Τρίτη, 24 Ιουλίου 2018 08:59

Στην κίνηση του Αυγούστου ελπίζουν οι έμποροι της Καλαμάτας (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

 

Καλύτερη κίνηση από τις εκπτώσεις, τον Αύγουστο, όπως ισχύει παραδοσιακά λόγω των επισκεπτών της πόλης, περιμένει ο εμπορικός κόσμος της Καλαμάτας.

Οι έμποροι ελπίζουν φέτος να υπάρχει μια ακόμα άνοδος, έστω και μικρή σε σχέση με πέρυσι, ενώ παρατηρούν ότι τώρα πλέον εκπτώσεις γίνονται όλο το χρόνο.

Μιλώντας με την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου και επαγγελματίες, καταγράψαμε απόψεις από διαφορετική αφετηρία και ψυχολογία, όμως όλοι συμφωνούν πως έχει μειωθεί η αγοραστική δύναμη και ο κόσμος περιμένει τη μεγαλύτερη δυνατή έκπτωση, σε συνδυασμό με καλά πράγματα, για να ψωνίσει.

Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Λίλιαν Ψηλάκη μας ανέφερε ότι “μέχρι τώρα οι εκπτώσεις είναι λίγο χαλαρές, ο κόσμος είναι συγκρατημένος”. Εξέφρασε την ελπίδα “τον Αύγουστο που θα είναι μεγαλύτερη η επισκεψιμότητα να ανέβει η κίνηση” και παρατήρησε: “Πάντα ο Αύγουστος είναι καλύτερος από τον Ιούλιο, περιμένουμε να ανταποκριθούν οι επισκέπτες της πόλης. Ο κόσμος περιμένει μεγαλύτερες εκπτώσεις και τα ποσοστά των εκπτώσεων μεγαλώνουν τον Αύγουστο”.

Η κ. Ψηλάκη ευχήθηκε “να ξεπεράσουμε τα περσινά δεδομένα” κι εξήγησε: “Πέρυσι ήταν στάσιμα με μία μικρή άνοδο και φέτος να έχουμε μια ακόμα ανοδική πορεία, έστω και μικρή”. Ωστόσο, εκτίμησε ότι “δεν πατσίζεται η ζημιά, σε 1,5 μήνα δεν μπορείς να πατσίσεις την υπόλοιπη χασούρα. Πάντως λίγο βοηθάνε οι εκπτώσεις”. Συμφώνησε πως “εκπτώσεις έχουμε όλο το χρόνο, με τις ενδιάμεσες εκπτώσεις και με τις προσφορές” και διευκρίνισε: “Οταν ένας έχει ανάγκη, κάνει προσφορές. Μπορεί να πουλάμε περισσότερα πράγματα, αλλά οι εισπράξεις είναι ίδιες. Μειώνοντας το κέρδος μας, προσπαθούμε να μαζέψουμε χρήματα, να έχουμε μεγαλύτερο τζίρο, να κρατηθούμε στην αγορά”.

Ο Μιχάλης Καούνης (ιδιοκτήτης καταστήματος με ανδρικά ρούχα) μας είπε ότι “ξεκίνησαν σε ικανοποιητικά επίπεδα οι εκπτώσεις, κάποιοι έχουν κάνει τα ψώνια τους”, αλλά παρατήρησε: “Το καλοκαίρι τώρα ξεκίνησε και ελπίζουμε να ανέβει περισσότερο η κίνηση. Με τον κόσμο που έρχεται στην πόλη, κινούμαστε καλύτερα”. Επεσήμανε πως “ο κόσμος πάντα θέλει καλύτερα, μεγαλύτερη έκπτωση, ό,τι έκπτωση και να έχουμε” και πρόσθεσε: “Οι εκπτώσεις είναι πλέον κάτι μόνιμο στα καταστήματα. Οι καλοκαιρινές του Αυγούστου είναι αρκετά καλές εκπτώσεις, η δουλειά μας αυξάνεται κατά πολύ”.

Ο Θανάσης Παπανικολάου (ιδιοκτήτης καταστήματος με παπούτσια) ανέφερε πως “κάθε χρόνο είναι λιγότερη η κίνηση, δεν ξέρω πού θα σταματήσει αυτό”. Παρατήρησε ότι “έχει κόσμο η Καλαμάτα, αλλά μόνο αν βρουν 50% έκπτωση το παίρνουν. Αυτό όμως δεν αφήνει καθόλου κέρδος”. Εκτίμησε πως “δεν περίμενε ο κόσμος ότι θα πάμε 9 χρόνια και δεν θα έχει βελτιωθεί τίποτα, χάνει και την ψυχολογία του” και στάθηκε στην οικονομική αδυναμία του κόσμου, λέγοντας: “Και φάρμακα και γιατρούς και φόρους πληρώνει ο κόσμος. Πληρώνεται ο άλλος και χρωστάει απ’ αυτά που παίρνει”. Ωστόσο εκτίμησε ότι “υπάρχουν κάποια διαθέσιμα χρήματα, αλλά πάνε εκεί που υπάρχει στοχευμένη διαφήμιση, σε πολυκαταστήματα. Και δεν μπορούμε να τους ανταγωνιστούμε”, ενώ συμπλήρωσε: “Δεν υπάρχει πολύ χρήμα, 5 - 6 μαγαζιά θα πάρουν το περισσότερο και δεν περισσεύει και για μας. Πάντως και καλές τιμές και καλά πράγματα έχουμε”.

Ο Νίκος Βερράρος (ιδιοκτήτης καταστήματος με παπούτσια) μας είπε ότι “αρκετά δυναμικά ξεκίνησαν οι εκπτώσεις, αλλά ήταν υποτονική η προηγούμενη εβδομάδα”. Παρατήρησε πως “ελπίζουμε στον κόσμο που θα έρθει για διακοπές. Ο κόσμος περιμένει καλύτερες τιμές και καλά πράγματα. Κάνουμε πραγματικές εκπτώσεις και ό,τι μπορούμε ακόμα καλύτερο”.

Γ.Σ.

{yendifplayer type=video youtube=https://www.youtube.com/watch?v=NJcKcIKNM4I}