Τρίτη, 19 Απριλίου 2016 14:36

Τα πρώτα καρπούζια στην Τριφυλία 

Νωρίτερα από κάθε προηγούμενη χρονιά και εξαιρετικό ποιοτικά, συγκομίστηκε την Κυριακή το πρώτο καρπούζι της νέας καλλιεργητικής περιόδου από την περιοχή της Τριφυλίας. Πρόκειται για καρπούζι θερμοκηπιακής καλλιέργειας του Διονυσίου Κόκκαλη στην περιοχή της Μαραθούπολης, το οποίο κατευθύνθηκε στην εσωτερική αγορά, ενώ τις επόμενες ημέρες θα συγκομιστούν και άλλες ποσότητες από τα θερμοκήπια της περιοχής.

Οπως μας επισήμανε ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος, οι φετινές καιρικές συνθήκες που μέχρι τώρα είναι εξαιρετικές, έχουν βοηθήσει σημαντικά την καλλιέργεια, τονίζοντας πως χαρακτηριστικό των πρώτων καρπουζιών είναι η εξαιρετική τους ποιότητα, αν και κόπηκαν νωρίτερα από άλλα χρόνια. Πρόκειται για καρπούζια με εξαιρετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, πολύ καλή ωριμότητα και υψηλά μπρικς. Συμπλήρωσε πως οι φετινές καιρικές συνθήκες με τον ζεστό καιρό και χωρίς υγρασίες κατά τη διάρκεια της καρπόδεσης έχουν σαν συνέπεια να έχουμε ποιοτικά καρπούζια τόσο νωρίς.

Οσον αφορά τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες καρπουζιού αυτές φτάνουν τα 50 στρέμματα, ενώ οι υπαίθριες καλλιέργειες είναι στα 6.000 στρέμματα περίπου. Εκτιμάται ότι σ' αυτές η συγκομιδή θα ξεκινήσει σε ένα μήνα περίπου, ανάλογα με τον καιρό. Ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε ότι οι καλλιέργειες αυτές βρίσκονται στο στάδιο της γρήγορης ανάπτυξης και οι παραγωγοί χρειάζεται να παρέχουν αυξημένη άρδευση στα επίπεδα που χρειάζονται τα φυτά και χορήγηση θρεπτικών στοιχείων, πλούσιων σε άζωτο και κάλιο. Χρειάζεται όμως προσοχή από τους παραγωγούς για τυχόν προσβολές των καλλιεργειών από ωίδιο και ανθρακώσεις, καθώς και από τετράνυχους και αφίδες, ώστε αν διαπιστώνουν προσβολές να κάνουν τις απαραίτητες επεμβάσεις.

Κ.Μπ.