Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020 15:49

Επιμελητήριο Μεσσηνίας και Ομοσπονδία Εμπόρων ζητούν αναστολή μεταφοράς δανείων ΤΕΜΠΜΕ

Γράφτηκε από την
Επιμελητήριο Μεσσηνίας και Ομοσπονδία Εμπόρων ζητούν αναστολή μεταφοράς δανείων ΤΕΜΠΜΕ

Αναστολή της απόφασης σχετικά με τη μεταφορά των δανείων ΤΕΜΠΜΕ στην Εφορία, ζητεί η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης (ΟΕΕΣΠ).

Αναλυτικά η επιστολή που έστειλε η ΟΕΕΣΠ στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, έχει ως εξής: "Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για ένα πρόβλημα μεγάλο που αφορά χιλιάδες επιχειρήσεις και πρέπει άμεσα να ληφθεί πρωτοβουλία για την επίλυσή του. Αναφερόμαστε στην απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη σχετικά με τη μεταφορά προς την Εφορία των υπολοίπων των δανείων που έχουν δοθεί σε ιδιώτες και επιχειρήσεις με την εγγύηση του Δημοσίου (πρώην ΤΕΜΠΜΕ), αλλά δεν εξυπηρετούνται.
Η επιτάχυνση αυτής της διαδικασίας την περίοδο που διανύουμε και ύστερα από μια δεκαετή οικονομική κρίση, θα σημάνει ένα ακόμα εμπόδιο στην ομαλή επάνοδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τα δάνεια αυτά θα αντιμετωπίζονται πλέον ως χρέη προς το Δημόσιο και οι κατασχέσεις καταθέσεων και ακινήτων θα βρίσκονται προ των πυλών. Χιλιάδες επαγγελματίες θα οδηγηθούν σε απένταξη της ρύθμισης των 120 δόσεων και θα χάσουν άμεσα εκτός από τη φορολογική ενημερότητα, τα σπίτια και τα μαγαζιά τους. Για τους λόγους αυτούς και κατόπιν αιτήματος των μελών της Ομοσπονδίας μας, που ως δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο εκπροσωπεί τον εμπορικό κόσμο σε 10 νομούς και γίνεται καθημερινά αποδέκτης της απόγνωσης των μικροεπιχειρηματιών, ζητούμε όπως προβείτε στην αναστολή της απόφασης αυτής για μεταφορά των δανείων ΤΕΜΠΜΕ στην Εφορία. Παρακαλούμε όπως λάβετε υπόψη σας το αίτημά μας και ευελπιστούμε στην άμεση ψήφιση νομοθετικών ρυθμίσεων, στα πλαίσια του διαλόγου και της συνεργασίας με το υπουργείο και εσάς προσωπικά".


Επιστολή του προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

Να μην μεταφερθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές δανείων με εγγύηση του Δημοσίου (πρώην ΤΕΜΠΜΕ) στην Εφορία, ζητεί με επιστολή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος.
Αναλυτικά η επιστολή που εστάλη στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα: "Θα θέλαμε να σας υποβάλουμε το αίτημά μας για λήψη νομοθετικής πρωτοβουλίας ώστε να ανασταλεί η εφαρμογή της απόφασης του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία το υπόλοιπο των δανείων που έχουν δοθεί σε ιδιώτες και επιχειρήσεις με την εγγύηση του Δημοσίου (πρώην ΤΕΜΠΜΕ) και δεν εξυπηρετούνται, θα μεταφερθούν στην ΑΑΔΕ.
Στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, και μάλιστα έπειτα από μια μακρόχρονη περίοδο οικονομικής κρίσης, η εφαρμογή αυτής της απόφασης θα οδηγήσει σε κλείσιμο πολλές ακόμη επιχειρήσεις, διότι τα χρέη αυτά θα αντιμετωπίζονται πλέον ως χρέη προς το Δημόσιο, με συνέπεια να προχωρήσει η διαδικασία κατασχέσεων, τόσο των ακινήτων όσο και των καταθέσεων ιδιωτών και επιχειρήσεων. Επίσης θα χαθούν οι όποιες ρυθμίσεις στις οποίες έχουν ήδη προβεί οι δανειολήπτες με την Εφορία (120 δόσεις).
Στις συνθήκες τις οποίες βιώνουμε, η κυβέρνηση προσπαθεί με μέτρα στήριξης να βοηθήσει την επιχειρηματικότητα και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, αλλά θεωρούμε πως τη δεδομένη χρονική στιγμή τέτοιες αποφάσεις οδηγούν σε αδιέξοδο αρκετούς επαγγελματίες.
Παρακαλούμε όπως ενσκήψετε στο εν λόγω πρόβλημα και στην αναστολή της απόφασης αυτής για μεταφορά των δανείων ΤΕΜΠΜΕ στην Εφορία τουλάχιστον έως τις 30/6/2021, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους δανειολήπτες να ορθοποδήσουν από την κρίση και να είναι συνεπείς προς τις δανειακές τους υποχρεώσεις".


NEWSLETTER