Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2020 08:44

Καλαμάτα: Καταστροφική χρονιά για τα καταστήματα της Παραλίας με σουβενίρ

Καλαμάτα: Καταστροφική χρονιά για τα καταστήματα της Παραλίας με σουβενίρ

Για ένα καταστροφικό οικονομικά καλοκαίρι κάνουν λόγο οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων με σουβενίρ στην Παραλία της Καλαμάτας.

Οι επιχειρήσεις τους στηρίζονται στον τουρισμό, αλλά οι δύο πρώτοι θερινοί μήνες κινήθηκαν σε υποτονικούς ρυθμούς, ενώ και ο Αύγουστος στον οποίο είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους δεν φαίνεται να επιβεβαιώνει τις προσδοκίες για αύξηση του τζίρου τους. Οπως τόνισαν στην "Ε", μπορεί η κίνηση στη Ναυαρίνου να είναι πιο έντονη το τελευταίο διάστημα, ωστόσο δεν μεταφράζεται σε αγορές, μιας και η οικονομική κρίση λόγω κορονοϊού έχει καταστήσει ακόμα και τα σουβενίρ είδη... πολυτελείας.

Ναταλία Γιαννοπούλου: Η κίνηση στην Παραλία είναι σαφώς περισσότερη το τελευταίο διάστημα. Αν είχαμε αυτό τον κόσμο τον Μάιο θα μιλούσαμε για μια καλή καλοκαιρινή σεζόν. Δεδομένου όμως πως μιλάμε για Αύγουστο μήνα δεν μπορούμε να πούμε πως σώθηκε η θερινή περίοδος. Το αγοραστικό κοινό είναι κυρίως Ελληνες, μιας και οι ξένοι τουρίστες φέτος είναι ελάχιστοι, μετρημένοι πολλές φορές στα δάχτυλα του ενός χεριού. Το οικονομικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί, σε συνδυασμό με τις χαμένες θέσεις εργασίας, έχουν οδηγήσει στην πτωτική αγοραστική κίνηση, ενώ την κατάσταση αυτή ενδέχεται να τη βιώσουμε και τον χειμώνα. Αν δε δουλέψουμε το καλοκαίρι, μιας και το μόνο μας προϊόν είναι ο τουρισμός, πώς θα περάσουμε τους επόμενους μήνες; Τα χειρότερα νομίζω ότι είναι μπροστά μας...

Βασίλης Μανέττας: Ο Αύγουστος είναι εμφανώς πιο καλός μήνας αγοραστικά, σε σχέση τουλάχιστον με τους δύο προηγούμενους. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούμε να τον συγκρίνουμε με τον περσινό, μιας και η κατάσταση που ζούμε φέτος είναι τελείως διαφορετική. Τον Ιούλιο επίσης μπορούμε να πούμε πως κινήθηκε κάπως η αγορά, ωστόσο τον Ιούνιο υπήρχαν μέρες που δεν κάναμε σεφτέ. Στο γενικότερο κακό κλίμα συντέλεσαν η πεζοδρόμηση και η μονοδρόμηση της Ναυαρίνου καθώς όπως αποδείχτηκε έδιωξαν τον κόσμο από την Παραλία παρά τον προσέλκυσαν. Αν δεν μας τύχει κάποιο νέο lockdown, ευελπιστούμε η αγορά να ζεσταθεί τις επόμενες μέρες. Με βάση την καθημερινότητα που έχει διαμορφωθεί, προσωπικά θα είμαι ευχαριστημένος πλέον αν βγάζω τα έξοδά μου.

Σταυρούλα Γεωργακοπούλου: Η φετινή κίνηση σε σχέση με πέρυσι δεν μπορεί να συγκριθεί σε καμία περίπτωση. Ο Αύγουστος ναι μεν διαφέρει από τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, αλλά ρεαλιστικά δεν μπορεί να σώσει την όλη νωχελική κίνηση. Ο κόσμος αυτό δεν μπορεί να το καταλάβει σε μεγάλο βαθμό, βλέποντας πολλούς περαστικούς στη Ναυαρίνου, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Με τις πτήσεις να έχουν ελαχιστοποιηθεί, σαφώς και οι ξένοι αλλά και οι Ελληνες τουρίστες είναι λιγότεροι, με αποτέλεσμα το αγοραστικό κοινό να περιορίζεται κατά πολύ. Είναι γενικότερα μια δύσκολη χρονιά και προσπαθούμε να την αντιμετωπίσουμε.