Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2019 10:50

Διεθνή βραβεία για την εταιρεία “Νταραίος”

Γράφτηκε από την
Διεθνή βραβεία για την εταιρεία “Νταραίος”

Ο κλάδος της οινοποιίας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τομείς της ελληνικής οικονομίας όχι μόνο για την εγχώρια αγορά ποτών, αλλά και για την ανάπτυξη και προώθηση γενικά των ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού.

Ιδίως, οικογενειακές επιχειρήσεις όπου δίνουν βάση στην παραμικρή λεπτομέρεια ούτως ώστε να προκύψει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, ανεβαίνουν συνεχώς στην συνείδηση του καταναλωτικού κοινού μέσα από την ποιότητα τους.

Σε αυτή την κατηγορία, η επιχείρηση «Διονύσια Κελάρια – Τσίπουρο Νταραίος», με έδρα την Κυπαρισσία, δραστηριοποιείται στο χώρο του οίνου από το 2004 και από το 2008 και στο απόσταγμα, στο οποίο δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα. Η Μεσσηνιακή επιχείρηση βασίζεται κυρίως στη πρώτη ύλη, φροντίζοντας να φθάνει στις εγκαταστάσεις της μόνο καλής ποιότητας σταφύλι.

Η οινοποίηση γίνεται σε δεξαμενές με μανδύα (ψύξης) ώστε να διατηρούνται χαμηλά οι θερμοκρασίες κατά τη ζύμωση (>18 0C) κι αυτό είναι ένα από σημαντικότερα μέρη της οινοποίησης. Με την ολοκλήρωση της ζύμωσης ξεκινούν κι οι αποστάξεις.

Σε ασυνεχή χάλκινο άμβυκα, χωρητικότητας 1100 λίτρων, με ηρεμία και συνεχή παρακολούθηση προκύπτουν οι αποστάξεις των ποικιλιών.

Το κύριο μέλημα της εταιρίας είναι το αποτέλεσμα να διατηρεί τη φρεσκάδα και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των ποικιλιών (συνεπάγονται διατήρηση αρωμάτων των ποικιλιών και ήπιες αλκοολικές νύξεις) που αναδεικνύονται από τη πρώτη κιόλας δοκιμή. Για να καταστεί εφικτό αυτό διατηρείται το απόσταγμα σε ανοξείδωτες δεξαμενές, ώστε να ηρεμήσει. Στη συνέχεια ακολουθεί δοκιμή κι όταν κριθεί ότι είναι έτοιμο (περίπου 1 μήνα) εμφιαλώνεται.

Με γνώμονα τον πειραματισμό σε πολλές ποικιλίες στις αποστάξεις, η εταιρία «Νταραίος» κατάφερε σε μία μικρή πάροδο χρόνου 11 ετών, να προσφέρει μία γκάμα προϊόντων, τα οποία βραβεύτηκαν από τη πρώτη κιόλας παρουσία τους σε διεθνές επίπεδο.

Πιο συγκεκριμένα το “Κλασσικό απόσταγμα”, ένα πολύ-ποικιλιακό (blend) βραβεύτηκε φέτος με ασημένιο μετάλλιο, με την υψηλότερη βαθμολογία που έχει δοθεί ποτέ σε Ελληνικό απόσταγμα (92%) στο IWSC (International Wine Spirit Competition), στο Λονδίνο. Στα ίδια βραβεία το 2018, το “Παλαιωμένο τσίπουρο”, επίσης blend ποικιλιών, αποτέλεσμα διετής παλαίωσης σε δρύινα βαρέλια, κατέκτησε κι αυτό το ασημένιο μετάλλιο. Τέλος, στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου και Αποσταγμάτων που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Φεβρούαριο, το “Mr Grape” (τριπλής απόσταξης), ένα νέο προϊόν με θέση πλέον σε πολλά bar απέσπασε το ασημένιο χάλκινο, έχοντας δηλώσει για πρώτη φορά συμμετοχή στα εν λόγω εγχώρια βραβεία.

 

Η τελευταία δημιουργία της επιχείρησης είναι οι "Λευκές ποικιλίες" βασισμένη μόνο στις ποικιλίες (Φιλέρια, Ροδίτης, Uni Blance) ένα ιδιαίτερο και πλούσιο γευστικά απόσταγμα. Προτείνεται να πίνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες (~10 oC). Μάλιστα, είναι ιδανικό για gourmet μεζέδες κυρίως θαλασσινής προέλευσης.


NEWSLETTER