Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2019 10:08

Νέο επιχειρηματικό “κύμα” στην Καλαμάτα με έδρα το House by Phaos (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την

 

Μια νέα ψυχολόγος χωρίς δικό της γραφείο χρειάστηκε χώρο για να στεγάσει περιστατικά της και τον βρήκε στο House by Phaos στην Καλαμάτα.

Οπως και ένας σύμβουλος βιομηχανικών επιχειρήσεων χρησιμοποιεί το χώρο του Phaos για τις επαγγελματικές του συναντήσεις, ενώ μια regional manager με ελληνική καταγωγή δουλεύει συχνά από την Καλαμάτα για την εταιρεία της, που εδρεύει στο Λονδίνο. Ολοι βρίσκουν εδώ τα πλεονεκτήματα ενός γραφείου χωρίς να επιβαρύνονται με τα έξοδα του φυσικού χώρου και τη στελέχωσή του με ανθρώπινο δυναμικό.

Ο χώρος φτιάχτηκε άλλωστε για να εξυπηρετεί επιχειρηματικές ανάγκες και παρέχει σε έναν νέο επιχειρηματία ή σε έναν υφιστάμενο επιχειρηματία τη δυνατότητα με πολύ χαμηλά κόστη να έχει την έδρα του, φορολογική ή φυσική, στο Phaos.

Η "Ε" μίλησε με τη Νέλλη Κουβελάκη, Co Founder CEO "Φάος" Κοιν.Σ.Επ., manager "House by Phaos", για το ρίσκο να λειτουργεί μια τέτοια επιχείρηση σε μια μικρή πόλη όπως η Καλαμάτα, αλλά και με χρήστες του χώρου, οι οποίοι χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες και τις υποδομές του, εξηγώντας μας τα πλεονεκτήματα που παρέχει στα πρώτα βήματα ενός νέου επιχειρηματικού τολμήματος.

ΚΑΙ ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Η Ρένια Μαρινοπούλου είναι ψυχολόγος και δέχεται στο Phaos περιστατικά που χρειαζόταν να στεγάσει, στο πλαίσιο της μετεκπαίδευσής της στη γνωσιακή - συμπεριφορική ψυχοθεραπεία. "Είναι ένα χώρος όπου μπορεί κανείς να εκφράσει όλες του τις ιδέες και με όλο του το πάθος. Προσφέρει ελευθερία και οι άνθρωποι εδώ είναι πάρα πολύ φιλικοί και διαθέσιμοι να σε ακούσουν", λέει. Σημαντικό είναι επίσης ότι "όλα εδώ είναι κοντά στο γούστο μου και μπορώ με αξιοπρέπεια να κάνω τη δουλειά μου". Επιπλέον, προσθέτει, χωρίς να έχει το δικό της γραφείο, "το Phaos μου έδωσε τη δυνατότητα να έχω έναν αποκλειστικά δικό μου χώρο, ώστε με διακριτικότητα και πάνω απ' όλα με σεβασμό στον άνθρωπο, να κάνω τη δουλειά μου".         

Ο Παναγιώτης Μητρόπουλος είναι μηχανολόγος - μηχανικός, σύμβουλος βιομηχανικών επιχειρήσεων. Επιλέγει το Phaos γιατί "είναι ένας χώρος που αποτελεί σημείο συνάντησης για εμάς τους νέους επιχειρηματίες και μπορούμε, ακόμα και εκτός γραφείου, να ανταλλάσσουμε απόψεις". Θεωρεί ότι είναι ένας χώρος που έλειπε, "ένας χώρος που δημιουργείς το επιχειρείν και βοηθά στην ανάπτυξη της περιοχής".

Οσο για τα πλεονεκτήματα για έναν επιχειρηματία που ξεκινά τώρα, λέει ότι εκτός από την ομορφιά, "είναι σε κεντρικότατο σημείο το οποίο προτιμά ο κόσμος, με πολύ καλές υποδομές". Επίσης, "θα βρεις ανθρώπους να συζητήσεις, να ανταλλάξεις απόψεις κι έχει χαμηλά κόστη, για να τον χρησιμοποιήσεις σαν χώρο ή να κάνεις τις συναντήσεις σου". Ακόμη, προσφέρεται "για να προχωρήσει κανείς όπως φαντάζεται την επιχείρησή του", καθώς η συμβουλευτική επιχειρήσεων είναι ένα από τα αντικείμενα του Phaos.                  

 

ΜΕ ΕΔΡΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΚΑΙ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

H Δήμητρα Σπηλιωτοπούλου είναι regional VP of Sales at Nielsen Media,

μια εταιρεία η οποία εδρεύει στο Λονδίνο. Λέει ότι "είναι η πρώτη φορά που δουλεύω στο Phaos, συνήθως δουλεύω από Αθήνα, όταν αποφασίζω να δουλεύω εκτός γραφείου, και αυτή την εβδομάδα με έχει βοηθήσει πάρα πολύ". Μένοντας λοιπόν στο πατρικό της σπίτι στην Καλαμάτα, το Phaos προσφέρει πάρα πολύ καλό Internet και meeting rooms για τις συνδιαλέξεις της, ενώ "δεν έχει αλλάξει κάτι από την καθημερινότητά μου, απλώς δεν είμαι στο γραφείο μου στο Λονδίνο, όσον αφορά τη φυσική μου παρουσία". Επίσης, γι' αυτήν "είναι πολύ ευχάριστο ότι γνωρίζω κόσμο από άλλους κλάδους και άλλες εθνικότητες, και αυτό είναι αρκετά αναζωογονητικό".   

     

Οι Κώστας Πουλόπουλος και Emiliya Klipa, δουλεύουν για ένα Recruitment Agency. "Εμείς είμαστε ένα γραφείο ευρέσεως εργασίας, αλλά δουλεύω αποκλειστικά με το εξωτερικό και Αγγλία" εξηγεί ο Κώστας, οπότε "εμείς χρειαζόμασταν έναν χώρο εδώ στην Καλαμάτα, ώστε να μην μπούμε στη διαδικασία να στήσουμε ένα γραφείο από την αρχή". Ετσι, δεν χρειάστηκε "να μπούμε στη διαδικασία να νοικιάζουμε κι εδώ τα έχεις όλα έτοιμα. Εχεις Ιντερνετ, έχεις τις εκτυπώσεις σου, το χώρο σου, τα πάντα". Επιπρόσθετα, "είναι στο κέντρο και βολεύει".           

Ο Jason Keens έχει μια επιχείρηση στη Νέα Υόρκη, που ασχολείται με κλιματιστικές μονάδες και θερμαντικά σώματα, ενώ κάνει τις διακοπές του στην Καλαμάτα. Στην ανάγκη, λοιπόν, να βρίσκεται σε επαφή με την εταιρεία του στην Αμερική και να ελέγχει τι γίνεται, επιλέγει το Phaos. Η Νέλλη, μας εξηγεί λοιπόν ότι διοικεί την εταιρεία του από την Καλαμάτα, ενώ ενδιαφέρεται να κάνει μόνιμα μια συνεργασία εδώ.

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

Ο Λάμπρος Καραγγελής και ο συνεργάτης του Νάσος Γερακάρης έχουν την εταιρεία "Harma", μια καινοτόμο εταιρεία στο χώρο της πρωτογενούς παραγωγής, που ασχολείται με υδροπονικές καλλιέργειες. Γι' αυτούς, ως νέους επιχειρηματίες, "ο χώρος προσφέρει πολλές δυνατότητες κι εμείς αυτό που εκμεταλλευόμαστε μέχρι στιγμής είναι η συμβουλευτική στην επιχείρησή μας και ό,τι έχει να κάνει με την ανάπτυξή της", λέει ο Λάμπρος. Επιπλέον, το Phaos "προσφέρεται για επαφές με ανθρώπους οι οποίοι ασχολούνται με το ίδιο αντικείμενο ή με ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να μπουν σε αυτή την αλυσίδα -ίσως το μεγαλύτερο για εμάς προσόν του χώρου", προσθέτει.

 

ΤΟ ΡΙΣΚΟ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Η Νέλλη Κουβελάκη, Co Founder CEO "Φάος" Κοιν.Σ.Επ., manager "House by Phaos" όταν ρωτάμε για το ρίσκο μιας τέτοιας καινοτόμου επιχείρησης απαντά ότι "όλες οι μορφές επιχειρηματικότητας έχουν ρίσκο, πόσο μάλλον όταν είναι καινοτόμες". Ο χώρος άλλωστε και "η όλη δραστηριότητα της επιχείρησης εμπεριέχει το δικό της ρίσκο γιατί πραγματικά είναι κάτι καινούργιο, που ο κόσμος θέλει λίγο χρόνο να το αντιληφθεί". Το Phaos "φτιάχτηκε στην ουσία να εξυπηρετήσει επιχειρηματικές ανάγκες, ωστόσο για λόγους βιωσιμότητας φιλοξενεί και εκδηλώσεις, δράσεις και πολιτιστικά δρώμενα", ενώ, μέσα από το κομμάτι της συμβουλευτικής καθοδήγησης, γιατί η Phaos ΚΟΙΝΣΕΠ απαρτίζεται από συμβούλους επιχειρήσεων, "μπορούμε να καθοδηγήσουμε μια επιχείρηση από την έναρξή της, σε σημείο να μπορέσει να αναπτυχθεί".   

Επίσης, συνεργάζεται εθελοντικά σε "αθλητικές και πολιτιστικές διοργανώσεις με σκοπό τη διεθνή προβολή τους κι είμαστε επίσημοι συνεργάτες εθελοντισμού του Navarino Challenge", όμως ο βασικός σκοπός ήταν και παραμένει "να παρέχει σε έναν νέο επιχειρηματία ή σε έναν υφιστάμενο επιχειρηματία τη δυνατότητα με πολύ χαμηλά κόστη να έχει εδώ την έδρα του, φορολογική ή φυσική", λέει καταλήγοντας η Νέλλη Κουβελάκη.