Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2017 18:33

Πολλαπλός θα πρέπει να είναι ο ρόλος της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης για την ανάκαμψη της οικονομίας

Γράφτηκε από την
Πολλαπλός θα πρέπει να είναι ο ρόλος της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης για την ανάκαμψη της οικονομίας

Του Δημήτρη Μανιάτη

Προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

Είναι γνωστό ότι σύμφωνα με τον παγκόσμιο δείκτη DOING BUSINESS της Παγκόσμιας Τράπεζας η Ελλάδα κατατάσσεται πολύ χαμηλά σε ό,τι αφορά:

• Τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας

• Τις συνθήκες δημιουργίας μιας νέας επιχείρησης

• Την προστασία των επενδυτών

Αρα η χώρα μας βρίσκεται πολύ χαμηλά στους δείκτες επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Η αποτελεσματική αναστροφή του εξαιρετικά δυσμενούς επενδυτικού και επιχειρηματικού κλίματος μπορεί να αλλάξει με την αποφασιστική παρέμβαση της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, έχουν υποχρέωση να εντείνουν τις προσπάθειες τους σε τρεις κύριους άξονες:

• Πολιτικές οικονομικής εξυγίανσης των δήμων και Περιφερειών

Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες οφείλουν να προχωρήσουν στην οικονομική εξυγίανση τους μέσα από την συνεχή συμπίεση των δαπανών τους και όχι την μετακύλισή τους απ’ ευθείας στους δημότες, να αυξήσουν την παραγωγικότητα ανά απασχολούμενο και την παροχή δημοτικών υπηρεσιών με το χαμηλότερο δυνατό κόστος για τους δημότες, και να αξιοποιήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία μέσα από διαδικασίες διαφάνειας ώστε να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση. 

• Κοινωνικές πολιτικές σε όφελος των ευπαθών αμάδων

Η αποτελεσματικότητα των πολιτικών κοινωνικής αλληλεγγύης πρέπει να συνδέεται με τους παρακάτω παράγοντες. Δηλαδή με την ικανότητα των Δήμων να εξοικονομούν πόρους μέσα από την οικονομική εξυγίανσή τους, την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας και την στήριξη της επιχειρηματικότητας με ενθάρρυνση των ιδιωτικών επενδύσεων που δημιουργούν εισοδήματα και αποφέρουν (άμεσα ή έμμεσα) αυξημένα έσοδα στους δήμους και τους δημότες. 

• Πολιτικές για την υποστήριξη οικονομικής ανάπτυξης και ενθάρρυνσης προσέλκυσης επενδύσεων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Η Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση οφείλει να συμβάλλει στην ανάκαμψη και ανάπτυξη μέσω της πολλαπλής στήριξης της επιχειρηματικότητας και των ιδιωτικών επενδύσεων.

Η επίτευξη αυτού του Στρατηγικού Στόχου δεν μπορεί να γίνει με ξεπερασμένες οικονομικές πολιτικές και δόγματα, αλλά με βάση τις διεθνείς εμπειρίες, πρακτικά και συγκεκριμένα την δημιουργία ενός ιδιαίτερα ευνοϊκού περιβάλλοντος για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις και συνεχείς προσπάθειες για προσέλκυση και άλλων επιχειρήσεων με ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων.

Στις ανεπτυγμένες χώρες οι Περιφέρειες εφαρμόζουν στρατηγικές οικονομικής ανάπτυξης, με την επιχειρηματικότητα να αποτελεί την βασική κινητήρια δύναμη για την δημιουργία οικονομικά βιώσιμων Περιφερειών.

Σε σχέση με το παρελθόν, η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι:

Παλαιότερα τα προγράμματα περιφερειακής ανάπτυξης εστιάζονταν περισσότερο στην αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος και κυρίως στην κοινωνική σύγκλιση, με ενισχυμένες περιβαλλοντικές και κοινωνικά πολιτικές, και λιγότερο σε οικονομικές πολιτικές και επενδύσεις - ενώ τώρα τα προγράμματα περιφερειακής ανάπτυξης εστιάζουν περισσότερο στον οικονομικό μετασχηματισμό και στην πολύπλευρη ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Επίσης στο παρελθόν οι δημόσιες επενδύσεις είχαν πρωταρχική προτεραιότητα λόγω της αναγκαιότητας κάλυψης πολλαπλών αναγκών.

Σήμερα στο επίκεντρο των στρατηγικών, κυρίως λόγω έλλειψης δημοσίων πόρων, βρίσκονται οι πολιτικές προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων μέσω των οποίων μπορούν να αναπτυχθούν επιχειρήσεις που θα δημιουργούν νέα εισοδήματα και βιώσιμες θέσεις εργασίας.

Η Στρατηγική για την ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση είναι μονόδρομος για τους εξής λόγους: 

• Το Ελληνικό Δημόσιο για πάρα πολλά χρόνια θα αδυνατεί να ενισχύει αφειδώς την τοπική αυτοδιοίκηση προκειμένου να ασκεί κοινωνικές πολιτικές.

• Οι δημόσιες επενδύσεις για μικρά δημοτικά και περιφερειακά έργα θα είναι πολύ περιορισμένες.

• Οι μεγάλες οικονομικές δυσκολίες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων θα αποτελούν εμπόδια στις αυξήσεις των δημοτικών εσόδων.

• Η πιστοληπτική ικανότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης θα παραμείνει αρνητική, δημιουργώντας μεγάλα εμπόδια στην αύξηση των δαπανών και επενδύσεων.

• Λύσεις στα προβλήματα του παραγωγικού και οικονομικού δυναμικού επιχειρήσεων των Περιφερειών μπορούν να εξασφαλίσουν πολιτικές που θα δημιουργούν ένα ελκυστικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις και τους υποψήφιους επενδυτές, και θα χαρακτηρίζονται από δυναμισμό, εξωστρέφεια, καινοτόμες επιχειρηματικές μεθόδους που μόνο επιχειρηματίες μπορούν να υλοποιήσουν.  

 

 

 


NEWSLETTER