Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2018 18:03

Νέο υπόμνημα Επιμελητηρίων για ρύθμιση πυροδανείων 

Γράφτηκε από την
Νέο υπόμνημα Επιμελητηρίων για ρύθμιση πυροδανείων 

Υπόμνημα για τη ρύθμιση των πυροδανείων απέστειλαν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Πυρόπληκτων Νομών Αρκαδίας, Αχαΐας, Ευβοίας, Ηλείας, Λακωνίας και Μεσσηνίας στον υφυπουργό Οικονομίας και  Ανάπτυξης, Στέργιο Πιτσιόρλα.

Μεταξύ άλλων, ζητούν να ενταχθούν όλα τα πυροδάνεια στην ρύθμιση των 120 δόσεων και να μειωθεί το επιτόκιο δανεισμού. Στο υπόμνημα αναφέρεται:

«Οπως γνωρίζετε, η μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την παρατεταμένη ύφεση που πλήττει την χώρα μας, ενώ δεν έχει γίνει μέχρι τώρα καμία προσπάθεια για την ανασύνταξη του οικονομικού και κοινωνικού ιστού που διαταράχθηκε σοβαρά από την φυσική καταστροφή του 2007, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να αδυνατούν να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Αναφερόμαστε στις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες και λειτουργούν στους Νομούς Αρκαδίας - Αχαΐας - Εύβοιας - Ηλείας - Λακωνίας - Μεσσηνίας και επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007.

Οι ιδιαιτερότητες των πυρόπληκτων δανείων είναι πολλές και απαιτείται η ξεχωριστή αντιμετώπιση τους, διότι οι επιπτώσεις από την παρατεταμένη ύφεση έχουν επιδεινώσει δραματικά το πρόβλημα.

Εχουν γίνει προσπάθειες και στο παρελθόν για την κατάταξη των πυρόπληκτων δανείων σε «ειδικές συνθήκες ρύθμισης», με υποχρεωτική εφαρμογή από τις τράπεζες, αλλά δεν κατέστη δυνατόν, με αποτέλεσμα την επιδείνωση των προβλημάτων.

Πρέπει να λάβετε υπόψη σας την παρατεταμένη κρίση που βιώνει η χώρα μας και είναι αναγκαίο να εξευρεθούν λύσεις βιώσιμες, για να παραμείνουν ζωντανές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στα πλαίσια αυτά προτείνουμε:

Να ενταχθούν όλα τα πυρόπληκτα δάνεια στις ρυθμίσεις των 120 δόσεων (και δάνεια που έχουν καταγγελθεί, εγγυημένα και μη εγγυημένα δάνεια που είχαν δοθεί σε επιχειρήσεις εγκατεστημένες σε πυρόπληκτες περιοχές).

Μείωση επιτοκίου λόγω της μονομερούς αύξησης των αρχικά συμφωνημένων επιτοκίων και της κατάργησης της επιδότησης επιτοκίου από το κράτος. Η μείωση του επιτοκίου θα βοηθήσει να καταστούν τα δάνεια αυτά αποπληρωτέα.

Ειδική νομοθετική ρύθμιση για τη διαχείριση των πυρόπληκτων δανείων με την απαλλαγή από κάθε νομική ευθύνη των στελεχών των τραπεζών για τις πράξεις συμβιβασμού ή διευθέτησης των κόκκινων πυρόπληκτων δανείων των εν λόγω νομών.

Οσο πιο πετυχημένα αντεπεξέλθουμε στην πρόκληση των μη εξυπηρετούμενων πυρόπληκτων δανείων, τόσο πιο επιτυχημένα θα βοηθήσουμε στην επιβίωση των επιχειρήσεων».

Το υπόμνημα υπογραφούν οι πρόεδροι των επιμελητηρίων Αρκαδίας Ιωάννης Μπουντρούκας, Αχαΐας Πλάτων Μαρλαφέκας, Ευβοίας Βούλα Αγιοστρατίτη, Ηλείας Κωνσταντίνος Νικολούτσος, Λακωνίας Ιωάννης Παναρίτης και Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος.


NEWSLETTER