Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2018 10:29

Καλαμάτα: Μόνο ένας στους τέσσερις με κάρτα σε καφέ και ταβέρνες

Καλαμάτα: Μόνο ένας στους τέσσερις με κάρτα σε καφέ και ταβέρνες

 

Με μετρητά πληρώνουν Καλαματιανοί και επισκέπτες στα παραλιακά μαγαζιά και στα καταστήματα του κέντρου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Ανδρέα Ζαγάκο το πλαστικό χρήμα δεν είναι και... τόσο διαδεδομένο στην έξοδο του Ελληνα για φαγητό, ουζάκι ή καφέ, αφού μόλις ένα 25% των πελατών τους πληρώνει με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα. Βέβαια, η κοινή εμπειρία λέει ότι οι καταστηματάρχες μπορεί και να κάνουν μια μικρή έκπτωση αν κάποιος επιλέξει το... ζεστό αντί για το πλαστικό χρήμα. Ο Α. Ζαγάκος παρατηρεί μάλιστα σχετικά με αυτό ότι πάρα πολλοί λογαριασμοί επαγγελματιών (στη συντριπτική τους πλειοψηφία όπως χαρακτηριστικά αναφέρει) είναι δεσμευμένοι επειδή χρωστάνε στο Δημόσιο, οπότε “και τα χρήματα μέσω της πληρωμής με κάρτα από τον πελάτη υποχρεωτικά δεσμεύονται και πηγαίνουν στην Εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία”. Με αυτή λοιπόν τη λογική, δηλαδή εξαιτίας του ότι το κράτος δεν θεσπίζει τον ακατάσχετο λογαριασμό, ο επαγγελματίας μπορεί να κάνει μια μικρή έκπτωση στον τελικό λογαριασμό, από το να πληρώσει ο πελάτης με κάρτα και να τα κρατήσει η τράπεζα.

ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ

Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη τουριστική σεζόν, συνεχείς είναι οι έλεγχοι από κλιμάκια της Εφορίας, που συνήθως κατεβαίνουν από την Τρίπολη στην πόλη της Καλαμάτας. Ο πρόεδρος των καταστηματαρχών εστίασης λέει ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει στα μαγαζιά της Καλαμάτας παραπάνω από 15 αιφνιδιαστικοί έλεγχοι, κυρίως για να ελέγξουν αν κόβονται αποδείξεις. Εν τω μεταξύ τουλάχιστον δύο φορές οι ελεγκτές έχουν ζητήσει και περάσει την κάρτα τους από τα μηχανήματα POS των καταστημάτων τα οποία ελέγχουν, ώστε με τις αποδείξεις που βγαίνουν να τσεκάρουν αν τα τερματικά τους είναι συνδεδεμένα με ελληνικές τράπεζες ή, σε πιο ακραίες περιπτώσεις, την πιθανότητα ο λογαριασμός να μην είναι στο όνομα του ιδιοκτήτη, αλλά σε κάποιου άλλου και να ξεπλένει έτσι “μαύρο” χρήμα. Ο Α. Ζαγάκος λέει πάντως ότι στη Μεσσηνία δεν έχει μαθευτεί ότι βρέθηκε κάποιος από το χώρο τους με μηχάνημα POS συνδεδεμένο με τράπεζα στη Βουλγαρία ή άλλη χώρα του εξωτερικού, ούτε έχει ακουστεί η σφράγιση κάποιου καταστήματος εστίασης ως τιμωρία γιατί δεν έκοβε αποδείξεις. Μιλώντας και από προσωπική εμπειρία, στο δικό του μαγαζί ο ελεγκτής ζήτησε ευγενικά να πληρώσει 0,10 λεπτά με τη χρήση της κάρτας του, προκειμένου να διαπιστώσει από την απόδειξη αν το τερματικό είναι συνδεδεμένο με ελληνική τράπεζα. Ετσι, ο υπάλληλος της ΔΟΥ ελέγχει αν τα εισοδήματα του επαγγελματία φαίνονται και φορολογούνται στην Ελλάδα και δεν φοροδιαφεύγει. Επιπρόσθετα, μια άλλη χρησιμότητα των συγκεκριμένων ελέγχων με τη χρήση της κάρτας του ελεγκτή, είναι ότι “το κράτος ξέρει ποιο λογαριασμό έχει ο επαγγελματίας, ώστε αν χρωστά για παράδειγμα ΦΠΑ να δεσμεύουν τον τραπεζικό του λογαριασμό”, σημειώνει ο πρόεδρος του κλάδου. 

ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΟΣΟΣΤΟ

Οσον αφορά τη χρήση πλαστικού χρήματος ο Ανδρέας Ζαγάκος διαπιστώνει και από τους περισσότερους συναδέλφους του με τους οποίους συζητά ως φίλος, αλλά και με το θεσμικό του ρόλο ως πρόεδρος του κλάδου ότι “γενικώς στην Καλαμάτα η πληρωμή με κάρτα στα μαγαζιά εστίασης αγγίζει τον πανελλήνιο μέσο όρο, που είναι 25%”. Προσθέτει μάλιστα ότι η χρήση του πλαστικού χρήματος στο χώρο της εστίασης βρίσκεται μακριά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που “πλησιάζει το 50% -και αν φτάσουμε αυτό το ποσοστό σαν χώρα εκτιμάται ότι θα προστεθούν και κάποια δισ. ευρώ επιπλέον στα έσοδα του κράτους”.

Ν.Κ.