Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2016 16:54

Εξαγωγή αγγουριών από τα Φιλιατρά στη Ρουμανία από την Ομάδα Παραγωγών «Γαία»

Εξαγωγή αγγουριών από τα Φιλιατρά στη Ρουμανία από την Ομάδα Παραγωγών «Γαία»

 

Σε νέες αγορές προσανατολίζεται και κερδίζει η Ομάδα Παραγωγών «Γαία» του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιλιατρών «Τριφυλία» στις εξαγωγές αγγουριών από την περιοχή, αξιοποιώντας και τον εξοπλισμό που απέκτησε πέρυσι για την συσκευασία των αγγουριών.

 

Πιο συγκεκριμένα, το τελευταίο διάστημα κλείστηκαν εμπορικές συμφωνίες με την αγορά της Ρουμανίας και πλέον σημαντικές ποσότητες αγγουριών κατευθύνονται προς τα εκεί.

Οπως μας επισήμανε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, οι συμφωνίες κλείστηκαν καθώς με τον εξοπλισμό που διαθέτουν μπορούν να συσκευάζουν τα αγγούρια ένα – ένα με θερμοσυρρίκνωση του πλαστικού που τα περιβάλλει, γεγονός που δίνει στο προϊόν ακόμη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, που πλέον φτάνει μέχρι τις 20 μέρες. Επίσης έχουν την δυνατότητα να ταξινομούν τα αγγούρια με βάση το μέγεθός τους. Ετσι, από ό,τι φαίνεται, οι επενδύσεις που έγιναν πέρυσι σε εξοπλισμό, τους δίνουν νέες δυνατότητες και τους ανοίγουν αγορές.

Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία της παραγωγής πλέον κατευθύνεται στο εξωτερικό με τους παραγωγούς να έχουν βρει διεξόδους, καθώς η απορρόφηση από την ελληνική αγορά είναι πολύ μικρή. Χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξανδρόπουλος εκτίμησε πως μόλις ένα 20% της παραγωγής απορροφάται από την εγχώρια αγορά και όλο το υπόλοιπο πάει στο εξωτερικό, στην Βουλγαρία που όμως δείχνει ένα κορεσμό και πλέον σημαντικές ποσότητες και στη Ρουμανία, που όμως απαιτούν ειδική συσκευασία.

Τόνισε πως η χρονιά φέτος είναι πολύ παραγωγική με πάρα πολύ καλές ποιότητες και σε αυτό έχει βοηθήσει ο καιρός, καθώς ο ήπιος φετινός χειμώνας αύξησε σημαντικά τον όγκο παραγωγής. Σε ό,τι αφορά τις τιμές, παρατήρησε ότι δεν είναι τόσο καλές για να συμπληρώσει πως ευτυχώς που υπάρχουν οι εξαγωγές.

Κ.Μπ.