Τρίτη, 25 Αυγούστου 2015 19:25

Ψεκάζουν μόνοι τους για δάκο στο Χανδρινού

Ψεκάζουν μόνοι τους για δάκο στο Χανδρινού

Μόνοι τους, με δικά τους έξοδα ψεκάζουν φέτος οι παραγωγοί στο Χανδρινού για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς. Σ’ αυτή την προσπάθεια έχουν τη βοήθεια του τοπικού Αγροτικού Συλλόγου. Η κατάσταση αυτή όμως έχει προκαλέσει στον αγροτικό κόσμο της περιοχής έντονο προβληματισμό και διαμαρτυρίες.

Να υπενθυμίσουμε ότι εργολάβοι ψεκαστές δεν εκδήλωσαν ενδιαφέρον να αναλάβουν τη δακοκτονία στο σχετικό διαγωνισμό της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας, γιατί οι τιμές μετά τον περσινό ανταγωνισμό ήταν πολύ χαμηλές.

«Εχει αναλάβει και βοηθάει ο Αγροτικός Σύλλογος», μας ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του συλλόγου Παναγιώτης Λάππας και διευκρίνισε: «Ελέγχουμε τις παγίδες που έχει βάλει η Διεύθυνση. Υπάρχουν περιοχές που έχουν πληθυσμούς με δάκο. Ευτυχώς, ζημιές δεν έχει ακόμα».

Παρατήρησε ότι «τους ψεκασμούς τους κάνουν μόνοι τους οι παραγωγοί» και πρόσθεσε διαμαρτυρόμενος: «Ο Αγροτικός Σύλλογος δεν είναι θεσμικός παράγοντας και δεν μπορεί να αναλάβει τους ψεκασμούς. Αν δεν μπορούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να φύγουν και να αναλάβουμε εμείς».

Εκτίμησε πως «δεν ήταν δεδομένο ότι όσο οι τιμές πιέζονταν προς τα κάτω, θα ερχόταν η φορολογία να τα πάρει όλα στους ψεκαστές. Αγρότες με τρακτέρ είναι». Και διαφωνώντας με το σύστημα επιλογής εργολάβων ψεκαστών που ισχύει, διευκρίνισε: «Με την ίδια τιμή με πέρσι θα έπρεπε να γίνει και φέτος ο ψεκασμός στο Χανδρινού. Φέτος που δε γίνονται ψεκασμοί, του χρόνου οι ενδιαφερόμενοι εργολάβοι θα μπορούν να δώσουν αύξηση μόνο μέχρι 10%. Δε συμφέρει σε αυτές τις τιμές να αναλάβει κάποιος τους ψεκασμούς δακοκτονίας, με κίνδυνο της ζωής του και με τόσα πολλά δέντρα που έχει το Χανδρινού».

Ο Π. Λάππας κατήγγειλε ότι «εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, δεν έχουν αξιοπρέπεια και ηθική. Δε νοιάζονται για τους αγρότες και την παραγωγή».

Κλείνοντας, ανέφερε ότι «προσπαθεί ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού με κάποιους αγρότες για να προασπίσουμε το γενικό συμφέρον. Υπάρχουν συνειδητοί άνθρωποι που προσπαθούν ομαδικά, συλλογικά».

Γ.Σ.