Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2020 17:54

Πελοπόννησος: Ζητούν πρόσθετα μέτρα για τουριστικές επιχειρήσεις

Γράφτηκε από την
Πελοπόννησος: Ζητούν πρόσθετα μέτρα για τουριστικές επιχειρήσεις

Την αναγκαιότητα πρόσθετων οικονομικών μέτρων για τουριστικές επιχειρήσεις, εργαζόμενους και πολίτες, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορονοϊού τονίζει ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου στην επιστολή προς τα συναρμόδια υπουργεία, που υπογράφουν ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Μαρινάκος και ο γενικός γραμματέας Πέτρος Κουτσόπουλος.

Οπως τονίζεται, τα μέτρα που έχουν μέχρι στιγμής ανακοινωθεί από πλευράς του επιχειρηματικού κόσμου κρίνονται ανεπαρκή για το βάθος του προβλήματος και κατά συνέπεια απαιτείται σχεδιασμός και λήψη δραστικότερων μέτρων για τη συγκράτηση του φαινομένου. Ο ΤΟΠ έχει ήδη αποστείλει επιστολή και έχει καταθέσει σχετικές προτάσεις προς τον πρόεδρο της κυβέρνησης και όλα τα συναρμόδια υπουργεία, ενώ ενήμερος για τις εξελίξεις είναι και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Νίκας.

Τα μέτρα που προτείνει στην επιστολή του ο ΤΟΠ είναι:

- Απαλλαγή των τουριστικών καταλυμάτων από το φόρο διαμονής για τους μήνες Μάρτιο - Απρίλιο - Μάιο.

- Εκτακτη κινητροδότηση των τουριστικών καταλυμάτων για τη διατήρηση θέσεων απασχόλησης και την άρση έκτακτων απολύσεων λόγω της μειωμένης ζήτησης κατά την αντίστοιχη περίοδο.

- Εν μέρει αποζημίωση απωλειών από τη μείωση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων κατά την αντίστοιχη περίοδο με βάση τον μέσο όρο της τελευταίας τριετίας.

- Παραχώρηση κουπονιών (vouchers) προς τουριστικούς οργανισμούς ή επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων για την κάλυψη επιστροφών ακυρώσεων διαμονής ή/και αεροπορικών πτήσεων.

- Αναστολή όλων των υποχρεώσεων και πληρωμών (φορολογικών και ασφαλιστικών, καταβολή ΦΠΑ και λοιπών φόρων και τελών υπέρ ΟΤΑ) για την εν λόγω περίοδο.

- Αναστολή πληρωμής των λογαριασμών ΔΕΚΟ (νερού, φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας) μέχρι το τέλος Μαΐου.

- Αναστολή καταβολής δόσεων για δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων για το ίδιο διάστημα.

- Επιδότηση πολιτών, εργαζομένων και επιχειρήσεων με στόχο τον περιορισμό της μετάδοσης της νόσου (π.χ. γονείς που υποχρεούνται σε άδειες για τη φροντίδα των παιδιών τους λόγω κλεισίματος των σχολείων, κάλυψη αναρρωτικών αδειών για όσους έχουν επηρεαστεί άμεσα από τον ιό και πρέπει να τεθούν σε οικειοθελή καραντίνα, κ.ά.).

- Φορολογικές ελαφρύνσεις σε επιχειρήσεις που έχουν επηρεαστεί έντονα από τον φόβο εξάπλωσης της νόσου για την αντίστοιχη περίοδο.

 


NEWSLETTER