Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016 08:55

Black Friday και στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
Black Friday και στην Καλαμάτα

 

Καταστήματα της Καλαμάτας θα κάνουν σήμερα μεγάλες εκπτώσεις και προσφορές, γιορτάζοντας για πρώτη φορά τη Black Friday στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, αλλά ο τοπικός εμπορικός σύλλογος εκφράζει την αντίθεσή του στη «μόδα των πολυεθνικών», όπως την χαρακτηρίζει.

Συγκεκριμένα, καταστήματα της Καλαμάτας προσπαθώντας για το καλύτερο σε μια δύσκολη εποχή αποφάσισαν να συμμετέχουν στις εκπτώσεις της Black Friday, που θα ισχύσουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα μετά από πρωτοβουλία γνωστών μεγάλων αλυσίδων. 

Στην άλλη όχθη η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Λίλιαν Ψηλάκη δηλώνει: «Δεν είναι για τα τοπικά καταστήματα η Black Friday. Τα ελληνικά καταστήματα, σε όλη την Ελλάδα, δεν συμμετέχουν· μόνο οι πολυεθνικές». Επίσης η κ. Ψηλάκη υποστηρίζει ότι η Black Friday είναι μια μόδα των πολυεθνικών, τα ντόπια μαγαζιά δεν μπορούν να αντέξουν προσφορές και εκπτώσεις όλο το χρόνο γι' αυτό ο σύλλογος είναι εναντίον τέτοιων ενεργειών. «Καμία σχέση δεν έχει ο Εμπορικός Σύλλογος, είναι ξενόφερτη μόδα· οι άπειρες προσφορές πρέπει να σταματήσουν γιατί εξευτελίζουμε το εμπόρευμά μας κάνοντας προσφορές όλο το χρόνο», αναφέρει χαρακτηριστικά η Λ. Ψηλάκη. Βέβαια, παραδέχεται ότι ξενόφερτη μόδα είναι και «οι άσπρες και κόκκινες νύχτες, αλλά αυτές τις υιοθετήσαμε». Τονίζει δε πως απόφαση της Ομοσπονδίας τους, στη σύσκεψη που έγινε το περασμένο Σάββατο στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, είναι «να καταργηθούν και οι ενδιάμεσες εκπτώσεις» - γιατί «ακολουθούμε το παιχνίδι των πολυεθνικών με τις άπειρες προσφορές και δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στα έξοδά μας, με κίνδυνο να κλείσουμε τα μαγαζιά μας».

Η ΜΑΥΡΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Η Black Friday γιορτάζεται παραδοσιακά την επόμενη της ημέρας των Ευχαριστιών (Thanksgiving), την Παρασκευή δηλαδή μετά την 4η Πέμπτη κάθε Νοεμβρίου, αποτελώντας αφορμή για τρελές προσφορές στα καταστήματα και σηματοδοτώντας την έναρξη της χριστουγεννιάτικης περιόδου. Ξεκίνησε ως θεσμός από την Αμερική και σύντομα επεκτάθηκε.

Ο όρος Black Friday έχει τις ρίζες του στη δεκαετία του 1960 και σηματοδοτεί την αρχή της χριστουγεννιάτικης περιόδου αγορών στις ΗΠΑ. Πώς προέκυψε η Μαύρη Παρασκευή; Στις αρχές της δεκαετίας του '60 τα λογιστικά φύλλα και οι αποδείξεις ήταν βεβαίως χειρόγραφα και τα καταστήματα είχαν δύο χρώματα μελανιού για να καταγράφουν τα στοιχεία. Με κόκκινο γράφονταν οι ημέρες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων και με μαύρο οι ημέρες με θετικό απολογισμό.

Καθιερώθηκε λοιπόν η τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη ως η πρώτη ημέρα των πωλήσεων της χριστουγεννιάτικης περιόδου, με σημαντικά αυξημένους τζίρους, εξ ου και η ονομασία Black Friday. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή ο όρος Black Friday χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τροχονόμους στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, προκειμένου να περιγράψουν τη φριχτή κίνηση που είχε στους δρόμους εκείνη την ημέρα λόγω των εκπτώσεων και της έναρξης της χριστουγεννιάτικης περιόδου.

Από το 2008 η Black Friday ξεκίνησε και στον Καναδά, προκειμένου να μην ταξιδεύουν οι Καναδοί καταναλωτές στις ΗΠΑ για να ψωνίζουν, ενώ πρόσφατα, μόλις το 2013, η μόδα επεκτάθηκε και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Black Friday πραγματοποιείται, επίσης, στο Μεξικό, στη Ρουμανία, στην Ινδία, στη Γαλλία, ενώ σε κάποιες χώρες πραγματοποιείται μόνο από ηλεκτρονικά καταστήματα.

Ν.Κ.


NEWSLETTER