί καλύτερα το έργο, να συνδράμουν στο πρόγραμμα και να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα και όχι να διαμαρτύρονται κατόπιν εορτής». Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος δε θα υπάρξει πρόβλημα με την προμήθεια του εντομοκτόνου, των φαρμάκων που απαιτούνται για τη δακοκτονία, όπως έγινε πέρυσι, καθώς την έχει αναλάβει κεντρικά, το υπουργείο.

«Αν οι παραγωγοί δείχνουν ενδιαφέρον και παρακολουθούν τους ψεκασμούς, θα έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα και θα έχουν και οι ίδιοι καλύτερο προϊόν και χωρίς να κάνουν έξοδα για τη δακοκτονία», επεσήμανε το στέλεχος της Διεύθυνσης.

 

Γ.Σ.