Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020 09:05

Προκλητική υπουργική απόφαση: Επιχειρήσεις 2 ταχυτήτων σε επιδοτήσεις του ΟΑΕΔ

Γράφτηκε από την
Προκλητική υπουργική απόφαση: Επιχειρήσεις 2 ταχυτήτων σε επιδοτήσεις του ΟΑΕΔ

 

 

Τιμωρία για τους μικρούς δικαιούχους, αυτούς δηλαδή που δεν έκαναν δικαστική προσφυγή, αποτελεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας για την αναδρομική καταβολή οφειλομένων από τον ΟΑΕΔ ως επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών σε παραμεθόριες επιχειρήσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και κάποιες των επαρχιών Καλαμάτας και Μεσσήνης.

Οι υπουργοί ισχυρίζονται ότι οι απαιτήσεις για τα αναδρομικά από το 2010 όσων δεν έκαναν προσφυγή, έχουν παραγραφεί, αλλά δεν δίνουν καμία απάντηση στο επιχείρημα ότι το ίδιο ισχύει και με τα αναδρομικά των συνταξιούχων, οι οποίοι θα τα πάρουν ανεξάρτητα από το αν είχαν προσφύγει νομικά.

Με το θέμα ασχολήθηκαν μετά τη δικαίωση όσων προσέφυγαν στο ΣτΕ και προκάλεσαν νομοθετική ρύθμιση, οι βουλευτές της Ν.Δ. Δημ. Καιρίδης και Ευρ. Στυλιανίδης, οι οποίοι συνεχίζουν να πιέζουν και για τη δικαίωση όσων δεν  είχαν προσφύγει, ενώ αναμένεται να προστεθούν και άλλοι βουλευτές της περιφέρειας. Ηδη τα οικεία Επιμελητήρια απευθύνουν δημόσια έκκληση στον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, από τον οποίο ζητούν να παρέμβει και να επιβάλει λύση, ώστε οι επιχειρηματίες να μην είναι δύο ταχυτήτων και μάλιστα οι μικρότεροι να μην εξαιρούνται σε μια εποχή που η ρευστότητα είναι το πρώτο ζητούμενο των επιχειρήσεων.

Προς τον πρωθυπουργό, με κοινοποίηση στους αρμόδιους υπουργούς και τους βουλευτές Μεσσηνίας, το διαπεριφερειακό όργανο των Επιμελητηρίων έστειλε την ακόλουθη διαμαρτυρία:

«Αξιότιμε κ. πρωθυπουργέ, με ιδιαίτερη ικανοποίηση οι επιχειρήσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου δεχτήκαμε τη σχετική τροπολογία, αλλά και τη σχετική πρόσφατη ΚΥΑ, αντιμετωπίζοντας το ζήτημα των ανεξόφλητων οικονομικών αξιώσεων των επιχειρήσεών μας, έως 31/12/2015, οι οποίες δεν είχαν καταβληθεί από τον ΟΑΕΔ, για το διάστημα 2010 - 2015, μέσω της διενέργειας συμψηφισμού με υφιστάμενες και μελλοντικές απαιτήσεις της φορολογικής διοίκησης ή και τη διενέργεια παρακράτησης αντίστοιχων απαιτήσεων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και η απόδοση σε αυτούς των παρακρατούμενων ποσών, έναντι αυτών. Με έκπληξη όμως βλέπουμε ότι το ζήτημα με τις οφειλές του ΟΑΕΔ προς τις επιχειρήσεις, σχετικές με την επιδότηση του συνολικού κόστους μισθοδοσίας, δυστυχώς επιλύθηκε μερικώς και για λίγες μόνο επιχειρήσεις (κυρίως αυτές που είχαν δυνατότητα να καλύψουν κόστη δικαστικά εν μέσω οικονομικής κρίσης). Για όλες τις υπόλοιπες που δεν προσέφυγαν στο ΣτΕ ελπίζοντας σε μια πολιτική λύση, αυτό δεν έγινε. Οι οφειλές του ΟΑΕΔ προς αυτές τις ΜμΕ, από το 2010 έως το 2014, παραγράφηκαν εξαιτίας της αδυναμίας τους ή και της εμπιστοσύνης τους ακόμη προς την πολιτεία, ότι θα αναγνωρίσει το λάθος της και θα προβεί στις πληρωμές. Ενώ η κυβέρνηση έμεινε συνεπής στις δεσμεύσεις της προς τις επιχειρήσεις της, για αποκατάσταση της αδικίας, με την ψήφιση του ν. 4706/2020 (άρθρο 87 Α' 136 και άρθρο 26 Α’ 177), η προβλεπόμενη από το νόμο ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας δυστυχώς δεν επιλύει το πρόβλημα για χιλιάδες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες επειδή ακριβώς δεν προσέφυγαν στο ΣτΕ, δε θα λάβουν το σύνολο του ποσού των ετών που παρανόμως δεν τους έχει καταβάλει ο ΟΑΕΔ (παραγραφή 5 ετών).

Η εξαίρεση όσων δεν είχαν καταθέσει αγωγή, τιμωρεί όσους δεν ήταν δύσπιστοι έναντι του Δημοσίου, τιμωρεί τους μικρούς δικαιούχους που κατά τεκμήριο ήταν αυτοί που δεν προσέφυγαν και περιορίζει τη ρύθμιση σε μια νομική και όχι πολιτική διευθέτηση. Σε μια περίοδο όπως η σημερινή που δοκιμάζει τις αντοχές τους στο έπακρο, η συγκεκριμένη ΚΥΑ δυστυχώς δεν αφορά το σύνολο των δικαιούχων. Μάλιστα η έννοια της παραγραφής οφειλών του Δημοσίου προς πολίτες ενδεχομένως να αντιβαίνει βασικές αρχές, διότι όταν συμβαίνει το αντίστροφο στις περισσότερες των περιπτώσεων το κράτος εισπράττει και με προσαυξήσεις.

Επιπρόσθετα αυτή η KYA εφαρμόζεται σε βάρος όσων δεν προσέφυγαν στο ΣτΕ, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, όπως στα αναδρομικά των συνταξιούχων, δεν εφαρμόζεται η ίδια λογική.

Αυτές οι ενέργειες και οι επιπτώσεις των αφορούν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα της χώρας και μας είναι παντελώς ακατανόητο ένα ουσιαστικό μέτρο που στηρίζει τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας (προϋπόθεση λήψης της επιδότησης είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας), πλήρως συμβατό με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε., να αντιμετωπίζεται με αυτό τον τρόπο.

Αξιότιμε κ. πρωθυπουργέ, παρακαλούμε θερμά για την παρέμβασή σας στην επίλυση των προβλημάτων αυτών (της εξαίρεσης των παραγραφέντων και των εκχωρημένων), με μια νέα νομοθετική ρύθμιση, που θα έρθει να αποκαταστήσει ολοκληρωμένα τη συνεχιζόμενη αδικία τόσων χρόνων και που η συγκεκριμένη ΚΥΑ τη συνεχίζει, ώστε όλες οι επιχειρήσεις επιτέλους να λάβουν με συμψηφισμό τα ποσά που τόσα χρόνια δικαιούνται, παραμένοντας συνεπείς στις απαιτήσεις του προγράμματος και των κρατικών απαιτήσεων, και να αποκατασταθεί απέναντί τους η πολυετής κατάφωρη αδικία».


NEWSLETTER