Κυριακή, 30 Αυγούστου 2015 18:11

Ανησυχία για τις επιπτώσεις των πρόωρων εκλογών στην οικονομική δραστηριότητα

Ανησυχία για τις επιπτώσεις των πρόωρων εκλογών στην οικονομική δραστηριότητα

Οι συνεχόμενες προσφυγές στις κάλπες μέσα σε οκτώ μήνες, το πλήγμα που δέχθηκε η αγορά από τα capital controls και το αβάσταχτο βάρος των δημοσιονομικών μέτρων, συνεχίζουν να οδηγούν σε βαθιά ύφεση την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ομως ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης ευρείας αποδοχής ή εθνικής συνεννόησης πιστεύω ότι θα μπορούσε να συνδράμει στην ταχύτερη άρση των αδιέξοδων.

Ολοι γνωρίζουμε ότι πάγια θέση του επιχειρηματικού κόσμου ήταν η αποφυγή πρόωρων εκλογών και η ολοκλήρωση της τετραετούς θητείας των κυβερνήσεων διότι οι προεκλογικές περίοδοι εκτροχιάζουν την οικονομία της χώρας και δημιουργούν παρενέργειες στην ομαλή λειτουργία της αγοράς.

Η αγορά είναι και πάλι στο έλεος των πρόωρων εκλογών, ενώ η οικονομία που δήθεν όλοι ενδιαφέρονται, γίνεται όμηρος των εκάστοτε σκοπιμοτήτων και εξελίξεων, διότι από την αρχή του χρόνου βρισκόμαστε σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάκαμψη της οικονομίας και την προσέλκυση επενδύσεων.

Επίσης, με τις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις και παρατηρώντας τα οικονομικά στοιχεία των εκλογικών περιόδων παρατηρούμε ότι αποτέλεσαν ένα πισωγύρισμα στην οικονομία της χώρας.

Τα κρατικά έσοδα σημείωσαν υστέρηση και η πλειοψηφία των επιχειρήσεων και των πολιτών ανέβαλε την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων, οι εμπορικές συναλλαγές μειώθηκαν αισθητά με αποκορύφωμα την πρόσφατη επιβολή των capital controls, με καταστροφικές συνέπειες για επιχειρήσεις και εργαζόμενους.  

Στα προβλήματα της οικονομίας οι εκλογές δεν θα δώσουν λύσεις, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα.

Για να σταματήσει η ύφεση και η χώρα να μπει σε ανοδική τροχιά πρέπει να υπάρξει εθνική συνεννόηση που οφείλουν τα κόμματα να την εφαρμόσουν, στηρίζοντας την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και να συνεργαστούν με στόχο την έξοδο από την κρίση.

Πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να εφαρμόσουν συγκεκριμένες πολιτικές που θα ενισχύουν την επιχειρηματικότητα, την πρόοδο, την απασχόληση, την ανάπτυξη, διότι κανένας δεν πιστεύει πραγματικά ότι μπορούν οι επερχόμενες εκλογές να λύσουν τα σοβαρά προβλήματα της οικονομίας, της επιβίωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επαγγελματιών και απασχόλησης.

Η χώρα δεν αντέχει τις επερχόμενες στρατιές ανέργων από τα συνεχιζόμενα λουκέτα των επιχειρήσεων.

Επιβάλλεται το πολιτικό προσωπικό της χώρας να λειτουργήσει με διάθεση για συνεννόηση, ρεαλισμό και οργανωμένο σχέδιο, διαφορετικά τα αποτελέσματα της συνεχιζόμενης κρίσης θα είναι οδυνηρά.

Η πρόσφατη συμφωνία δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί, διότι οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο νέο μπαράζ φόρων.

Η χώρα έχει τεράστιες δυνατότητες και πρέπει η επιλογή μας να είναι η ανάπτυξη, προσπαθώντας να μεγαλώσουμε την πίτα του πλούτου και όχι να αναζητούμε τρόπους για να μην αποπληρώσουμε τα χρέη μας.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων έχουμε ανάγκη από ανθρώπους με γνωστικό αντικείμενο και εμπειρία αντίστοιχη με τα προβλήματα που μας ταλανίζουν και που να μπορούν να αντιμετωπίσουν με γνώση, μεθοδικότητα, την γάγγραινα του Ελληνικού Δημοσίου, την διαφθορά, την διαπλοκή και τις μίζες.

Πιστεύω ότι ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης (έστω και μετεκλογικά) ευρείας αποδοχής ή εθνικής συνεννόησης θα μπορούσε να συνδράμει στην ταχύτερη άρση των αδιεξόδων.

 

Του Δημήτρη Μανιάτη Προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας